top of page

Opoziția britanică a obținut controlul asupra agendei Parlamentului


Convins că va reuși în trei luni ceea ce fostul premier britanic, Theresa May nu a reușit în mai bine de doi ani de zile, actualul șef al Guvernului de la Londra se încăpățânează să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană în data de 31 octombrie cu orice preț. În timp ce May a încercat să negocieze un Acord cu liderii europeni, asigurându-se astfel că Brexitul nu îi va afecta pe britanici, Boris Johnson este de părere că separarea de blocul comunitar are prioritate înaintea oricărei consecințe pe care cetățenii săi o pot îndura.

Nepunând preț pe relația de viitor dintre cele două tabere, premierul actual al Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord este focusat pe câștigarea prestigiului de „eroul care a scos Marea Britanie din UE”. Adoptând o atitudine dură față de liderii de la Bruxelles, imediat după preluarea mandatului său, Boris Johnson a pus pe masa negocierilor două opțiuni: fie Acordul respins deja de trei ori de membrii Camerei Comunelor va fi modificat, fie Marea Britanie va părăsi UE fără nicio înțelegere. Drept răspuns, Președintele Consiliului European i-a reiterat faptul că Acordul nu va fi renegociat.

Pregătindu-se astfel pentru un Brexit fără Acord, săptămâna trecută, Boris Johnson a cerut reginei Elisabeta a II-a să suspende activitatea Parlamentului de la Londra pentru o perioadă de aproape o lună pentru a se asigura că nu va exista nicio procedură legislativă care să îl împiedice să își ducă planul la bun sfârșit. În timp ce mii de britanici au ieșit weekendul trecut în stradă protestând împotriva gestului premierului britanic, în cursul zilei de ieri, opoziția a încercat să obțină controlul asupra agendei Parlamentului asigurându-se că în timpul în care activitatea sa va fi suspendată, Boris Johnson nu va acționa impulsiv și în propriul interes.

Astfel, mai mulți parlamentari britanici, inclusiv membri ai partidului de guvernământ, au inițiat aseară o procedură ce le-ar permite să blocheze planul premierului de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord, iar prima acțiune în cadrul acestui proces, o moțiune ce permite opoziției să stabiliească agendei Parlamentului de la Londra, a fost aprobată de Camera Comunelor.

Înainte de această reușită, Boris Johnson avertizase că va convoca alegeri anticipate pe data de 14 octombrie dacă Camera Comunelor îi va limita opțiunile privind Brexit. Sprijinită de un grup de conservatori rebeli, opoziția a depus aseară o moțiune al cărei scop este de a prelua controlul asupra agendei Parlamentului de la Londra. După o dezbatere de urgență furtunoasă, în favoarea moțiunii au votat 328 de membri ai Camerei Comunelor în timp ce 301 s-au pronunțat împotriva. Astfel, Parlamentul de la Londra a preluat controlul asupra Brexit din mâinile premierului Boris Johnson.

În cursul zilei de astăzi, opoziția va încerca să adopte o lege care l-ar obliga pe Johnson să ceară Uniunii Europene să amâne Brexitul până la 31 ianuarie 2020, în afara cazului în care un acord de Brexit este aprobat de Parlament ori Legislativul de la Londra acceptă ieșirea fără acord din Blocul comunitar. Furios de rezultat, Jonhnson a declarat că tentativa opoziției ar forța Marea Britanie să se predea Uniunii Europene iar el nu va accepta niciodată acest lucru. „Aceasta este ultima șansă a Parlamentului de a bloca o ieșire fără acord pe 31 octombrie” a declarat parlamentarul Oliver Letwin, liderul inițiativei de zădărniciei a planurilor lui Johnson. De asemenea, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn a transmis că parlamentarii încearcă să-l împiedice pe Johnson „să joace ruleta rusească cu viitorul acestei țări”.

Peste toate acestea, Partidul Conservator, condus de premierul Boris Johnson, a pierdut marți majoritatea în Parlament după ce conservatorul Philip Lee a demisionat din partid.

După lovitura de ieri, Boris Johnson a reacționat dur precizând că partidul pe care îl va conduce va propune o moțiune pentru convocarea de alegeri anticipate. „Să nu existe niciun dubiu cu privire la consecințele votului din această seară. Parlamentul este la un pas să strice orice acord pe care l-am putea încheia cu Bruxellesul. Aceasta va însemna mai multă ezitare şi mai multe întârzieri”, a afirmat premierul britanic, adăugând, „liderul opoziţiei cerşeşte de doi ani pentru alegeri. Nu vreau alegeri, dar dacă parlamentarii votează mâine (miercuri, n.red.) pentru stoparea negocierilor şi impun o nouă întârziere fără sens Brexit-ului, potenţial pe mai mulţi ani, atunci aceasta ar fi singura modalitate de a rezolva acest lucru”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page