9 dintre cele mai importante țări ale lumii se află în pragul recensiunii


În ciuda faptului că cea mai bogată familie din lume câștigă 70.000 de dolari pe minut, patru milioane de dolari pe oră și 100 de milioane de dolari pe zi, specialiștii cred că nouă dintre cele mai importante țări ale lumii se află în pragul recensiunii. Având în vedere că cele mai bogate familii dețin afaceri cu retail-ul, genți și accesorii de lux, sau produse de ciocolată, este lesne de înțeles unde se duc banii cetățenilor lumii. Orientați către branduri, călătorii, expresia „trăiește clipa” și investiții pe termen scurt, oamenii cheltuiesc din ce în ce mai mult.

Inspirați de motto-ul „consum, deci exist”, cetățenii societăților moderne au accelerat în ultimii ani discrepanța dintre bogați și săraci, stimulând astfel diferențe sociale.

Cu toate acestea, potrivit Washington Post, nouă state semnificative ale planetei sunt în recensiune sau în pragul unei recesiuni, iar temerile cu privire la faptul că încetinirea creșterii economice la nivel mondial ar putea pune în aceiași listă și Statele Unite ale Americii, sunt din ce în ce mai mari.

Dacă pe rețelele de socializare, oamenii par că o duc bine, în realitate, economia țărilor cu potențial de dezvoltare riscă să fie în impas. Conform celor mai recente date financiare, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut săptămâna trecută cu 3%, după ce China a raportat cele mai proaste rezultate privind producția industrială din ultimii 17 ani. În aceiași situație s-a aflat și Germania care a anunțat că a înregistrat o scădere economică în cel de-al doilea trimestru al acestui an. Astfel, numai în ultimele trei săptămâni, Dow Jones Industrial Avarage a scăzut cu 7%, provocând îngrijorări cu privire la o eventuală recensiune în Statele Unite.

Unul dintre factorii care stau la baza acestei situații este dependența pe care statele puternice ale lumii o au față de exporturi. China, spre exemplu, întâmpină dificultăți din cauza tensiunilor cu Administrația Donald Trump, referitoare la comerțul cu Statele Unite. În ceea ce privește scăderea creșterii economice în Rusia și Argentina, aceasta este cauzată de faptul că aceste țări se confruntă cu diverse probleme interne, fapt care descurajează investitorii străini.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „este foarte probabil ca Beijingul să ia măsuri pentru stimularea economiei, mai ales în contextul în care China aniversează în octombrie 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze. Totodată, mai multe bănci centrale, printre care şi Rezerva Federală din Statele Unite, au anunţat reducerea dobânzilor de referinţă, pentru a stimula creditarea şi, implicit, consumul, însă specialiştii susţin că aceste măsuri vor avea un efect limitat”.

Tensiunile dintre China și SUA nu afectează numai Beijingul; neînțelegerile dintre cele două țări punând presiune și asupra economiei americane. Faptul că economia americanilor se bazează foarte mult pe consum, reprezintă o amenințare în situația în care creșterea taxelor pentru importurile de produse fabricate în China ar urma să genereze o creștere a prețurilor. Scumpirea produselor poate atsfel duce la o scădere a consumului.

Conform ultimelor date oficiale, exporturile reprezintă 13% din economia Statelor Unite, în timp ce consumul reprezintă 70%.

De altă parte, pe fondul scăderii producției industriale, economia Germaniei riscă să intre în recensiune până la finalul anului. În aceiași situație se află și Marea Britanie unde, pe lângă problemele cu producția industrială se mai adaugă și faptul nesiguranța Brex