top of page

De două ori pe săptămână. Atâtea întâlniri au stabilit negociatorii europeni și britanici în agenda


Luna septembrie bate la ușă iar presiunea timpului care a mai rămas până la data de 31 octombrie când Marea Britanie este așteptată să ia decizia finală privind ieșirea din Uniunea Europeană, i-a determinat pe negociatorii europeni și britanici să ia în considerare o accelerare a numărului de întâlniri pe care să le desfășoare în vederea stabilirii termenilor divorțului.

De când Boris Johnson a preluat mandatul de premier și lider al Partidului Conservator, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord riscă din ce în ce mai mult să ajungă la finalul lunii octombrie fără să aibă un Acord privind termenii relației de viitor cu blocul comunitar. Adoptând o atitudine extrem de dură în ceea ce privesc negocierile, Johnson are de gând să ducă obiectivul Brexitului la bun sfârșit, dovedind mai mult curaj și ambiție decât fosta șefă a Guvernului de la Londra, Theresa May. Astfel, încă de la jumătatea lunii, Johnson a pus pe masa negocierilor două opțiuni: modificarea Acordului actual sau un Brexit cu orice preț.

Considerându-l un act sinucigaș pentru viitorul britanicilor, Boris Johnson nu are de gând să separe Marea Britanie de UE folosind Acordul negociat de Theresa May și liderii europeni. Potrivit acestuia, termenii înțelegerii încă i-ar mai ține pe britanici într-o relație de interdependență cu blocul comunitar, fapt care nu ar respecta decizia majorității care a votat pentru Brexit la referendumul din 23 iunie 2016.

De curând însă, Boris Johnson a trimis o scrisoare Președintelui Consiliului European propunându-i o serie de modificări asupra Acordului, dacă ambele tabere își doresc ca separarea din 31 octombrie să nu afecteze pe nimeni. Drept răspuns, Donald Tusk a reiterat faptul că Uniunea Europeană nu va renegocia sau modifica termenii acordului stabiliți împreună cu fostul premier.

Cu toate că are cuvântul președintelui american, Donald Trump potrivit căruia SUA va semna un acord comercial cu Marea Britanie începând cu 1 noiembrie dacă Brexitul va fi unul fără nicio înțelegere, premierul britanic este sfătuit de consilierii săi că un divorț dur ar afecta cel puțin britanicii care locuiesc pe teritoriile europene. Astfel, Boris Johnson încă mai trage speranțe că liderii de la Bruxelles vor accepta oferta renegocierii Acordului.

Între timp, ministerul pentru Brexit a anunțat că „reuniuni tehnice” vor putea fi adăugate celor două întâlniri săptămânale, care vor continua în perioada suspendării Parlamentului de la Westminster între a doua săptămână din septembrie și 14 octombrie. „Dacă am fost încurajat în ultimele săptămâni de discuţiile mele cu lideri europeni legate de dorinţa de a aborda soluţii alternative la plasa de siguranţă antidemocratică, a sosit vremea ca cele două părţi să accelereze ritmul”, a declarat premierul Boris Johnson într-un comunicat. „Backstop-ul” sau plasa de securitate reprezintă clauza din acordul de retragere ce are drept scop prevenirea reintroducerii post Brexit a unei frontiere fizice între Republica Irlanda (țară membră a Uniunii Europene) și provincia britanică Irlanda de Nord. Ea prevede că, în lipsa unei soluții mai bune la finalul unei perioade de tranziție, Marea Britanie rămâne în întregime într-un „teritoriu vamal unic” cu UE.

Premierul de la Londra însă, nu vrea această plasă de siguranță, acuzând-o că ar împiedica Regatul Unit să urmeze o politică independentă în domeniul comercial, fiind în continuare supus regulilor europene. „Sunt necesare reuniuni şi discuţii suplimentare dacă dorim să avem o şansă de a ajunge la o înţelegere asupra unui acord pentru ieşirea noastră de la 31 octombrie”, a explicat Johnson.

De altă parte, după ce șeful Guvernului de la Londra a reușit să o convingă pe regina Elisabeta a II-a să aprobe suspendarea Parlamentului, „adversarii britanici ai unui Brexit fără acord au lansat joi o ofensivă judiciară după decizia premierului conservator Boris Johnson de a amâna până pe 14 octombrie Discursul Reginei, ceea ce implică de facto suspendarea activităţii parlamentului până la acea dată, în timp ce liderul opoziţiei laburiste” informează Agerpres. În același context, liderul opoziției, Jeremy Corbyn, a anunţat că în cele câteva zile în care parlamentul va funcţiona totuşi la începutul lui septembrie va încerca să obţină adoptarea unei legislaţii care să împiedice un Brexit fără acord.

„Ceea ce vom încerca marţi este să-l oprim din punct de vedere politic (pe Johnson) printr-un proces parlamentar de adoptare a unei legislaţii care să împiedice un Brexit fără acord şi de asemenea să încercăm să-l împiedicăm să închidă parlamentul în această perioadă crucială”, a spus joi liderul laburist.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page