top of page

Cu un lider care instigă la ură împotriva altor popoare, Statele Unite ale Americii au devenit weeke


După ce s-a remarcat ca fiind un lider extremist, care instigă la discriminare, rasism și misoginism, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump se întreabă cum de au început proprii cetățeni să se divizeze și să împrumute din atitudinea sa. Campania de denigrare a imigranților a fost lansată de către Trump încă din timpul campaniei sale electorale când a promis că dacă va câștiga alegerile prezidențiale, va construi un zid înalt de doi metri la granița cu Mexicul. Liderul de la Casa Albă nu și-a exprimat indignarea doar la adresa americo-latinilor ci și la adresa musulmanilor pe care îi vânează ori de câte ori prinde ocazia. Conform lui Trump, numai rasa albă americană poate fi considerată superioară, în timp ce rivalii săi politici, economici sau militari trec prin razele unor campanii de denigrare lăsând opinia publică să răspândească această ură prin comportament.

Imediat ce a preluat mandatul de președinte al SUA, Donald Trump a izolat America retrăgând-o din mai multe Acorduri și Tratate pe care le-a acuzat ca fiind incorecte și inutile. Astfel, SUA a ieșit din Acordul climatic de la Paris, Acordul Nuclear cu Iranul, Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare cu Rusia și Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, convingând că aceste înțelegeri au stat la baza împiedicării Americii să fie măreață.

Cu o atitudine controversată pentru un președinte de stat și un discurs acuzator, Trump a lăsat impresia că rivalitatea cu celelalte puteri ale lumii sunt de fapt o luptă împotriva dușmanilor care amenință starea de bine a americanilor. La fel s-a întâmplat și în cazul imigranților care treceau granița Mexicului pentru a trăi „visul american” în SUA; promovând ideea că aceștia pun în risc siguranța cetățenilor săi, Trump a reușit să instige la ură împotriva acestora.

Din nefericire, modul în care gândește și vorbește liderul american a devenit un exemplu pentru cei pe care ar fi trebuit să îi protejeze, iar weekendul trecut, după două atacuri criminale soldate cu mulți morți și foarte multe victime rănite, liderul de la Casa Albă s-a arătat șocat de faptul că poporul său promovează ura la adresa altor nații. Promițând că nu va permite un astfel de comportament în SUA, contrazicându-se, Trump a transmis că ura nu își are locul în America.

Sâmbătă după-amiază, în orașul El Paso din statul american Texas, Patrick Crusius, un tânăr în vârstă de 21 de ani a deschis focul în incinta unui complex comercial, ucigând 20 de persoane și rănind alte 26. Potrivit autorităților din Texas, masacrul este considerat o crimă motivată de ură. De asemenea, conform procurorului statului Texas, John Bash, autoritățile federale tratează atacul armat și ca un caz de terorism domestic. „Vom face același lucru pe care îl facem cu toți teroriștii în această țară, îi vom aduce în fața justiției în mod sigur și rapid” a declarat Bash, adăugând că „atacul pare să fi fost menit să intimideze populația civilă”. În cazul în care va fi găsit vinovat, principalul suspect, ar putea fi condamnat de către procurorii americani la pedeapsă cu moartea.

La numai câteva ore distanță, un alt nou atac armat s-a petrecut în SUA. De data aceasta, masacrul a avut loc în Dayton, Ohio și s-a soldat cu nouă persoane crime și 16 persoane rănite. Potrivit Poliției locale, ofițerii au reușit să îl doboare pe autorul atacului; acesta murind în incidentului armat. „Oamenii noștri sunt foarte bine antrenați pentru o astfel de situație. Am avut ofițeri în apropiere și au reușit să răspundă la timp” a declarat asistentul șefului poliției, Matt Carper.

Confirmând faptul că există dovezi conform cărora la baza celor două incidente au existat o atitudine rasistă bazată pe ura la adresa americo-latinilor, președintele american, Donald Trump a declarat că sentimentul de ură nu își are loc în Statele Unite.

Promițând că va face în cursul zilei de astăzi o declarație de presă oficială cu privire la cele două atacuri armate, Trump a anunțat că a vorbit deja cu procurorul general William Barr, cu oficialii FBI și cu membrii ai Congresului pentru a identifica metode de prevenire a violențelor de acest gen.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page