top of page

Donald Trump salută ideea ca fiul președintelui Jair Bolsonaro să devină ambasadorul Braziliei la Wa


Relația dintre Statele Unite ale Americii și Brazilia a devenit una extrem de strânsă din momentul în care noul președinte al brazilienilor, Jair Bolsonaro s-a declarat a fi un admirator al politicii lui Donald Trump. Copiindu-i modelul de abordare a problemelor naționale și internaționale, Bolsonaro se mândrește cu noua sa titulatură pe care presa i-a dat-o, și anume: „Trump în varianta tropicală”. Cu un discurs și o atitudine la fel de tăioasă, președintele Braziliei caută să facă o revoluție pe plan intern, în timp ce în afara țării, Statele Unite au devenit cel mai bun prieten.

Această admirație reciprocă între cei doi președinți l-a determinat pe liderul de la Casa Albă, ca la începutul acestei săptămâni să salute cu multă căldură ideea ce fiul lui Bolsonaro să fie numit ambasador în Statele Unite. „Cred că ar fi o numire foarte frumoasă", a declarat la preşedintele american, calificându-l pe Eduardo Bolsonaro, în vârstă de 35 de ani, ca fiind „remarcabil”.

Evident, ideea de a-l numi pe Eduardo Bolsonaro în funcția de ambasador al Braziliei la Washington a venit chiar de la tatăl său, Hair Bolsonaro, care, la începutul lunii a sugerat că astfel, relația dintre Brazilia și SUA va fi una pe mâni bune. Tată a cinci copii, născuți din trei căsătorii, președintele Braziliei l-a lăudat în luna iulie pe Eduardo, calificându-l ca „un prieten al copiilor lui Donald Trump”. „Vorbește engleză, spaniolă și are o experiență de viață variată. În opinia mea poate fi persoana potrivită și ar putea să se ocupe perfect de activitatea de la Washington”, a punctat liderul brazilian.

Pentru a-l disculpa de suspiciunea de nepotism, Donald Trump a declarat marți că nu consideră că propunerea lui Jair Bolsonaro are legătură cu faptul că Eduardo este fiul său, totuși, nu a negat relația dintre fiul președintelui Braziliei și fiica sa Ivanka, împreună cu ginerele său Jared Kushner. Mai mult, ultimii doi sunt chiar și consilierii apropiați ai lui Trump ceea ce a determinat presa străină să creadă că Ivanka și Kushner ar fi „pus” o vorbă bună pentru prietenul lor.

În prezent deputat, Eduardo Bolsonaro, și-a apărat săptămâna trecută legimitatea numirii sale ca ambasador al Braziliei în SUA, precizând că „a participat deja la schimburi și a gătit deja hamburgeri în SUA”.

Această relație strânsă și pe alocuri suspectă dintre Brazilia și Statele Unite, a mai ridicat un semn de întrebare pe măsură ce ieri, americanii au desemnat Brazilia ca fiind un aliat major non-NATO, o decizie anunțată deja din luna mai de către președintele Donald Trump. Această decizie urmează să îi asigure Braziliei acces mai larg la achizițiile de arme americane. „Fac această desemnare în semn de recunoaştere a angajamentelor recente ale guvernului Braziliei de a spori cooperarea în materie de apărare cu SUA şi în semn de recunoaştere a interesului nostru naţional în aprofundarea coordonării în domeniul apărării cu Brazilia”, se menţionează în mesajul trimis de Casa Albă congresului SUA în mai.

În fapt, încă din martie, când Jair Bolsonaro a vizitat Washingtonul, liderul de la Casa Albă a spus că va sprijini chiar și aderarea la NATO a țărilor sud-americane.

Pentru „Donald Trump al Braziliei” această apreciere pe care Trump i-o arată îl determină să răspundă Statelor Unite cu aceiași monedă, arătându-se la rândul său, un prieten de nădejde pentru președintele american. Cei doi lideri sunt amândoi percepuți drept populiști de dreapta și datorită resonanței dintre aceștia, cele două mari state americane au început să își dezvolte relațiile în comerț și alte zone.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page