top of page

Potrivit The New York Times, Donald Trump și Xi Jing riscă să facă Statele Unite și China sărace din


De când Donald Trump și-a preluat mandatul de președinte al Statelor Unite ale Americii, superputerea mondială a suferit o serie de schimbări neașteptate. În timp ce liderul de la Casa Albă și-a atras mai multe critici la adresa comportamentului și discursului său controversate, pentru a fi măreață din nou, America s-a poziționat drastic împotriva imigranților (în mod special a celor care trec prin granița dintre Mexic și SUA), a ieșit din Acordul climatic de la Paris, Acordul nuclear cu Iranul, Tratatul Forțelor nucleare Intermediare cu Rusia, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și și-a mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Mai mult, Administrația Donald Trump a crescut tensiunile dintre Statele Unite și Rusia, Coreea de Nord, Siria, Iran, China, Venezuela și Uniunea Europeană.

Considerând că această izolare va descotorisi America de verigile slabe care o împiedicau să câștige o distanță considerabilă în clasamentul superputerilor mondiale, Trump își concentrează toate eforturile pe denigrarea altor state, asigurându-se că strategia sa de luptă reflectă mai degrabă ilegalitățile întocmite de ceilalți decât vulnerabilitatea unui sistem administrativ pe care îl conduce.

Dacă pentru fiecare rival are câte o scuză, în ceea ce privește China, teama că Beijingul va surclasa SUA în topul clasamentului economic mondial, l-a determinat pe Trump să își investească toată energia într-o competiție în care măsurile luate vorbesc mai degrabă de riscul de a pierde tot. Astfel, conform publicației americane, The New York Times, conflictul comercial dintre Aministrația Donald Trump și Beijing se îndreaptă într-o direcție periculoasă pentru întreaga lume. Total opus față de ceea ce intenționează, liderii celor două națiuni riscă să facă Statele Unite și China sărace din nou.

„Dacă vă gândiţi că disputa comercială dintre Statele Unite şi China va fi soluţionată uşor, înseamnă că nu acordaţi suficientă atenţie. Este mult mai profundă decât aţi crede şi mult mai periculoasă. Dacă preşedintele SUA, Donald Trump, şi omologul chinez, Xi Jinping, nu găsesc o modalitate de a reduce curând tensiunile, riscăm să ajungem la fragmentarea sistemului global, care a adus lumii în ultimii 70 de ani mai multă pace şi prosperitate decât în orice alte perioade din istorie. În schimb, va apărea un Zid al Berlinului de tip digital şi o lume cu două tipuri de internet şi două tipuri de tehnologie online: una dominată de China, iar cealaltă de Statele Unite. Lumea riscă să devină mai instabilă şi mai puţin prosperă. Trump şi Xi ar trebui să renunţe la orice altceva şi să se aşeze la masa negocierilor pentru a rezolva această criză înainte de a deveni un tren scăpat de sub control - propulsat de populişti şi naţionalişti pe un traseu stimulat de mediile de socializare online din ambele ţări”, comentează editorialistul Thomas L. Friedman într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul „Cum pot face Trump şi Xi America şi China sărace din nou / Războiul comercial se îndreaptă într-o direcţie periculoasă pentru întreaga lume”.

Potrivit editorialistului, situația actuală a fost generată de caracterul schimburilor comerciale dintre cele două tabere, iar președinții SUA și China nu au gestionat adecvat situația. „Iniţial, comerţul dintre SUA şi China putea fi sintetizat în faptul că America cumpăra tricouri, încălţăminte sport şi jucării din China, iar China importa soia şi avioane Boeing din America. Iar, în acel context, nu îi păsa nimănui dacă Administraţia Chinei era comunistă, capitalistă, autoritaristă, libertariană sau vegetariană. Dar, în ultimul deceniu, China a devenit o naţiune cu venituri mai apropiate de cele medii şi un motor tehnologic. Beijingul a dezvăluit un plan numit «Fabricat în China 2025». Acesta a fost planul lui Xi Jinping de a renunţa la vânzarea de tricouri, încălţăminte şi jucării, trecând la exportul de produse tehnologice, la fel ca America şi Europa - smartphone-uri, sisteme de inteligenţă artificială, infrastructură 5G, maşini electrice şi sisteme robotizate. Salut prezenţa Chinei ca un competitor în aceste domenii. Aceste lucruri vor contribui la accelerarea inovaţiilor şi la scăderea preţurilor. (...) Dar unele dintre aceste sisteme pot fi utilizate de China pentru a se infiltra în societăţile noastre pentru colectare de informaţii sau alte scopuri obscure. (...) Nu trebuie să exagerăm aceste riscuri - toată lumea spionează. Dar relaţia noastră cu China este foarte diferită de cea pe care o aveam cu Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Nu eram interdependenţi economic şi tehnologic cu ruşii. Dar suntem cu China", notează editorialistul NYT care amintește de faptul că din ce în ce mai multe companii americase s-au plâns în ultimii ani de faptul că accesul pe piața chineză era obstrucționat.

„Cineva trebuia să conteste acest practici. Donald Trump a făcut acest lucru şi are dreptate. Dar a făcut acest lucru într-un mod incredibil de prost. Trump ar fi trebuit să semneze Acordul de parteneriat comercial Trans-Pacific, care ar fi aliniat toate marile economii din zona Pacifică - exceptând China - la valorile comerciale, la normele, interesele şi standardele SUA, reducând mii de taxe impuse produselor americane. În schimb, Trump a distrus acest acord. Apoi, Trump ar fi trebuit să colaboreze cu ţările din Uniunea Europeană, care au aceleaşi probleme cu China. În schimb, Trump a lovit aceste ţări cu taxe vamale pe oţel şi alte produse. Vechiul regim comercial se axa pe ideea că America era o naţiune bogată, iar China una săracă, astfel că naţiunea chineză era îndreptăţită la anumite avantaje şi exista o toleranţă privind unele practici incorecte. Acum ar trebui să le spunem chinezilor că suntem egali din punct de vedere economic. Trebuie să le fie dată această demnitate. Şi trebuie să le spunem că vrem să reiniţiem negocierile pe bază de reciprocitate totală. Trebuie să avem aceleaşi reguli de acces pe pieţe”, explică analistul Jim McGregor, preşedintele firmei de consultanţă APCO China.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page