top of page

Venezuela continuă să fie „persecutată” de SUA


Acuzată de faptul că instigă opinia publică la ură împotriva regimului prezidențial din Venezuela pe motiv că nu a reușit să pună mâna pe petrolul americo-latinilor, la fel de ușor cum a fost în cazul altor țări, Administrația Donald Trump continuă să își arate colții față de victima sa politică. După ce a convins mai multe state ale lumii să nu îi mai cumpere petrolul, impunându-i în același timp și o serie largă de sancțiuni, Statele Unite ale Americii a dus Venezuela în pragul sărăciei. Mai mult, condamnând regimul lui Nicolas Maduro pe care îl acuză că și-a însușit o politică prin care își înfometează cetățenii, președintele american, Donald Trump, îl susține acum pe rivalul liderului de la Caracas, militând pentru înlăturarea lui Maduro de la putere.

La fel cum s-a întâmplat în Irak, Libia și acum, Siria, americanii își explică intervenția în politica altor state ca fiind o mână de ajutor dată cetățenilor pe care tot ei i-a condamnat la o situație unde pacea a devenit istorie. Considerându-se mai degrabă eroii care militează pentru siguranța altor popoare, americanii au ce au cu liderii țărilor care fie dețin cantități uriașe de petrol, fie reprezintă o amenințare la adresa clasamentului economic, armat, politic, tehnologic și cultural pe care Statele Unite ale Americii încearcă să și-l apere cu orice preț.

În aceiași manieră de răzbunare, președintele de la Casa Albă a impus la îmceputul acestei săptămâni, înghețarea tuturor activelor guvernului venezuelean din Statele Unite, escaladând brusc o campanie de presiune economică și diplomatică destinată să îl înlăture pe președintele socialist Nicolas Maduro de la putere. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „ordinul executiv semnat de Trump depăşeşte cu mult sancţiunile impuse în ultimele luni împotriva companiei petroliere de stat PDVSA şi a sectorului financiar din Venezuela, precum şi măsuri împotriva a zeci de oficiali şi entităţi venezueleze”.

„Am decis că este necesar să blochez acţiunile guvernului din Venezuela din cauza uzurpării continue de putere a regimului ilegitim al lui Nicolas Maduro, precum şi a încălcării drepturilor omului, arestării arbitrare de cetăţenilor venezueleni, a îngrădirii libertăţii presei şi a încercărilor care au loc pentru subminarea preşedintelui interimar Juan Guaido al Venezuelei şi al Adunării Naţionale alesă în mod democratic” a explicat Trump.

Această acțiune luată de Donald Trump este cea mai grea de până acum îndreptată împotriva regimului lui Nicolas Maduro. Astfel, înghețarrea tuturor activelor guvernului venezuelean din SUA nu doar că interzice companiilor americane să se relaționeze cu guvernul venezuelean, ci pare să deschidă ușa unor posibile sancțiuni împotriva firmelor străine sau a persoanelor care îl sprijină, fapt care nu surprinde deloc având în vedere că tot mai multe companii rusești și chineze sunt printre cele care încă mai desfășoară afaceri semnificative în țara OPEC din America de Sud.

„Toate proprietăţile şi interesele din proprietatea Guvernului Venezuelei care se află în Statele Unite sunt blocate şi nu pot fi transferate, plătite, exportate, retrase sau tranzacţionate în alt mod”, se arată conform ordinului executiv publicat de Casa Albă. Administrația Donald Trump, împreună cu majoritatea națiunilor occidentale au solicitat ca președintele ca Maduro să demisioneze și l-au recunoscut pe liderul opoziției venezuelean Juan Guaido ca președinte legitim al țării. „În rolul său de reprezentantă a guvernului legitim ales de poporul venezuelean, Adunarea Naţinală a invocat Constituţia ţării pentru a-l declara ilegitim pe Maduro, iar biroul preşedintelui a devenit vacant. Poporul venezuelean s-a exprimat în mod curajos împotriva lui Maduro şi regimul său şi a cerut libertate şi domnia legii (…) Maduro nu este un patriot venezuelean. Este o marionetă cubaneză” a declarat anul acesta, președintele Statelor Unite.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page