top of page

„SUA ar sprijini cu entuziasm un Brexit fără acord dacă aceasta va fi decizia Marii Britanii”


În timp ce Uniunea Europeană trage speranțe că britanicii se vor răzgândi cu privire la ieșirea din blocul comunitar, Statele Unite ale Americii, conduse acum de controversatul Donald Trump „pun paie pe foc” și instingă parcă Mare Britanie la o decizie care ar afecta atât pe europeni cât și pe cetățenii Angliei, Țării Galilor, Scoției și Irlandei de Nord.

Încă din timpul campaniei sale electorale, liderul de la Casa Albă și-a exprimat indignarea cu privire la Uniunea Europeană, acuzând Germania că direcționează blocul comunitar în sensul dorit de Berlin, folosindu-se de politica Bruxelles-ului și de acordul pe care acesta îl are cu toate cele 28 de state membre. Considerând-o un mecanism de a subjuga identitatea și cultura națională, transformând astfel într-un „stat” unic care împărtășește aceleași principii dar și același set de resurse agonisit din vistieria fiecărei țări, Trump este de acord cu intenția britanicilor de a face un pas înapoi și a lupta pentru recăpătarea independenței și a autonomiei.

În ciuda faptului că nu a oferit nicio garanție pentru un viitor sprijin economic al Marii Britanii imediat ce Brexitul ar urma să se oficializeze, Administrația lui Donald Trump susține chiar și ieșirea Regatului Unit din UE, dacă aceasta s-ar produce fără un acord. Conform lui consilierului prezidențial american pentru Siguranță Națională, John Bolton, aflat într-o vizită la Londra, Donald Trump dorește ca Marea Britanie să părăsească cu succes Uniunea Europeană pe data de 31 octombrie. Potrivit acestuia, nu doar că Statele Unite desconsideră blocul comunitar și puterea sa de a uni și a respecta identitatea fiecărui stat membru, dar Administrația de la Washington se simte pregătită să negocieze rapid un acord de liber schimb între SUA și Regatul Unit.

Încă de la preluarea funcțiilor de premier al Marii Britanii și lider al Partidului Conservator, Boris Johnson s-a arătat dispus să renegocieze acordul de Brexit cu UE, însă autoritățile europene au transmis că nu acceptă modificarea acordului în modul dorit de liderul de la Londra. În ceea ce le privește poziția, Acordul negociat în toamna anului trecut cu fostul prim ministru britanic, Theresa May le reprezintă cel mai bine interesele.

Din păcate, potrivit multor miniștri ai Guvernului britanic, Acordul deja respins de trei ori de către membri Camerei Comunelor nu apără interesele cetățenilor din Regatul Unit, lăsând Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord încă dependente de UE chiar și după Brexit.

În condițiile în care Boris Johnson refuză să oficializeze Brexitul cu un astfel de document, iar liderii europeni nu acceptă schimbarea lui, devine tot mai probabil un Brexit fără acord, care va însemna că Marea Britanie părăsește UE fără o perioadă de tranziție ori o înțelegere privind comerțul, transferul de date și regimul vamal. „Dacă aceasta este decizia Guvernului britanic, noi o vom sprijini cu entuziasm” a declarat în cursul zilei de ieri, John Bolton.

Declarația acestuia a ridicat gradul de încredere al britanicilor de a opta tot mai mult pentru un Brexit fără acord, în condițiile în care în acest moment chiar au loc negocieri între Robert Lighthizer, reprezentantul SUA pentru Comerț și Liz Truss, ministrul britanic al Comerțului, pe tema unui acord de liber schimb între SUA și Marea Britanie de după Brexit. Potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul Administrației Trump, liderul de la Casa Albă consideră că „în privința negocierilor pe tema comerțului, UE este mai rea decât China, doar că de dimensiuni mai mici”.

Tot în cursul zilei de ieri, conform unui comunicat emis de Casa Albă, „președintele Donald Trump și-a exprimat aprecierea pentru parteneriatul statornic cu Marea Britanie în ceea ce privește problemele globale”. După o discuție telefonică între acesta și premierul Boris Johnson, în cadrul căreia cei doi lideri au abordat o serie de subiecte inclusiv relațiile comerciale americano-britanice și securitatea internațională, liderul de la Casa Albă a precizat că așteaptă să îl întâlnească pe Johnson „în viitorul apropiat”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page