top of page

Boris Johnson lucrează în ritm alert pentru a găsi o gamă largă de soluții flexibile și creative pri


După doi ani de negocieri între fostul premier britanic, Theresa May și Uniunea Europeană, la finalul anului trecut, Marea Britanie și liderii europeni au convenit asupra unui acord care cuprinde termenii separării celor două tabere și relația de după Brexit. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Contestat însă de numeroși membri ai fostului Guvern de la Londra, Acordul a născut foarte multe controverse. În timp ce mai mulți miniștri au demisionat în semn de protest, membrii Camerei Comunelor au respins această înțelegere de trei ori la începutul acestui an.

Imposibilitatea de a accepta Acordul la timp, i-a pus pe britanici în situația de a nu își putea respecta promisiunea conform căreia Brexitul va avea loc la data de 29 martie sau chiar și la 12 aprilie. Amânat de două ori până acum din cauza neacceptării acestei înțelegeri de către Parlament și opoziție, Brexitul a devenit o povară pentru Theresa May care și-a prezentat demisia la finalul lunii mai.

Odată ce a preluat mandatul de premier al britanicilor și lider al Partidului Conservator, Boris Johnson a adus un alt aer în discuțiile Brexit. Hotărât să scoată Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord din Uniunea Europeană pe data de 31 octombrie, șeful Guvernului de la Londra a amenințat că britanicii vor avea un Brexit cu orice preț. Totuși, fiind sfătuit cu privire la consecințele negative ale unui Brexit fără acord, premierul britanic încă își mai joacă ultima carte și încearcă să îi convingă pe liderii europeni că Acordul pe care îl au în momentul de față, trebuie modificat. Considerându-l un act de sinucidere pentru viitorul „independent și autonom” al britanicilor, Boris Johnson a dat garantării că Marea Britanie nu va ieși din UE cu un astfel de Acord.

De altă parte, liderii europeni nu au de gând să renunțe la o înțelegere avantajoasă pentru relația bilaterală dintre cele două tabere de după Brexit și i-au transmis liderului britanic că Acordul nu va fi renegociat. La începutul acestei săptămâni, un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a dat asigurări că echipa de miniștri a lui Boris Johnson „lucrează în ritm alert pentru a găsi o gamă largă de soluții flexibile și creative pentru a gestiona situația de la frontiera cu Irlanda după Brexit”. „Suntem gata să negociem cu bună-credinţă o alternativă la mecanismul backstop pentru a ne asigura că problemele de la frontieră irlandeză sunt tratate acolo unde ar fi trebuit să fie întotdeauna: în negocierile privind viitorul acord dintre Marea Britanie şi UE”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „negociatorul britanic pentru Brexit, David Frost, urmează să se deplaseze miercuri la Bruxelles pentru a discuta problema frontierei cu Comisia Europeană, în timp ce partidele de opoziţie britanice încearcă să se unească pentru a opri retragerea Marii Britanii dn UE fără acord la 31 octombrie”. De altă parte, premierul britanic i-a transmis președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker că nu există nicio perspectivă a unui Brexit cu acord, cu excepția cazului în care mecanismul „backstop” va fi eliminat. Conform opiniei lui Boris Johnson, mecanismul backshop trebuie înlocuit deoarece este incompatibil cu suveranitatea britanică și cu viitorul Marii Britanii în afara Blocului comunitar. „Primul ministru a stabilit că Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie, indiferent de circumstanţe, şi cu siguranţă ne dorim să facem acest lucru cu un acord. Primul ministru a fost, de asemenea, clar că, dacă nu se redeschide Acordul de retragere şi nu se elimină backstopul, nu există nicio perspectivă a acestui acord”, a transmis o purtătoare de cuvânt. Scopul mecanismului „backstop” este de a păstra deschisă granița, fapt care ar însemna ca Marea Britanie să rămână în uniunea vamală europeană până când sunt negociate „aranjamente alternative” prin care să se evite o frontieră strictă în Irlanda.

Cu toate că încearcă din răsputeri să ofere o alternativă Acordului negociat de UE și Theresa May, Jean-Claude Juncker i-a reiterat marți seară premierului britanic că Acordul Brexit nu va fi renegociat și că susținerea țărilor Uniunii Europene pentru Irlanda este constantă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page