top of page

Donald Trump consideră că România a făcut „progrese uriașe” în combaterea corupției



Pentru a doua oară în doi ani, președintele României, Klaus Iohannis îl întâlnește pe cel mai puternic lider politic al planetei, într-o vizită oficială, chiar la Washington, după ce Donald Trump l-a invitat pe șeful statului pentru a reitera și consolida parteneriatul strategic dintre Statele Unite ale Americii și România.

În timpul întrevederii desfășurate în cursul zilei de ieri, cei doi lideri au apreciat relația dintre statele pe care le conduce, oferind speranța unui viitor împreună, „foarte, foarte strălucit”. Cu ocazia acestei întâlniri, Trump, care a observat că România se numără printre țările care au probleme privind corupția, a precizat că Bucureștiul a făcut „progrese uriașe” în combaterea acestui fenomen. „Au făcut eforturi foarte mari şi cred că este omul care poate rezolva problema corupţiei. Există un număr de ţări cu adevărat extraordinare, precum România, dar au o problemă imensă a corupţiei şi cred că aţi înregistrat progrese uriaşe”, a punctat liderul de la Casa Albă.

De cealaltă parte, Iohannis vede legătura cu SUA ca pe o relație strânsă, benefică și de durată. „Este o mare plăcere să mă reîntâlnesc cu preşedintele Donald Trump la Casa Albă. Suntem uniţi ca prieteni şi aliaţi pentru avansarea parteneriatului nostru strategic robust şi durabil”, a transmis președintele României pe Twitter.

După ce au discutat despre intensificarea relaţiilor bilaterale militare şi comerciale, precum şi despre susţinerea eforturilor de eliminare a vizelor pentru români, cei doi lideri politici au adoptat o declarație privind întărirea relațiilor România – SUA.

„Am avut o întâlnire excelentă, o întâlnire bilaterală, am discutat cu preşedintele Trump, în mod pragmatic despre extinderea parteneriatului strategic, având un potenţial deosebit pe care împreună putem să îl valorificăm. Am spus că personal voi fi implicat în dezvoltarea parteneriatului. (...) Sunt convins că Parteneriatul va continua să genereze rezultate pozitive şi comunitatea transatlantică. Am adoptat împreună o declaraţie comună. E prima dată când am făcut acest pas şi în acest sens declaraţia e un document important pentru progresul parteneriatului strategic. Este esenţială dezvoltarea Parteneriatului în toate domeniile”, a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu preşedintele american. Mai mult, potrivit șefului statului român, cei doi au discutat și despre admiterea României în programul Visa Waiver însă a evitat să precizeze când va avea loc o astfel de acțiune. „Preşedintele Trump este foarte interesat de această tematică şi sunt convins că specialiştii din administraţia americană, împreună cu specialiştii noştri, vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătăţire a acestor aspecte”, a subliniat Iohannis.

Având în vedere importanța securității rețelelor de comunicare wireless de generația a cincea, o altă reușită a întâlnirii dintre Klaus Iohannis și Donald Trump o reprezintă semnarea unui memorandum privind tehnologua 5G. Cunoscută pentru asigurarea prosperității și a securității naționale, tehnologia 5G americană este așteptată să fie implementată și în România.

„În România, se pregăteşte o procedură publică pentru asta şi eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv, sigur, din partea americană. Aici este vorba însă de firme private care vor veni şi noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatbilitate cu statul de drept şamd”, a precizat președintele României.

Nu înainte de finalul întâlnirii, cei doi lideri au abordat și tema întăririi efectivelor americane în România. „Am arătat disponibiltatea României de a găzdui contingente mai mari americane şi preşedintele Trump a fost foarte deschis, iar cu secretarul Apărării am rămas noi doi că vom continua discuţia foarte aplicată şi mult mai tehnică pentru a vedea foarte concret unde se poate realiza aşa ceva fiindcă nu avem nevoie doar aşa generic de o mărire a numărului, ci vrem să avem mai mulţi militari de exemplu în Brigada multinaţională, în comandamentul regional pe care dorim să-l facem, în poliţia aeriană şi multe alte lucruri foarte concrete care, cu siguranţă, le voi discuta cu proxima ocazie”, a declarat Klaus Iohannis.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page