top of page

Spania a acceptat să ajute nava Open Arms oferind cel mai apropiat port pentru debarcarea imigranțil


După ce Uniunea Europeană a riscat punându-și relația cu statele membre în pericol, forțându-le să accepte cote obligatorii de refugiați și migranți în ideea de a dispersa criza invaziei lansate în primăvara lui 2015 după ce Cancelarul german, Angela Merkel i-a invitat pe nefericiții din statele Orientului Mijlociu și Africii de Nord pentru un viitor mai bun în UE, astăzi, țările membre refuză să mai fie solidare cu extracomunitarii.

Înțelegând faptul că străinii vin la pachet cu un set mare de consecințe și eforturi, cele 28 de state membre ale blocului comunitar au trecut printr-o perioadă în care realitatea solidarității lor s-a transformat în dorința de a nu își lăsa cetățenii sau identitatea culturală să fie afectate de factori externi. În timp ce Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia au refuzat din start să accepte cotele de migranți, Marea Britanie a făcut un pas înapoi și a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, cerând astfel ieșirea din Uniunea Europeană.

Ocupați cu negocierea unui acord care determină condițiile de separare între UE și Marea Britanie, liderii europeni trebuie să facă acum față și numărului de refugiați care continuă să vină în Europa ca efect al invitației lui Merkel. Cum, majoritatea extracomunitarilor din Africa de Nord folosesc Marea Mediterană pentru a ajunge pe teriroriul Uniunii Europene, Italia s-a dovedit a fi cea mai optimă variantă pentru sosirea acestora numai că, potrivit Guvernului de la Roma, cei mai mulți dintre refugiați rămân în Italia și nu își mai continuă drumul spre alte state membre, ceea ce face ca activitatea Guvernului italian să fie una solicitantă.

Inspirați de curajul Ungariei, Scoției, Angliei, Țării Galilor și Irlandei de Nord, italienii refuză să mai primească nave de refugiați în porturile sale. Lăsați fără niciun ajutor, sute de extracomunitari mor pe mare după ce înfruntă condiții groaznice în drumul lor spre o viață mai bună. Impresionată de situația acestora, nava Open Arms adună din Mediterană sufletele aflate în pericol și caută mai apoi să convingă Spania sau Italia să le ofere posibilitatea de a acosta în porturile lor.

După 17 zile pe mare, săptămâna trecută, Open Arms a cerut ajutorul în cazul a 134 de imigranți pe care i-a salvat din Mediterană însă Italia nici nu a vrut să audă. Cu toate că nava caritabilă pentru salvarea imigranților se poziționa în apropierea insulei Lampedusa, primirea și integrarea a încă 137 de extracomunitari i-a făcut pe italieni să fie reticenți la aplicarea deciziei de solidaritate a autorităților de la Bruxelles.

Totuși, într-un final, Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a autorizat weekendul acesta debarcarea numai a minorilor de la bordul ambarcațiunii Open Arms. Astfel, ordinul de debarcare a fost valabil doar pentru 27 de minori neînsoțiți, lăsând încă 107 imigranți, inclusiv doi copii însoțiți pe navă. Atinse de suferința celor rămași la bord, șase state, printre care și România, s-au oferit să preia restul de imigranți.

Spania i-a oferit căpitanului navei oportunitatea de a acosta în cel mai apropiat port al său, însă conform purtătoarei de cuvânt a navei Open Arms, reprezentanții nu au răspuns încă propunerii făcute de Spania. Inițial, spanioli oferiseră portul Algeciras însă Open Arms a transmis că acesta se află mult prea departe.

În urmă cu nouă zile, actorul Richard Gere s-a urcat pe vasul spaniol Open Arms încercând să atragă atenția asupra condiției migranților blocați pe navă, punând în același timp presiune pe autoritățile unui stat european pentru a fi primiți. În replică, Matteo Salvini i-a „recomandat” să ia extracomunitarii cu el la Hollywood.

Mai mult, Salvini vrea să scoată în evidență faptul că Open Arms dorește cu tot dinadinsul să aducă imigranții în Italia, având în vedere că „refuzul ONG-ul spaniol de a folosi primul port oferit de Spania este incredibil și inacceptabil”.

De cealaltă parte, liderii navei au explicat că, având în vedere situația de urgență, este nevoie de o debarcare rapidă a imigranților.

Vineri, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că România va prelua 10 imigranți de pe navă, punctând faptul că țara noastră a fost contactată recent de Comisia Europeană, care coordonează eforturile de identificare a unor soluţii pentru salvarea vieţilor migranţilor. „Autorităţile române au decis să raspundă favorabil, alături de mai multe state membre, privind posibilitatea de a prelua un număr limitat de migranţi, care să fie relocaţi” se arată într-un comunicat emis de MAE.




Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page