top of page

Boris Johnson a trimis Uniunii Europene o scrisoare cu propunerile de modificări ale Acordului Brexi


După doi ani de negociere a condițiilor privind relația dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană de după Brexit, fostul premier britanic, Theresa May a reușit să redacteze și să negocieze cu liderii de la Bruxelles varianta unei singure propuneri de Acord. Cu toate că nu a avut prea mult de ales, May s-a arătat mulțumită de faptul că în pizma acestei înțelegeri, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord vor ieși din blocul comunitar la termenul stabilit de aceasta.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Din păcate, socotelile fostei șefe a Guvernului de la Londra nu au coincis cu realitatea imediată; la începutul acestui an, membrii Camerei Comunelor au respins prin vot, de trei ori Acordul pe care May și liderii de la Bruxelles sperau că îl vor folosi imediat după 29 martie.

Vizibil obosită după o serie de eforturi considerabile încercând să recapete independența și autonomia britanicilor, Theresa May și-a dat demisia, fiind ulterior înlocuită atât în funcția de premier al Marii Britanii cât și ca lider al Partidului Conservator, de excentricul Boris Johnson.

Cunoscut pentru dorința arzătoare de a scoate cât mai repede Regatul Unit din Uniunea Europeană, Johnson refuză să dea undă verde acordului pe care îl consideră a fi un act de sinucidere ce ar pune Marea Britanie într-o poziție extrem de dezavantajoasă. Convins că în data de 31 octombrie, britanicii vor fi în afara blocului comunitar, actualul premier al Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, Boris Johnson a pus pe masa Guvernului două opțiuni: renegocierea Acordului sau un Brexit dur.

De teamă că va pierde avantajele pe care le-a obținut deja în primul Acord negociat cu Theresa May, liderii europeni i-au transmis lui Johnson că Uniunea Europeană nu va modifica termenii Acordului. Săptămâna aceasta, premierul britanic i-a trimis președintelui Consiliului European, Donald Tusk, o scrisoare în care propune o serie de modificări ale Acordului, inclusiv înlocuirea mecanismului „backshop” pentru frontiera irlandeză „aranjamente alternative”. Potrivit lui Johnson, soluția „backstop” ar trebui înlocuita de un mecanism carea re drept scop să păstreze deschisă această graniță, dar care ar însemna că Marea Britanie ar trebui să rămână în uniunea vamală europeană până când sunt negociate „aranjamente alterantive” prin care să se evite o frontieră strictă în Irlanda. Conform scrisorii, Marea Britanie este dispusă să garanteze că nu va instala infrastructură și nu va efectua controale și verificări la frontiera între Irlanda și regiunea britanică Irlanda de Nord, sperând că Uniunea Europeană va face la fel. „Guvernul nu va instala infrastructură, verificări şi controale la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda. Am accepta cu plăcere un angajament obligatoriu din punct de vedere legal în acest sens şi sperăm că UE va face la fel. Propun ca (mecanismul) backstop să fie înlocuit cu un angajament de a pune în aplicare astfel de aranjamente, pe cât posibil înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie, ca parte a viitoarelor relaţii”, a precizat liderul britanic în scrisoarea trimisă lui Donald Tusk.

Potrivit lui Boris Johnson, mecanismul backstop nu este compatibil cu suveranitatea britanică și viitorul Marii Britanii în afara blocului comunitar.

În aceeași zi în care Johnson a trimis scrisoarea Uniunii Europene, premierul britanic a purtat și o discuție telefonică cu președintele american, Donald Trump, abordând subiecte precum Brexitul, problemele economice și relațiile comerciale între cele două state. „Prim-ministrul a vorbit astăzi (n.red. luni) cu preşedintele Trump, înaintea Summit-ului G7 de la Biarritz. Au discutat problemele economice şi despre relaţiile noastre comerciale, iar premierul l-a pus la curent pe preşedinte cu privire la Brexit. Liderii aşteaptă cu interes să se vadă la summit-ul din acest weekend”, potrivit unui comunicat emis de Guvernul britanic.

Președintele american, Donald Trump și-a reconfirmat sprijinul pentru un Brexit cu orice preț, garantându-i lui Boris Johnson că SUA va semna un acord comercial cu Marea Britanie chiar începând cu 1 noiembrie.

Între timp, Priti Patel, noul ministru britanic de Interne, a anunțat instituirea controalelor stricte la frontierele Marii Briatnii imediat după ieșirea din Uniunea Europeană. „Libera circulaţie care există în prezent se va încheia pe 31 octombrie, când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană. Spre exemplu, vom introduce imediat cele mai stricte reglementări în materie de infracţionalitate pentru persoanele care intră în Marea Britanie”, a confirmat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page