top of page

În timp ce în Marea Britanie, Brexitul crează emoții, Comisia Europeană face pregătiri intense pentr


În timp ce în Marea Britanie, Guvernul și opoziția luptă la foc continuu pentru a avea un răspuns clar pe data de 31 octombrie atât pentru britanici cât și pentru liderii europeni, Uniunea Europeană au pregătit o listă de verificare detaliată menită să ajute întreprinderile care au schimburi comerciale cu Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor să facă ultimele pregătiri pentru un Brexit fără acord.

Dacă săptămâna trecută, premierul britanic, Boris Johnson a obținut confirmarea reginei Elisabeta a II-a de a suspenda activitatea Parlamentului, în cursul serii de marți, opoziția a reușit să preia controlul Brexitului din mâinile lui Johnson, în timp ce aseară, Camera Comunelor a aprobat un proiect de lege care are menirea de a interzice un Brexit fără acord. Documentul va fi trimis astăzi către Camera Lorzilor unde va fi disputat pentru câteva zile. Această luptă între Guvernul de la Londra și opoziția care nu își dorește ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană fără o înțelegere a devenit una mai agitată și intensă în ultimele zile, având în vedere că autoritățile britanice se află sub presiunea termenului limită de 31 octombrie.

De cealaltă parte, neînțelegând confuzia din Marea Britanie dar și imposibil de anticipat deznodământul, liderii europeni fac calcule și caută să își pregătească o strategie pentru orice fel de scenariu. Astfel, cu 8 săptămâni înainte de retragerea din Blocul comunitar, Comisia Europeană a reiterat ieri în cea de-a șasea comunicare a sa privind pregătirea pentru Brexit, apelul adresat tuturor părților interesate din UE 27, de a se pregăti pentru un scenariu fără acord. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „pentru a se reduce la minimum efectele perturbatoare asupra comerţului, toate părţile implicate în lanţurile de aprovizionare cu Regatul Unit – indiferent unde îşi au sediul – ar trebui să fie conştiente de responsabilităţile care le revin şi de formalităţile care sunt necesare în comerţul transfrontalier. Această a şasea comunicare se bazează pe comunicările anterioare şi pe cele 100 de avize adresate părţilor interesate, care vizează o gamă largă de sectoare”.

Pe lângă această comunicare, Comisia a propus celorlalte două instituții europene (Parlamentul și Consiliul) să opereze o serie de ajustări tehnice specifice cu privire la perioada în care se aplică măsurile de contingență ale blocului comunitar în cazul scenarului fără acord în domeniul transporturilor. Astfel, Comisia se așteaptă ca măsurile de contigență stabilite pentru 2019 în sectorul pescuitului să se aplice și în 2020, precum și participarea potențială a Marii Britanii la bugetul UE pentru 2020. Gândindu-se la cetățenii europeni care pot fi afectați de un Brexit dur, Comisia Europeană a propus ca Fondul european de solidaritate și Fondul european de ajustare la globalizare să fie disponibile pentru a sprijini întreprinderile, lucrătorii și statele membre care vor avea de suferit de pe urma unui Brexit fără acord. În acest sens, Parlamentul European și Consiliul trebuie să convină asupra acestor propuneri.

Reamintindu-le că toate părțile interesate au responsabilitatea și trebuie să se pregătească pentru toate scenariile, Comisia Europeană recomandă statelor membre să se asigure că au luat toate măsurile necesare pentru a se pregăti în cazul în care pe data de 31 octombrie, Marea Britanie va părăsi UE într-o manieră dură.

Propunerile pe care Executivul european le-a comunicat la începutul acestei săptămâni, privesc trei domenii principale, și anume: transporturile, activitățile de pescuit și bugetul UE. Potrivit Mediafax, „Comisia a propus astăzi (n.r. marți) ca durata de aplicare a abordării prevăzute de Regulamentul de contingenţă privind bugetul UE pentru anul 2019 [Regulamentul (UE, Euratom) 2019/1197 al Consiliului] să fie prelungită prin aplicarea unei măsuri similare în 2020. Aceasta înseamnă că Regatul Unit şi beneficiarii din Regatul Unit ar fi în continuare eligibili să participe la programele finanţate din bugetul UE şi să primească finanţare până la sfârşitul anului 2020 cu condiţia ca Regatul Unit să accepte şi să îndeplinească condiţiile prevăzute deja în Regulamentul de contingenţă pentru 2019, să îşi onoreze contribuţiile bugetare pentru 2020 şi să permită efectuarea auditurilor şi controalelor necesare”.

Comisia Europeană se pregătește pentru scenariul unui Brexit fără acord încă din decembrie 2017. De atunci și până acum, Comisia a prezentat 19 propuneri legislative, care au fost între timp adoptate în totalitate de către Parlamentul European și Consiliu.

Cu toate că se încearcă din răsputeri să se pregătească din toate punctele de vedere, Uniunea Europeană trebuie să rămână cu ochii pe Marea Britanie și modul în care Guvernul tratează Brexitul cu opoziția. Potrivit parlamentarului laburist, Hilary Ben, scopul legii Opoziției este să se asigure că nu se va produce un Brexit fără Acord.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page