top of page

Jeremy Corbyn intenționează să ceară o moțiune de cenzură pentru a opri producerea unui Brexit fără


Dacă Statele Unite ale Americii insistă că va ajuta Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord cu un acord de liber schimb începând chiar cu data de 1 noiembrie, numai ca Marea Britanie să iasă cât mai repede din Uniunea Europeană, chiar și fără un acord, liderii europeni încep să își pună semne de întrebare despre „nebunia” noului premier britanic de a obține un Brexit prin orice mijloace și caută acum să stea la masa negocierilor cu Guvernul de la Londra, oferind Regatului Unit șansa de a se salva de la o potențială criză fără precedent. Confuzi și incerți, cetățenii britanici parcă au mai multă încredere în Boris Johnson și în timp ce majoritatea au început să opteze pentru un Brexit fără amânare, potrivit specialiștilor, aceștia au cheltuit peste patru miliarde de euro pe provizii încercând să prevină eventualele probleme în cazul în care pe data de 31 octombrie, Marea Britanie și Uniunea Europeană se vor separa într-un mod radical.

Timpul se scurge cu viteză iar starea de spirit cauzată de Brexit este una de agitație, având în vedere că Acordul negociat de Theresa May și liderii europeni a fost deja respins de trei ori de către membrii Camerei Comunelor iar Boris Johnson nici nu vrea să audă de termenii acestei înțelegeri pe care îi consideră echivalentul unei sinucideri. De cealaltă parte, nici autoritățile de la Bruxelles nu acceptă să renegocieze Acordul, astfel încât, cel mai probabil în momentul acesta este scenariul unui Brexit fără niciun Acord.

Îngrijorat de o astfel de eventualitate, liderul opoziției britanice, Jeremy Corbyn a transmis în cursul zilei trecute că va cere o moțiune de cenzură împotriva guvernului Boris Johnson pentru a evita ieșirea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord din blocul comunitar fără un Acord. Printr-o scrisoare trimisă miercuri, liderul laburist a anunțat că va lua în considerare această posibilitate cu „prima oportunitate”. Totuși, acesta nu a anunțat data la care va depune moțounea de cenzură, însă a dat asigurări că aceasta va avea loc înainte de data la care Marea Britanie urmează să părăsească UE. În cazul în care această moțiune de cenzură ca trece, potrivit lui Corbyn, acesta va cere permisiunea Camerei Comunelor de a forma un Guvern „strict limitat de timp” pentru a cere alegeri generale și a „asigura extinderea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona”. Jeremy Corbyn a mai promis și că, în cazul unor alegeri generale, Partidul Laburist va oferi publicului posibilitatea de a vota din nou dacă dorește ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană sau nu.

„Acest Guvern nu are un mandat pentru un Brexit fără acord, iar referendumul din 2016 nu permite un mandat pentru Brexit fără acord” semnalează liderul opoziției în scrisoare.

Deocamdată, premierul britanic, Boris Johnson nu a comentat această declarație, continuând însă să își păstreze abordarea dură față de Uniunea Europeană și de Acordul elaborat de fostul Cabinet Theresa May.

Referitor la acordul de liber schimb pe care Johnson se gândește să îl semneze cu Statele Unite ale Americii de după Brexit, Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a declarat că acesta va fi respins de Congresul SUA dacă tratatul va afecta procesul de pace din Irlanda de Nord. „Orice formă va avea acest acord, nu se poate permite ca Brexitul să afecteze Acordul de pace din Vinerea Mare, inclusiv frontiera flexibilă dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, provincie britanică. Dacă Brexit subminează Acordul din Vinerea Mare, nu va fi nicio şansă ca tratatul comercial SUA-Marea Britanie să treacă de Congres”, a avertizat Nancy Pelosi.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page