top of page

În secolul XXI, plămânul planetei arde nestingherit sub privirile celor mai importanți lideri mondia


Întinsă pe teritoriile a nouă țări din America de Sud, pădurea Amazonia găzduiește 20% din cantitatea de apă dulce de pe planetă, 34% dintre pădurile virgine și 30-50% din fauna și flora lumii. Mai mult, într-o epocă în care evoluția industriilor și încălzirea globală amenință omenirea, Amazonia reprezintă 20% din plămânul pământului. Cu toate că străbate nouă state, cea mai mare parte din suprafața ei este întâlnită în Brazilia (67% din suprafața țării), Bolivia (11% din suprafața țării) și Peru (13%).

În ciuda faptului că nu este prima dată când Amazonia se confruntă cu incendiile de vegetație, acestea au crescut considerent în această fază. Potrivit Institutului Național pentru Cercetarea Mediului din Brazilia (INPE), numai din luna ianaurie, numărul incendiilor produse în Pădurea Amazoniană a ajuns la 74.155, cu o creștere de aproape 85% față de anul trecut.

Deși pădurea arde de mai bine de două săptămâni, incendiile devastatoare din partea Amazoniei întinse pe suprafața Braziliei au devenit o știrie internațională abia la finalul săptămânii trecute când orașul Sao Paolo era acoperit de fum. Acuzat de mai multe state europene printre care Franța, Irlanda și Finlanda pentru faptul că gestionează greșit incendiile care afectează Amazonia, președintele Braziliei, Jair Bolsonaro a decis, la presiunea acestora, să ordone armatei braziliene să intervină pentru stingerea incendiilor. Potrivit președintelui francez, Emmanuel Macron, Bolsonaro a mințit în legătură cu angajamentele de protejare a mediului, astfel că Parisul va bloca Acordul cu Piața Comună a Sudului (cunoscut sub numele de acordul Mercosur). „Casa noastră arde, la propriu. Amazonul, plămânul planetei noastre care, produce 20% din oxigenul nostru, este în flăcări. Este o criză internațională. Membrii G7 trebuie să acorde două zile pentru a discuta despre această urgență”, a transmis Macron prin Twitter, înainte de summitul G7, programat pentru weekenul trecut.

În același context și Irlanda a adoptat o poziție similară față de Acordul UE-Mercosur. „Irlanda nu are cum să voteze pentru Acordul de liber schimb UE-Mercosur dacă Brazilia nu își respectă angajamentele în domeniul mediului”, a declarat premierul Leo Varadkar. De asemenea, și ministrul finlandez de Finanțe a recomandat Uniunii Europene să ia în considerare sistarea importurilor de carne de vită din Brazilia.

Potrivit presei internaționale, multe dintre incendiile din Pădurea Amazoniană ar fi fost provocate de fermierii din regiune, care doresc să utilizeze terenurile în scopuri agricole. Președintele Braziliei este văzut ca unul dintre vinovații acestei orori pentru că acesta a declarat în repetate rânduri că susține defrișarea unor părți ale Pădurii Amazoniene, în vederea dezvoltării activităților agricole și a mineritului. Astfel, Jair Bolsonaro este acuzat că a relaxat reglementările, facilitând defrișările.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „mai multe organizaţii care militează pentru protejarea mediului au organizat proteste în principalele oraşe ale Braziliei, prin care le-au cerut autorităţilor să ia măsuri pentru stingerea incendiilor. Proteste au fost organizate şi în faţa ambasadelor braziliene din mai multe capitale ale lumii. Un protest a avut loc şi în faţa Consulatului Braziliei la Geneva, iar mai multe manifestaţii sunt programate în Adelaide, Lisabona, Stockholm şi Boston”. Scandând lozinci împotriva președintelui brazilian, protestatarii au purtat pancarde cu mesaje precum „Planeta noastră merită ceva mai bun” și „Casa noastră este în flăcări”.

În urma summitului G7, liderii statelor prezente au căzut de acord că țările afectate de incendiile de vegetație din regiunea Amazoniană trebuie să primească ajutor cât mai repede posibil. „Sunt realizate contacte cu toate statele din regiune pentru a finaliza angajamente concrete din punct de vedere tehnic şi financiar. Reîmpădurirea este de asemenea esenţială, însă sunt luate în considerare diferite rezultate deoarece totul depinde de statele din regiunea amazoniană”, a declarat președintele francez, Emmanuel Macrom.

O nouă fundație pentru protejarea mediului creată de actorul Leonardo DiCaprio și mai mulți filantropi promite un sprijin financiar de 5 milioane de dolari organizațiilor locale care se ocupă de combaterea distrugerilor provocate de ingendiile din Pădurile Amazoniene. În cursul weekendului trecut a fost lansat și Fondul pentru Pădurile Amazoniene, pe site-ul fundației, unde se pot face donații.

De starea Pădurii Amazoniene s-a îngrijorat și Papa Francisc care a ținut să facă un apel pentru salvarea „acestui plămân vital al planetei noastre”. Pregătindu-se să organizeze o conferință mondială în toamna aceasta despre Amazonia, Papa Francisc a făcut apel la cei aproximativ 1,3 miliarde de catolici de pe planetă cerându-le „să se roage pentru ca, grație angajamentului tuturor, aceste incendii să fie stinse cât mai repede posibil”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page