top of page

De teama unui Brexit fără acord, britanicii au cheltuit patru miliarde de euro pentru provizii


De când Boris Johnson a preluat șefia Guvernului de la Londra, britanicii sunt mult mai convinși că Brexitul are șanse mari să fie oficializat pe data de 31 octombrie. Atitudinea determinată a noului premier joacă un rol extrem de important în construirea opiniei publice, fapt pentru care astăzi, conform unui sondaj publicat la începutul acestei săptămâni, majoritatea britanicilor susțin un Brexit fără acord chiar și cu riscul suspendării activității Parlamentului.

La fel de convinși de planul lui Boris Johnson sunt și liderii europeni care, dacă până acum au refuzat categoric să renegocieze Acordul pe care Theresa May l-a stabilit pentru relația de viitor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, de curând, Comisia Europeană a transmis Regatului Unit că este dispusă să dezbată mai mulți termeni privind separarea, în ideea de a evita un Brexit dur.

Între timp, Statele Unite ale Americii își arată susținerea față de ieșirea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord din blocul comunitar, promițând că va asigura un acord de liber schimb cu Marea Britanie imediat ce Brexitul ar deveni o realitate. În plus, susținerea pe care Donald Trump o arată față de Boris Johnson cântărește foarte mult la starea de bine a cetățenilor britanici care acum, se simt mai puțin îngrijorați de consecințele luptei pentru recăpătarea independenței și a autonomiei.

În acest sens, potrivit unui studiu citat de Euronews, se pare că britanicii au cheltuit peste patru miliarde de euro pentru a-și face provizii în cazul în care un eventual Brexit fără acord ar produce dificultăți de aprovizionare cu produse de bază. Dorind să fie pregătiți în caz de o situație de criză, aproximativ 800.000 de persoane au cheltuit peste 1.000 de euro pentru a preveni eventualele probleme create de producerea unui Brexit dur, fără o perioadă de tranziție.

Dintre bunurile achiziționate, alimentele și medicamentele au fost cele mai căutate produse. Conform studiului, „trei din patru persoane au declarat că au cumpărat cantități suplimentare de alimente, în timp ce 50% au achiziționat medicamente și băuturi”.

Această decizie a britanicilor vine în contextul în care mai multe companii din diverse domenii au avertizat asupra faptului că un eventual Brexit fără o înțelegere semnată între Marea Britanie și Uniunea Europeană ar putea duce la apariția unor probleme cu aprovizionarea. „Reprezentanţii industriei alimentare britanice au avertizat recent că Marea Britanie se va confrunta cu probleme în aprovizionarea cu alimente în cazul unui Brexit fără un acord, întrucât importurile reprezintă o parte importantă din alimentele consumate în această ţară” informează agenția națională de știri, Mediafax.

Aceste îngrijorări sunt bazate nu doar pe declarația lui Boris Johnson potrivit căreia dacă liderii europeni nu vor să renegocieze Acordul (respins deja de trei ori de către membrii Camerei Comunelor), pe data de 31 octombrie, Marea Britanie va opta pentru un Brexit „prin orice mijloace”, ci și pe faptul că Statele Unite ale Americii caută să instige la o separare definitivă și imediată dând asigurări că după Brexit, acestea vor semna un acord comercial care ar putea intra în vigoare încă de pe 1 noiembrie.

În momentul de față, SUA și Marea Britanie discută despre implementarea unui acord comercial parțial menit să salveze eventualele consecințe ale unui Brexit fără acord. Potrivit Consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională, John Bolton, semnarea unei declaraţii parţiale, în vederea implementării ulterioare a unui acord comercial ar putea avea loc în cadrul summitului G7 de la finalul lunii august, care va avea loc în Franţa.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page