top of page

Conflictele militare și cele comerciale vor fi temele principale ale Summitul G7


Programat pentru perioada 24-26 august în stațiunea Biarritz din sud-vestul Franței, Summitul Grupului țărilor puternic industrializate este așteptat să puncteze subiecte de actualitate și cu un important impact asupra lumii. Dacă Uniunea Europeană va fi reprezentată de Donald Tusk, Președintele Consiliului European, din lista restului de participanți fac parte liderii țărilor din G7: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite. Deoarece președinția actuală a G7 este deținută de Franța, se bazează pe combaterea inegalităților, la acest summit sunt invitați și lideri ai Uniunii Africane, reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), ai Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, ai Națiunilor Unite și Băncii Mondiale.

Pe agenda summitului G7 sunt trecute teme precum conflictele militare și comerciale, atenuarea efectelor încălzirii climei, crizele din Ucraina, Iran, Libia, Venezuela, Peninsula Coreea și Orientul Mijlociu, precum și starea economiei globale.

„Liderii vor discuta despre perspectivele economiei mondiale şi despre problemele de tip comercial. De asemenea, se va discuta despre sistemul fiscal internaţional, mai ales despre situaţia din sectorul digital. Este de aşteptat ca liderii să discute şi despre modalităţile de garantare a sistemului comercial bazat pe reglementări. Summitul va fi şi o oportunitate pentru discutarea modalităţilor de reducere a actualelor tensiuni comerciale. Reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) este, de asemenea, pe agendă, în contextul angajamentului asumat la summitul G20 din Osaka în sensul modernizării OMC”, a anunţat Consiliul European.

Potrivit jurnaliștilor de la Financial Times, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump ar urma să insiste pentru readmiterea Rusiei în Grupul țărilor puternic industrializate (exclusă din G8 imediat după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, în anul 2014), însă Germania, Franța și Marea Britanie condiționează acest lucru de rezolvarea crizei ucrainiene. Întrebat despre oportunitatea revenirii Rusiei în Grupul ţărilor puternic industralizate, Donald Trump a răspuns: „A fost G8 pentru o perioadă îndelungată, iar acum este G7. Şi mult timp discutăm despre Rusia. Discutăm despre Rusia, pentru că am fost la numeroase reuniuni G7. Şi cred că preşedintele Barack Obama, deoarece Putin a fost mai deştept decât el, preşedintele Obama s-a gândit că nu era un lucru bun să avem Rusia în acest grup. Deci, a vrut ca Rusia să iasă. Dar eu cred că ar fi mai adecvat să avem Rusia în acest grup. Ar trebui să fie G8, deoarece multe dintre lucrurile despre care vorbim au legătură cu Rusia. Deci, categoric aş vrea să fie din nou G8. Iar, dacă cineva ar face această mişcare, eu categoric aş fi dispus să mă gândesc la ea în mod foarte favorabil. Dar, după cum ştiţi, cea mai mare parte a timpului a fost G8. Includea Rusia. Iar preşedintele Obama nu a vrut Rusia în acest grup deoarece era depăşit. Ei, bine, nu acesta este modul în care ar trebui să funcţioneze lucrurile”.

De cealaltă parte, președintele fancez, Emmanuel Macron consideră că readmiterea Rusiei fără condiții ar demonstra o poziție slabă a G7. De aceiași părere este și premierul britanic, Boris Johnson care a amintit că „Rusiei i se atribuie un atac chimic pe teritoriul Marii Britanii că Moscova nu lansează provocări doar în Ucraina, ci și în alte locuri ale lumii” fapt care denotă neîmplinirea condițiilor ca Rusia să fie readmisă în G8.

Totuși, înaintea acestui summit, președintele Franței a pledat în cursul întrevederii cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru apropierii Uniunii Europene de Rusia. „În pofida neînţelegerilor din ultimele decenii, a dezbaterilor privind relaţiile cu Occidentul, Rusia este europeană şi trebuie să reinventăm o arhitectură de securitate şi încredere între Uniunea Europeană şi Rusia”, a declarat Emmanuel Macron. Cu aceiași atitudine împăciuitoare, liderul de la Paris este gata să poarte discuții și cu oficialii din Iran analizând propuneri care să permită salvarea Acordului nuclear iranian contestat de Statele Unite ale Americii, dar susținut în continuare de Uniunea Europeană, Germania, Franța, Marea Britanie, China și Rusia.

Potrivit cotidianului Financial Times, summitul G7 care se va desfășura în acest weekend la Biarritz, ar trebui să marcheze revenirea pe scena mondială a Alianței occidentale cu o nouă abordare privind guvernarea. „Oricât de puţin plauzibil ar părea, summitul G7 ar putea fi primul pas spre reîntinerirea Occidentului ca fiind alianţa politică aflată la conducere pe plan mondial”, subliniază FT, argumentând că reuniunea reprezintă oportunitatea de a aborda problema Brexit, de a rezolva disputele comerciale şi de a reforma ordinea internaţională.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page