top of page

Pământul va rămâne fără oameni


Astăzi, specialiștii cred că una dintre cele mai mari probleme cu care se va confrunta planeta în câțiva ani este legată de suprapopulație. Astfel, în timp ce în 2019 populația pământului numără 7,53 de miliarde de oameni, oamenii de știință preconizează că până la sfârșitul secolului, numărul va atinge 11 miliarde.

Studiile acestora se bazează pe faptul că în timp ce țările mai dezvoltate vor fi mereu aglomerate de imigranți, statele care vor rămâne „descoperite” vor pulsa prin natalitate pentru a compensa pierderea cetățenilor. Totuși, nu de aceiași părere sunt și șeful Tesla și fondatorul Alibaba. Unii dintre cei mai influenți oameni de afaceri de pe pământ au păreri diferite în ceea ce privește impactul inteligenței artificiale asupra omenirii și cred că cea mai mare problemă cu care se va confrunta lumea în viitor va fi, contrar a ceea ce cred mulți oameni în prezent, depopularea.

„Mulți cred că există prea mulți oameni pe această planetaă, dar aceasta este de fapt o concepție învechită. Presupunând că va exista un viitor binevoitor cu inteligență artificială, cred că cea mai mare problemă cu care se va confrunta lumea în 20 de ani va fi colapsul populației. Nu explozia, colapsul”, a declarat Elon Musk la World Artificial Intelligence Conference (WAIC) din Shanghai, unde a împărțit pentru prima dată scena cu Ma. În același consens cu acesta, miliardarul chinez, proprietar al celui mai mare site chinezesc de comerț electronic, Alibaba, s-a arătat „complet de acord” cu fondatorul Tesla. „1,4 miliarde de oameni în China pare mult, dar cred că în următorii 20 de ani vom vedea că acest lucru va provoca probleme mari în China. Ritmul descreșterii populației va accelera. Îi spui 'colaps'. Sunt de accord cu tine”, a confirmat Jack Ma.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, afirmațiile celor doi lideri nu vin din senin. „Dacă Divizia Populației a ONU estimează că populația globului va depăși 11 miliarde până la sfârșitul secolului, ceea ce înseamnă cu aproape 4 miliarde de locuitori mai mulți decât în prezent, există tot mai multe voci care spun că organizația de înșală”, notează Mediafax.

La prima apariție comună a celor doi, Musk și Ma au făcut public faptul că în opinia lor planeta nu va atinge 11 miliarde până în 2100, ci populația va ajunge undeva între 8 miliarde și 9 miliarde de locuitori până la jumătatea secolului, urmând ca după aceea să înceapă să scadă.

Dacă acum câteva decenii avertiza cu privire la o posibilă catastrofă globală provocată de suprapopulare, profesorul norvegian Jorgen Randers se află printre cei care și-au schimbat părerea iar astăzi este de acord cu încetinirea natalității și amenințarea unui număr din ce în ce mai puțini de oameni în următoarea sută de ani. „Populația lumii nu va atinge niciodată 9 miliarde de oameni. Va ajunge la 8 miliarde în 2014, iar apoi va scădea”, a afirmat Randers. Întru cu totul de acord sunt și experții din cadrul Institutului Internațional pentru Analiza Sistemelor Aplicate ori cei de la Deutsche Bank.

Conform lui Elon Musk și Jack Ma, problema cu prognozele ONU, este că organizația nu ia în calcul accelerarea ritmului declinului ratei fertilității ca urmare a urbanizării. Potrivit statisticilor, în anul 2007 s-a înregistrat un fenomen unic în istoria umanități și anume, majoritatea populației lumii trăia la oraș. Astăzi s-a ajuns la 55%, iar peste 30 de ani se poate vorbi deja de două treimi.

Potrivit publicației britanice, „The Guardian”, „tranziția de la țară la oraș aduce schimbări majore în ceea ce privește percepția asupra copiilor. În primul rând, aceștia nu mai sunt văzuți ca o altă pereche de brațe pentru munca la câmp, ci mai degrabă ca o altă gură de hrănit. De asemenea, la oraș, femeile au acces în mai mare măsură la informație și la educație. Prin urmare, își vor dori mai multă autonomie, iar multe dintre femeile care își pot exercita controlul asupra propiilor corpuri decid să aibă mai puțini copii”.

În România, spre exemplu, dacă acum puțin peste 10 ani populația țării noastre obișnuia să atingă numărul de 21,5 milioane de locuitori, odată cu aderarea la Uniunea Europeană (în 2007), milioane de români au migrat către ale state europene în vederea unui viitor mai bun, lăsând astăzi țara cu un număr de 19,64 de milioane de locuitori (număr care se preconizează că oficial, ar fi mult mai mic). În ceea ce privește natalitatea, în 2013, România a înregistrat cel mai mic număr de născuți vii din anul 2000 încoace: 182.313.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page