top of page

Soarta britanicilor stă în mâna a două variante de Brexit, inacceptabile


Considerând că în timpul mandatului său, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au mai multe șanse să părăsească Uniunea Europeană, noul premier britanic, Boris Johnson luptă astăzi mai degrabă pentru a convinge populația de avantajele unui Brexit fără acord decât să se axeze pe câștigarea voturilor membrilor Camerei Comunelor asupra singurului Acord negociat cu liderii de la Bruxelles.

În ciuda faptului că procesul de doi ani de negocieri ai termenilor de separare dintre Marea Britanie și blocul comunitar a fost unul presărat cu multe incertitudini, fostul premier, Theresa May a reușit spre final, să propună o înțelegere post Brexit, cu care europenii s-au arătat de acord. Nu la fel de încântați s-au arătat și colegii săi de breaslă. Protestând la adresa acestui acord pe care îl văd ca fiind mai degrabă un act de sinucidere pentru britanici, odată ieșiți din Uniunea Europeană, mai mulți miniștri ai Guvernului de la Londra și-au dat demisia.

Influența acestora asupra s-a răspândit până în Parlament unde membrii Camerei Comunelor au respins de trei ori acordul. Simțindu-se înfrântă, după o luptă istovitoare pentru a-i elibera pe britanici de sub autoritatea Parlamentului, Consiliului și Comisiei Europene, Theresa May a demisionat, fiind ulterior înlocuită atât din funcția de premier al Marii Britanii cât și ca lider al Partidului Conservator de Boris Johnson.

Potrivit acestuia, Acordul rămas pe masă, este unul „mort” și refuză să convingă Parlamentul de la Londra să îl voteze. Pentru Johnson este inadmisibil ca britanicii să continue să se supună autorităților europene chiar și după ce se presupune că și-au recăpătat independența și autonomia. Conform prim ministrului britanic, singurele șanse pentru ca Brexitul să aibă loc la data de 31 octombrie este fie ca UE să schimbe termenii negocierilor privind Brexit, fie britanicii vor semna ieșirea din blocul comunitar în lipsa unui acord.

Întărind prima opțiune, ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, i-a transmis negociatorului Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier că trebuie să convingă liderii UE să a venit momentul să schimbe termenii negocierilor, deoarece Parlamentul britanic nu va accepta niciodată acordul actual. Conform lui Barclay, „realitățile politice s-au schimbat de la referendumul prin care Marea Britanie a votat să iasă din Uniunea Europeană și care a avut loc în urmă cu trei ani”.

„Domnul Barnier trebuie să le ceară liderilor UE să ia acest lucru în considerare dacă vor un acord, să îi permită acestuia să negocieze într-o manieră prin care să ajungă la un consens cu Marea Britanie”, a declarat Barclay.

De cealaltă parte însă, liderii europeni au transmis clar că Uniunea Europeană nu este dispus să renegocieze un Acord pe care îl consideră a fi varianta cea mai bună a acestei separării. Astfel, pentru liderii de la Bruxelles este „acest Acord sau niciunul”.

Provocându-se una pe alta, cele două tabere insistă să nu lase loc niciunei alte negocieri, forțându-se astfel să ajungă la data de 31 octombrie, cu unul dintre cele mai sumbre scenarii și anume, un Brexit cu orice preț. Totuși, potrivit parlamentarului din opoziție, Jon Ashworth, vor exista oportunități în luna septembrie pentru parlamentarii care vor să oprească ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord. „Guvernul va trebui să evidențieze o legislație potrivită pentru a se pregăti pentru un Brexit fără acord. Noi vom folosi tot ce avem la dispoziție în Parlament și vom lucra pentru a opri acest scenariu” a clarificat Ashworth.

Ca reacție la această declarație, Dominic Cummings, unul dintre principalii consilieri ai premierului britanic, Boris Johnson a transmis că parlamentarii nu vpr putea opri un Brexit fără acord printr-o moțiune de cenzură.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page