Britanicii au ieșit în stradă protestând împotriva gestului prim-ministrului, Boris Johnson de a sus
Primul weekend de după „reușita” premierului britanic, Boris Johnson de a primi aprobarea Reginei Elisabeta a II-a în ceea ce privește intenția de a suspenda Parlamentul de la Londra, a fost marcat de proteste masive în Marea Britanie. Furioși pe gestul lui Johnson de a „lega mâinile” Parlamentului facilitând astfel producerea unui Brexit fără niciun acord, mii de persoane au protestat în mai multe orașe din Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor strigând „Boris Johnson, să îți fie rușine”. Potrivit jurnaliștilor britanici cele mai mari proteste au avut loc în Londra, Manchester, Leeds, York și Belfast. Cu toate acestea, manifestațiile au fost prezente în peste 30 de alte orașe din Marea Britanie printre care Edinburgh, Belfast, Cambridge, Exeter, Nottingham, Glasgow și Birmingham.
Potrivit jurnalistului și activistului Owen Jones, protestele organizate sâmbătă au avut ca obiectiv apărarea democrației. „Avem un prim-ministru ne-ales care suspendă reprezenanţii aleşi ai cetăţenilor britanici, care ar trebui să judece cea mai mare răsturnare de situaţie de la finalul războaielor”, a declarat Owen Jones.
În orașul Oxford, de exemplu, manifestații s-au adunat în fața Colegiului Balliol, unde a studiat premierul britanic. Sub titlul „Opriți lovitura de stat”, protestele au fost organizate de „O altă Europă este Posibilă”, care militează împotriva Brexitului. Grupul a anunțat că mai multe proteste vor avea loc și în alte orașe europene precum Riga, Amsterdam și Berlin.
Participanții la proteste acuză comportamentul dubios și viclean al premierului conservator care i-a cerut miercurea trecută reginei, suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Abordând o atitudine dură față de liderii europeni și respingând Acordul Brexit negociat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxelles-ul, Johnson este convins că va retrage Marea Britanie din blocul comunitar pe 31 octombrie 2019, cu sau fără o înțelegere.
Pentru a demonstra că îi pasă totuși de viitorul cetățenilor britanici, Boris Johnson a trimis o scrisoare Președintelui Consiliului European, Donald Tusk, propunându-i o serie de modificări asupra Acordului elaborat de Theresa May. În mod repetat însă, Jean-Claude Juncker, președintele în funcție al Comisiei Europene, i-a reiterat premierului britanic că Acordul Brexit nu va fi renegociat și nici modificat. Acest document redactat în toamna anului trecut și negociat de cele două tabere, prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Din păcate pentru fostul premier, Theresa May, proiectul de acord a fost contestat de numeroşi politicieni britanici, mulţi dintre membrii ai fostului Guvern de la Londra demisionând în semn de protest faţă de acesta. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat demisia la finalul lunii mai.
Mai mult, weekendul trecut, inclusiv negociatorul-șef european pe tema Brexit, Michael Barnier, a declarat că Uniuniea Europeană nu va schimba acordul privind ieșirea Marii Britanii din UE, arătându-se însă prea puțin optimist în privința evitării unui scenariu fără înțelegere. „Soluţia de rezervă privind frontiera irlandeză este maximul de flexibilitate pe care UE îl poate oferi unui stat care nu este membru. Nu sunt optimist în ceea ce priveşte evitarea unui scenariu fără acord”, a declarat Barnier.
De altă parte, prim-ministrul Boris Johnson va avea o întâlnire oficială cu David Gauke, fost ministru britanic al Justiției, cunoscut ca fiind un critic acerb al strategiei guvernamentale privind Brexit. Cei doi urmează să discute despre planul stabilit pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Gauke a declarat pentru Sky News că este pregătit să sfideze disciplina Partidului Conservator pentru a preveni un Brexit fără Acord. „Uneori există un moment în care trebuie să judeci între interesele proprii şi interesele naţionale, iar interesele naţionale trebuie să fie puse pe primul loc. Sper totuşi să nu se ajungă la asta”, a precizat fost ministru britanic.