top of page

Summitul G7 a fost o victorie pentru Donald Trump care a obținut două acorduri comerciale: unul cu M


Weekendul acesta și astăzi, în stațiunea Biarritz din Franța, șapte cele mai puternice state ale lumii s-a întâlnit pentru a discuta unele dintre cele mai imporante subiecte ale momentului cu impact asupra întregii planetei. Astfel, la reuniunea G7 au luat parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite. Cunoscut ca G8 , Rusia a fost eliminată din această ecuație după ce în 2014 a fost acuzată că a anexat cu forța Peninsula ucrainiană, Crimeea.

Urmând să se încheie astăzi, întâlnirea dintre cancelarul german Angela Merkel, premierul italian demisionar Giuseppe Conte, premierul britanic Boris Johnson, președintele american, Donald Trump, președintele francez, Emmanuel Macron, premierul canadian Justin Trudeau și premierul nipon Shinzo Abe a reușit să atingă multe teme de actualitate dar și negocierea unor acorduri comerciale. Cel mai câștigat a fost liderul de la Casa Albă care a negociat acorduri comerciale cu Japonia dar și cu Marea Britanie după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană.

„Marea Britanie va avea un acord comercial important cu SUA după Brexit” a declarat ieri, în stațiunea din sud-vestul Franței, președintele american. Cu toate că se apreciază unul pe celălat pentru modul radical de a face politică, abia weekendul trecut Trump și premierul britanic au avut prima întâlnire față-n față de când Boris Johnson a preluat mandatul de șef al Guvernului de la Londra. „Este omul de care e nevoie pentru această funcție”, l-a lăudat liderul american pe Johnson.

În ceea ce privește acordul dintre Marea Britanie și Statele Unite de după Brexit, Donald Trump și-a exprimat speranța că negocierile cu Londra „se vor desfășura destul de rapid” și a promis că acordul cu britanicii va fi „unul foarte mare, mai mare decât a fost vreodată”.

De cealaltă parte, șeful executivului britanic a transmis că „SUA și Marea Britanie vor încheia un acord fantastic după ce obstacolele vor fi depășite”. „Pacea comercială nu este în favoarea suplimentării tarifelor. Îl felicit pe președinte pentru tot ce realizează pentru economia americană, este fantastic să vedem acest lucru”, a apreciat Boris Johnson, după ce a dat publicității informația potrivit căreia cele două tabere au convenit că sistemul de sănătate britanic (NHS) nu va fi inclus în niciun acord comercial încheiat între Anglia, Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord și Statele Unite ale Americii.

Promisiunea unui acord comercial nu a fost discutată doar cu Marea Britanie ci și cu Japonia; astfel că Donald Trump a „împușcat doi iepuri” la summitul G7. În cursul zilei de duminică, premierul japonez și președintele american au discutat despre termenii unui acord comercial „important”. Potrivit liderului de la Casa Albă, „SUA este foarte aproape să încheie acest acord”, adăugând că autoritățile de la Washington și Tokyo lucrează la această înțelegere de cinci luni. Potrivit siteului oficial al știrilor Pro Tv, „principalii negociatori ai celor două părţi au căzut vineri de acord la Washington asupra liniilor principale ale unui acord care să fie benefic pentru ambele economii şi să satisfacă dezechilibrul comercial înregistrat de SUA în relaţia cu Japonia, dezechilibru criticat frecvent de Donald Trump”.

„Am făcut progrese importante. Aceste progrese vor fi confirmate la summitul G7” a declarat sâmbătă negociatorul japonez pentru Comerţ, Toshimitsu Motegi, după trei zile de negocieri bilaterale cu reprezentantul american pentru Comerţ, Robert Lighthizer.

Conform postului public de televiziune NHK și mai multor cotidiene japoneze, Toshimitsu Motegi şi Robert Lighthizer au căzut de acord în special asupra unei reduceri a tarifelor vamale japoneze pentru carnea de vită şi de porc din SUA. La rândul său, Washingtonul va anula tarifele vamale pentru anumite produse industriale provenite din Japonia, însă nu şi cele care vizează automobilele japoneze, tarife care vor fi menţinute pentru moment şi vor face obiectul unor discuţii ulterioare. Atât președintele american cât și premierul japonez speră să finalizeze un acord comercial în luna septembrie. Această înțelegere cu Japonia ar reprezenta un avantaj foarte mare pentru Trump care se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 2020. În condițiile în care războiul comercial dintre SUA și China s-a intensificat, semnarea unei înțelegeri cu Japonia ar însemna o reușită pentru liderul american.

Potrivit lui Donald Trump, „aliații G7 respectă războiul comercial dintre Washington și Beijing” precizând că pentru moment, nu intenționează să declare urgență națională referitoare la comerțul cu China, deși acest scenariu nu poate fi exclus.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page