top of page

Pentru a lua parte la provocarea Iranului, Israelul și-a anunțat participe la coaliţia din Golful Pe


Decizia președintelui american, Donald Trump, de a retrage Statele Unite ale Americii din Tratatul nuclear cu Iranul a lansat o serie de tensiuni la nivel mondial. În timp ce SUA caută să convingă și pe Franța și Marea Britanie de faptul că Teheranul acționează ilegal, încălcând termenii înțelegerii semnate în 2015, Israelulul, un aliat extrem de puternic al americanilor, este gata să intervină în această dispută, numai ca să se asigure că are un loc la masa celor care vor „cuminți” Iranul.

Cu toate că nu este implicat în această ecuație (Tratatul fiind semnat de SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franța, Germania și Iran), Israelul caută să ia parte la pedepsirea Iranului, așteptând de mult timp ocazia de a se răzbuna. Totuși, intenția Israelului de a interveni acolo unde nu-i este treaba, a provocat o reacție imediată venită din partea Iranului care, avertizează că participarea israeliților la coaliția din Golful Persic coordonată de SUA riscă să aibă efecte „dezastruoase”.

„Coaliţia militară pe care America vrea să o formeze sub pretextul securizării transportului maritim va amplifica starea de insecuritate în regiune. Eventuala participare a Israelului ar fi un act provocator şi poate avea consecinţe dezastruoase pentru regiune”, a declarat ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, i-a informat pe membrii Comisiei pentru Afaceri Externe şi Apărare din Knesset că Israelul va participa la misiunea maritimă din Golful Persic coordonată de Statele Unite pentru pentru securizarea Golfului Persic prin contracararea acţiunilor Iranului”. De asmenea, și Marea Britanie a anunțat la începutul acestei săptămâni că se va alătura americanilor în misiunea internațională pentru protejarea navelor comerciale în Golful Persic. De altă parte, Guvernul de la Berlin a respins solicitarea Administrației Donald Trump privind participarea Germaniei la această misiune navală.

Această situație a fost creată în urmă cu două săptămâni când Marea Britanie a anunțat trimiterea de nave militare în zona Golfului Persic, pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic, în contextul în care Iranul a capturat un petrolier britanic ca reacție la o măsură similară adoptată de Londra. Tot atunci, Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor a anunțat că va încerca să creeze o misiune europeană de protecție maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic.

La polul opus, Rusia și Iranul au transmis săptămâna trecută că vor semna un protocol de cooperare militară ce va include posibilitatea efectuării de exerciții navale comune în Strâmtoarea Hormuz. „Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat recent capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la oprirea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan”, informează Mediafax.

Condamnând capturarea petrolierului britanic, Marea Britanie şi Statele Unite sunt gata acum să răspundă înapoi Iranului, fapt care îi oferă și Israelului oportunitatea de a se alătura „voluntar”.

Acum o lună, membri ai Forțelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectându-l că ar fi transportat petrol iranian spre Siria, fapt care ar fi încălcat sancțiunile impuse de Statele Unite și de Uniunea Europeană. Încă de atunci, Administrația de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar. La scurt timp, Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul din largul Gibraltarului a fost capturat la solicitarea Statelor Unite, fapt care demonstrează încă o dată prețul cu care americanii sunt gata să provoace Iranul la un război.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page