Iranul se teme că dacă Donald Trump va fi reales președinte, Teheranul nu mai suportă încă șase ani
De mai bine de un an, de când Donald Trump a șocat întreaga planetă anunțând că Statele Unite ale Americii se va retrage din Acordul nuclear semnat între SUA, Rusia, China, Franța, Germania, Marea Britanie și Iran, opinia publică s-a schimbat atât în ceea ce-l privește pe președintele american cât și modul în care liderul de la Casa Albă vrea să facă „America măreață din nou”.
În timp ce mass media internațională la conducerea cărora stau evreii americani, caută să convingă că Iranul este un alt gen de Rusia sau Coreea de Nord, state de care oamenii ar trebui să se teme iar coalițiile mondiale să fie cu ochii pe ele, Teheranul se apără susținând că această atitudine a americanilor nu este altceva decât o manipulare în masă pentru a discredita Iranul și a-l izola astfel de toate țările cu care acesta colaborează.
Sursă inestimabilă de petrol, iranienii au ajuns nici mai mult nici mai puțin decât să trăiască ceea ce americanii le-au făcut venezuelenilor cărora, convingînd mai multe țări să nu mai cumpere petrolul sud-americanilor, a ajuns să ducă Venezuela într-o sărăcie cruntă. În primăvara lui 2018, Donald Trump a declarat că Teheranul ar fi încălcat termenii acordului nuclear semnat în 2015, fapt pentru care, SUA se va retrage imediat și un nou set de sancțiuni vor fi impuse Iranului pentru „a-l cuminți”. În toamna anului trecut, SUA au aplicat cele mai dure sancțiuni de până acum împotriva Iranului, vizând cel mai direct industria iraniană a țițeiului. Considerată cea mai mare sursă de venit a Republicii Islamice, importul de petrol a fost rapid afectat după ce în primele șase luni administrația americană a mai permis unor țări să importe țiței iranian fără a suferi la rândul lor penalități, iar din noiembrie, SUA a reușit să paralizeze complet exporturile de țiței ale Iranului.
Potrivit The New York Times, „în cercurile de putere de la Teheran, în care sloganul Moarte pentru America este scandat în mod regulat, a luat naștere ideea că Iranul trebuie să negocieze în cele din urmă cu președintele Donald Trump”. Dacă la următoarele alegeri prezidențiale, Trump va fi reales în fruntea Statelor Unite ale Americii, Iranul nu ar mai suporta încă șase ani de sancțiuni impuse de acesta Teheranului. Conform The New York Times, această schimbare este una remarcabilă pentru clasa politică de la Teheran, care în ultimii 40 de ani și-a riscat legimitatea prin sfidarea Statelor Unite, dar a fost deosebit de ostilă față de Trump.
Astfel, după o perioadă lungă de tatonări dar și pierderi de partea iraniană, Hassan Rouhani a vorbit săptămâna aceasta despre o posibilă întâlnire cu Donald Trump indicând că ar fi dispus la discuții dacă va fi în beneficiul cetățenilor iranieni. „Rouhani s-a răzgândit în 24 de ore, sugerând că ordinul ar fi putut fi anulat de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Oamenii care au cunoştinţă despre gândirea ierarhiei iraniene au spus că atitudinea lui Rouhani trebuie privit ca parte a unei noi strategii emergente”, precizează New York Times.
Conform acestora, strategia președintelui iranian urmărește două trasee paralele: afișarea unei poziții mai defensive în ceea ce privește politicile militare și nucleare ale Iranului pentru a-l irita pe Trump și intenția de a discuta în anumite condiții, apelând la ceea ce se consideră a fi instinctele sale de a ajunge la o înțelegere.
Potrivit lui Abbas Abdi, un fost lider al studenților care au fost luați ostatici la Ambasada Statelor Unite în 1979, „Iranul s-a schimbat complet”. „Cei care s-au opus unui dialogi cu SUA au ajuns la concluzia că ceea ce funcționează acum cu America este dur, dar sunt deschiși pentru discuții dacă Trump oferă unele garanții”.
De altă parte, Uniunea Europeană insistă ca actualul Acord nuclear cu Iranul să fie inclus în orice viitor tratat acceptat de SUA. „Ceea ce există în prezent trebuie să fie păstrat”, a declarat joi Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, adăugând că UE este pregătită să contribuie la negocierea unui tratat suplimentar dacă SUA acceptă. „Noi vom fi mereu acolo pentru a însoţi şi a susţine această abordare”, a afirmat Federica Mogherini.
Acum două zile, președintele iranian a făcut apel la unitate pentru combaterea și depășirea „războiului economic” impus de către SUA. „Trebuie să fim uniţi în această luptă, pentru a câştiga războiul economic lansat de Statele Unite împotriva Iranului”, a transmis Rouhani într-un discurs televizat. Totuși, potrivit liderului de la Teheran, „negocierile cu Statele Unite privind programul nuclear şi balistic nu vor începe dacă Administraţia de la Washington nu va ridica sancţiunile impuse Iranului”.