top of page

Klaus Iohannis îl întâlnește pentru a doua oară pe Donald Trump. Cel mai puternic lider de pe pământ


Ajunsă superputere mondială datorită capacităților de dezvoltare și influenței pe care o are în domenii precum politica, cultura, tehnologia, armata și economia, Statele Unite ale Americii au devenit un vis nu doar pentru orice cetățean al lumii care are contact cu mass media sau mediul online ci și pentru țările în curs de dezvoltare.

Considerând-o un model care a spart toate barierele, președintele României, Klaus Iohannis se simte mândru de faptul că în timpul mandatului lui Donald Trump, a reușit să fie invitat de două ori la Washington. Cu toate că pe plan național și internațional, politicile liderului de la Casa Albă sunt deseori criticate, Trump rămâne președintele cu cea mai mare putere în acest moment. Astfel, pentru Klaus Iohannis, obținerea celei de-a doua întâlniri cu președintele american reprezintă o victorie pe care a dedicat-o în mod special românilor. După întâlnirea din 9 iunie 2017, ieri, Iohannis a avut prilejul de a fi din nou, invitatul lui Donald Trump, la Washington.

Scopul acestei întrevederi a fost susținut de intenția președintelui Statelor Unite ale Americii, de a consolida parteneriatul cu România, prin intensificarea relațiilor bilaterale militare și comerciale, precum și susținerea eforturilor de eliminare a vizelor pentru români.

„Preşedintele Donald Trump reiterează şi consolidează parteneriatul Statelor Unite cu România. Donald Trump îl întâmpină pe preşedintele Klaus Iohannis la Casa Albă pentru a reafirma şi a celebra puternicul parteneriat strategic dintre ţările noastre", a transmis marţi seară Preşedinţia SUA, reamintind că „în anul 2019, România sărbătoreşte 30 de ani de libertate şi democraţie şi continuă să înregistreze mari progrese în depăşirea moştenirii comunismului”.

„Statele Unite şi România au relaţii din ce în ce mai intense în materie de securitate, energie, cooperare în domeniile nuclear civil şi cibernetic, în avantajul ambelor ţări. Cele două ţări vor continua să colaboreze pentru a face faţă provocărilor comune de securitate şi a intensifica parteneriatul economic şi energetic. Preşedintele Trump intenţionează să intensifice legăturile bilaterale prin susţinerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru a adera la Programul de eliminare a vizelor, în conformitate cu exigenţele legislaţiei americane. România este un aliat de nepreţuit în cadrul NATO şi susţine eforturile SUA şi pe cele internaţionale, în regiune şi la nivel mondial. Marcând 15 ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, România s-a dovedit a fi un aliat puternic în cadrul NATO şi îndeplineşte angajamentul de a aloca cel puţin 2% la sută din PIB pentru apărare. România a oferit una dintre cele mai mari contribuţii cu trupe la misiunea NATO în Afganistan şi susţine misiunile din Kosovo, Bosnia şi pe cele ale Coaliţiei pentru învingerea reţelei teroriste Stat Islamic. Armatele celor două ţări colaborează pentru a consolida măsurile de disuasiune pe flancul estic al NATO. În urma întrevederii precedente cu preşedintele Trump, România îşi modernizează armata utilizând multe echipamente americane, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot şi antibalistice. România găzduieşte efective prin rotaţie de aproximativ 1.000 de militari din SUA, precum şi o instalaţie Aegis Ashore americană care oferă susţinere Sistemului antirachetă al NATO. România a asumat angajamentul de a colabora cu Statele Unite pentru contracararea riscurilor cibernetice reprezentate de companii chineze în reţelele 5G. Statele Unite vor continua să colaboreze cu România pentru susţinerea securităţii energetice în Europa. Statele Unite vor colabora cu România pentru îmbunătăţirea climatului de investiţii şi pentru a ajuta ţara să utilizeze mai bine vastele resurse de gaze naturale. Aceste eforturi vor amplifica oportunităţile de investiţii pentru companiile americane, vor îmbunătăţi prosperitatea poporului român şi vor consolida securitatea energetică în regiune. România susţine eforturile de diversificare energetică în Europa ale Administraţiei Trump, care contribuie la reducerea dependenţei ţărilor europene de surse energetice ruse. România s-a opus proiectului Nord Stream II şi altor proiecte de oleoducte care amplifică dependenţa Europei de Rusia. Statele Unite şi România sunt susţinători puternici ai Iniţiativei celor Trei Mări, care este importantă pentru intensificarea accesului pe pieţele energetice şi pentru securitat”, precizează Casa Albă.

În baza faptului că SUA au nevoie de România pentru a consolida poziția NATO în Europa de Est, președintele american consideră că „viitorul României și relația României cu Statele Unite este foarte, foarte strălucitor”.

La întâlnirea dintre cei doi, Klaus Iohannis nu a ratat însă să îl întrebe pe liderul american despre vizele pe care românii încă trebuie să le mai aibă pentru a intra pe teritoriul SUA. Cu toate că în timpul întrevederii, Donald Trump a apreciat că în America trăiește o comunitate mare de români, care trebuie apreciată, președintele american nu a dat niciun răspuns cu privire la vize. În schimb, acesta a făcut referire la relațiile dintre SUA și România. „Vă mulţumesc, este o onoare să fiu aici alături de preşedintele României. Am respect pentru ce face el şi pentru ce se întâmplă în România. Ştiu că lucrurile merg bine, avem o relatie foarte bună, mai bună decât oricând, relaţii comerciale foarte bune. Sunt foarte mulţi români aici, oameni extraordinari. Sunt foarte multe afaceri româneşti aici. Americanii iubesc românii, au o relaţie bună cu ei", a comentat Donald Trump.

La rândul său, Iohannis și-a arărat aprecierea față de oportunitatea întâlnirii; „Este o plăcere să fiu aici şi avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic. Facem tot ce se poate la nivelul NATO şi cred că sutem pe drumul cel bun în acest sens”, a spus Klaus Iohannis.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page