top of page

Partidul Conservator va expulza 21 de parlamentari din componența sa după ce aceștia au votat în fav


O bucurie pentru opoziție și majoritatea britanicilor care militează pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană a devenit tristețea premierului britanic, Boris Johnson și planul său de a câștiga prestigiul pe care fosta șefă a Guvernului de la Londra nu a reușit să îl obțină. Ziua de ieri a schimbat radical temerile referitoare la subiectul Brexitului, după ce opoziția a reușit să preia controlul asupra Parlamentului.

Dacă săptămâna trecută, premierul britanic a cerut reginei să suspende activitatea Parlamentului pentru a se asigura că nu va exista nicio ripostă împotriva planului de a scoate Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord din blocul comunitar fără un Acord, pe data pe 31 octombrie, în cursul zilei de ieri, fericirea lui Boris Johnson a fost spulberată de moțiunea pe care opoziția și câțiva membri conservatori rebeli au votat-o cu succes. Jeremy Corbyn, liderul opoziției din Marea Britanie a declarat marți că este pregătit să lupte în alegerile generale cu care Boris Johnson a amenințat, însă prioritatea sa rămâne să prevină producerea unui Brexit fără Acord. „Vrem alegeri generale, la fel cum vor toate partidele. Prioritatea este să prevenim producerea unui Brexit fără acord în data de 31 octombrie, vom vedea ce se întâmplă după (…) Haideţi să vedem ce se întâmplă după ce trece proiectul de lege. Dacă vor fi convocate alegeri, sunt pregătit să lupt”, a transmis liderul Partidului Laburist, când a fost întrebat dacă susţine organizarea de alegeri electorale sub orice circumstanţe.

Cu puțin înainte de votul de aseară, primul ministru britanic a precizat clar că, în cazul în care parlamentarii decid să voteze împotriva Guvernului său, atunci cetățenii britanici vor fi cei care vor trebui să decidă cine va negocia cu Uniunea Europeană în urma unor alegeri. „Premierul a fost foarte clar. Dacă parlamentarii vor vota în această seară pentru a arunca la gunoi poziţia de negociere a Marii Britanii, pentru a preda puterea opoziţiei, că următorul pas logic pentru acest prim-ministru este ceva ce nu doreşte: alegeri. Atunci cetăţenii britanici pot decide cine merge la Bruxelles pentru a lua această decizie ”, a anunţat purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson, repetând că, dacă parlamaentarii conservatori vor vota împotriva guvernului sau se vor abţine, atunci vor fi expulzaţi din grupul partidului din Parlament.

La finalul serii, Partidul Conservator din Marea Britanie, condus de premierul Boris Johnson, a pierdut marţi majoritatea în Parlament după ce conservatorul Phillip Lee a demisionat din partid. Astăzi, presa britanică titra faptul că „douăzeci și unui de parlamentari conservatori, inclusiv fostul ministru Phillip Hammond și un strănepot al lui Winston Churchill, vor fi expulzați din partid după ce au votat în favoarea unei moțiuni a opoziției ce ar putea duce la blocarea opțiunii unui Brexit fără acord”. Potrivit, agenției naționale de presă, Mediafax, „Theresa May, predecesoarea lui Boris Johnson la 10 Downing Street, care în timpul campaniei pentru referendumul Brexit a militat pentru menţinerea apartenenţei la UE, a votat marţi seară împotriva moţiunii”.

De altă parte, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) a avertizat ieri că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără o înțelegere va cauza pierderi de cel puțin 16 miliarde de dolari în exporturile acestei țări.

„Cercetarea UNCTAD arată că un Brexit fără Acord va duce la pierderi de cel puţin 16 miliarde de dolari în cazul exporturilor Marii Britanii, ceea ce reprezintă o pierdere de aproximativ 7% din totalul exporturilor britanice către Uniunea Europeană. Aceste pierderi ar fi mult mai mari din cauza controalelor la frontieră şi a întreruperilor care se vor înregistra în reţelele de producţie existente”, notează agenția ONU.

De după Occean, Statele Unite ale Americii susțin în continuare Brexitul, reiterând faptul că va semna un acord cu Marea Britanie dacă Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor va părăsi Uniunea Europeană în data de 31 octombrie. Fiind de partea premierului britanic, Boris Johnson, Vicepreşedintele american Mike Pence a îndemnat Uniunea Europeană să negocieze cu prim-ministrul britanic „cu bună credinţă” şi să ajungă la un acord pe tema Brexit care respectă suveranitatea Marii Britanii.

„Statele Unite susţin decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, dar observăm provocările de la frontieră şi vă asigurăm că vom continua să încurajăm Marea Britanie şi Irlanda să se asigure că acordul Brexit respectă prevederile Acordului de la Belfast. În contextul apropierii termenului limită pentru Brexit, îndemnăm Irlanda şi Uniunea Europeană să negocieze cu bună-credinţă cu prim-ministrul Johnson şi să lucreze împreună pentru a ajunge la un acord care respectă suveranitatea Marii Britanii”, a comentat Mike Pence.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page