top of page

Marea Britanie şi Coreea de Sud vor semna un acord comercial de continuitate post-Brexit


Zilele trec cu rapiditate pentru britanici iar termenul de 31 octombrie când sunt așteptați să facă public decizia finală privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pune foarte multă presiune pe umerii Guvernului de la Londra.

Responsabilizându-se cu sarcina de a scoate Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord din blocul comunitar la data precizată, premierul britanic, Boris Johnson este gata să accepte orice recomandare venită din partea echipei sale de Consilieri. Mai mult, hotărât să termine orice legătură cu Uniunea Europeană, Johnson i-a avertizat pe britanici că în cazul în care liderii europeni nu vor accepta renegocierea Acordului Brexit, Marea Britanie va ieși din UE sub orice formă.

Între timp, șeful Guvernului de la Londra a trimis o scrisoare președintelui Consiliului european, Donald Tusk propunându-i o serie de modificări ale Acordului pe care Theresa May și UE l-au negociat în toamna anului trecut. Din păcate pentru Johnson, Donald Tusk a refuzat să accepte noile condițiie prevăzute de premierul britanic, numindu-le „absurde”.

Cum discuțiile cu liderii europeni sunt oarecum în impas, Guvernul britanic caută în tot acest timp să găsească soluții și pentru posibilitatea unui Brexit dur. Dacă preeșdintele american, Donald Trump, a specificat la ultima întâlnire cu Boris Johnson că Statele Unite ale Americii va încheia un acord comercial cu Marea Britanie chiar începând cu 1 noiembrie, la puțin peste o săptămână, Guvernul britanic a transmis că Regatul Unit și Coreea de Sud vor semna un acord comercial bilateral, care va permite continuarea comerțului în mod liber după ieșirea Marii Britanii din UE, la finalul lunii octombrie.

Potrivit Guvernului de la Londra, prevederile acestui acord comercial sunt similare celui dintre Uniunea Europeană și Coreea de Sud, urmând ca înțelegerea dintre britanici și coreeni să intre în vigoare în momentul în care Marea Britanie părăsește în mod oficial Blocul comunitar. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Ministrul sud-coreean al Comerţului, Yoo Myung-Hee, care va semna acordul în londra alături de omologul său britanic Liz Truss, a declarat că acordul va ajuta la rezolvarea unor incertitudini în ceea ce priveşte Brexit”. „În această perioadă dificilă am făcut un pas proactiv, iar ca rezultat, avem acordul comercial. Acesta trimite un semnal al comerţului nostru puternic, liber şi bazat pe reguli”, a declarat ministrul sud-coreean.

Astfel, în timp ce presiunea zilei de 31 octombrie mai lasă doar puțin timp la dispoziție Guvernului britanic de a găsi o soluție care să nu afecteze pe niciuna dintre cele două tabere, Marea Britanie stă cu ochii pe orice posibilitatea de a încheia acorduri comerciale similare cu cele ale Uniunii Europene cu mai multe țări terțe, înainte de ieșirea din blocul comunitar. Din păcate, acestea nu au ajuns la un rezultat din cauza amânării repetate a Brexitului (oficial, ieșirea Marii Britanii din UE fusese programată pentru 29 martie, urmând ca din cauza respingeri de trei ori a Acordului negociat de Theresa May și Uniunea Europeană, să fie amânat pentru 12 aprilie și în ultimă instanță, pentru data de 31 octombrie).

De altă parte, premierul britanic a ajuns ieri în Germania pentru o întâlnire oficială cu Angela Merkel, unde a discutat cu Cancelarul german despre schimbarea prevederilor acordului. Scopul lui Boris Johnson este de a reitera apelul pentru schimbarea prevederilor legate de granita dintre Irlanda și Irlanda de Nord. În opinia acestuia, planul de a evita o graniță dură în Irlanda de Nord este „anti-democratic” și trebuie schimbat pentru a asigura obținerea unui Acord Brexit. De altă parte, oficialii europeni au respins orice modificare a singurului acord căruia i-au dat deja undă verde, anul trecut, numai că Boris Johnson vede această înțelegere ca pe un act de sinucidere, considerându-l plin de dezavantaje pentru britanici. „Nu putem trece acordul de Parlament în forma actuală”, a declarat Johnson.

În ceea ce o privește pe Angela Merkel, aceasta a transmis că s-ar putea găsi o soluție diferită pentru granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord, însă nu va fi făcută nicio schimbare în Acordul de Retragere.

După întâlnirea cu Cancelarul Germaniei, Boris Johnson se va întâlni joi cu președintele francez, Emmanuel Macron, urmând ca sâmbătă să participe la summitul G7 din Franța.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page