top of page

Orientul Mijlociu a mai făcut un pas de egalitate pentru drepturile femeilor; Arabia Saudită a ridic


În contextul în care lumea evoluează din ce în ce mai mult și stă conectată la procesul globalizării pentru a gusta „din mers” de avantajele pe care revoluția tehnologică și culturală le răspândesc printre cetățenii acestei planete, țările arabe resimt influența statelor dezvoltate. Impactul pe care rețelele de socializare și mediul virtual îl au asupra noilor generații, determină chiar și aceste țări conservatoare și extrem de religioase, să fie puțin mai deschise către nou. În fond, potrivit sociologilor, cu cât lumea a devenit din ce în ce mai dornică să trăiască clipa și să investească în stiluri de viață moderne, pe atât de lăsate în urmă par țările din Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită a fost mereu un stat care în care religia a determinat doctrina politică. Cunoscut pentru rigurozitatea cu care implementează legi, acest stat și-a păstrat tradiția din Coran, oferind superioritate bărbatului și motive de supunere pentru femeile musulmane. Totuși, de curând, într-un moment de control intens în ceea ce privește drepturile omului, Arabia Saudită a ridicat restricțiile de călătorie pentru femei și le-a acordat un control mai mare asupra problemelor familiale, eroddând astfel un sistem de tutelă masculin puternic.

Potrivit unei serii de decrete regale publicate în Monitorul Oficial, orice cetățean din Arabia Saudită care solicită un pașaport trebuie să îi fie eliberat sub orice condiție. Un alt decret menționează că orice persoană de peste 21 de ani nu are nevoie de permisiunea de a călători, așa cum se întâmpla până acum. Astfel, aceste modificări legislative le permite pentru prima dată și femeilor o serie de drepturi de care nu beneficiau înainte. De astăzi, femeile dinn Arabia Saudită au dreptul de a înregistra nașterea unui copil, căsătoria sau divorțul și să i se elibereaze documente oficiale ale familiei, fiind eligibile ca tutore pentru copiii minori.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „Riyadul a îndurat de multă vreme cenzura internaţională în privinţa statutului femeilor, despre care grupurile pentru drepturile omului spun că sunt deseori tratate ca cetăţeni de mâna a doua în conformitate cu regulile care le impun să obţină consimţământul unui tutore bărbat pentru decizii importante de-a lungul întregii vieţi, indiferent de vârstă”.

Aceste noi reglementări a produs multă bucurie printre reprezentantele sexului frumos în Arabia Saudită fiind sărbătorite chiar și de Muna AbuSulayman, un important influencer saudit și gazdă a unui talkshow. Aceasta a utilizat rețeaua socială Twitter pentru a-și arăta împreună cu mii de femei saudite, recunoștința față de „o nouă eră”. „O generaţie care creşte complet liberă şi egală cu fraţii lor”, a spus Muna AbuSulayman, referindu-se la libertatea de a călători.

„Prinţul moştenitor al regatului, Mohammed bin Salman, a uşurat restricţiile sociale, cum ar fi anularea interdicţiei femeilor de a avea permis de conducere anul trecut, ca parte a unei presiuni pentru deschiderea regatului conservator musulman şi transformarea economiei” mai informează Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page