top of page

Iranul amenință că va reduce angajamentele din Acordul nuclear dacă UE nu intervine să protejeze Teh


Statele Unite ale Americii nu au reușit sub conducerea președintelui Donald Trump doar să dezechilibreze unul dintre cele mai necesare și de succes Acorduri încheiate în ultimii ani privind siguranța mondială în fața amenințărilor nucleare, ci și să pună în risc relația dintre Uniunea Europeană și Iran. Semnată în 2015 după negocieri maraton, această înțelegere i-a adus la masă pe liderii francezi, germani, englezi, ruși, chinezi, iranieni și americani. Propunându-și să facă imposibilă obținerea armei nucleare de către Teheren, în schimbul unei ridicări progresive, dar și reversibile, în cazul nerespectării angajamentelor, a sancțiunilor internaționale, acordul deschidea sub comanda lui Barack Obama, fostul președinte de la Casa Albă, calea unei normalizări a relațiilor economice și diplomatice ale Iranului cu comunitatea internațională.

Scopul negocierilor dintre Iran și grupul P5 + 1 este să facă imposibil pentru Iran producerea armei atomice, asigurând Teheranului, care a negat tot timpul că și-ar fi propus un astfel de obiectiv, dreptul de a dezvolta industria nucleară civilă. În schimb, Iranul ar fi urmat să beneficieze progresiv de o ridicare a sancțiunilor internaționale adoptate din 2006 de către SUA, Uniunea Europeană și ONU.

Cu toate că sub cele două mandate ale lui Barack Obama, Acordul părea să restrângă orice urmă de amenințare nucleară, odată ajuns la putere, controversatul miliardar și om de televiziune, Donald Trump a considerat că Iranul nu se ține de cuvânt și a transmis că va retrage SUA din Acord. Fără să prezinte nicio dovadă, Trump s-a arătat încântat să reintroducă sancțiuni Teheranului.

Mai mult, liderul de la Casa Albă nu s-a oprit aici și a demarat o campanie de denigrare a iranienilor, făcându-i să pară în opinia publică, precum „călăii” din Orientul Mijlociu. Exersându-și puterea de influență, Trump a convins și Uniunea Europeană de faptul că Iranul nu respectă înțelegerea. Cu intenția de a-i pune pe toți împotriva Teheranului, președintele american a reușit să atragă de partea sa cel puțin Franța și Marea Britanie.

Considerându-se o victimă a complotului administrat de Trump și mass media modernă, Iranul a amenințat că va reduce angajamentele Acordului nuclear dacă Uniunea Europeană nu intervine să îl protejeze. Practic, dacă țările europene nu iau măsuri pentru protejarea Teheranului de sancțiunile impuse de SUA, conform ministrului iranian de Externe, Javad Zarif, termenii Acordului vor avea de suferit. „Sub circumstanțele curente și în cazul în care țările europene nu iau măsuri, următorul pas va fi reducerea angajamentelor” a transmis Zarif.

Potrivit acestuia, țările semnatare ale Acordului nuclear ar trebui să garanteze Iranului că va putea să vândă petrolul produs fără restricții.

De cealaltă parte, Statele Unite au făcut public faptul că săptămâna aceasta vor anunța reînnoirea derogărilor de la sancțini pentru cinci programe nucleare iraniene care permit Rusiei, Chinei și țărilor din UE să continue cooperarea civilă nucleară cu Iranul. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, citân Washington Post, „într-o ședință din Biroul Oval de săptămâna trecută, Donald Trump a fost de acord cu secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, care a pledat pentru reînnoirea derogărilor de la sancțiuni în ciuda opoziției secretarului de stat Mike Pompeo și a consilierului de securitate națională, John Bolton. Mnuchin a susţinut în faţa lui Trump că, dacă sancţiunile nu vor fi ridicate din nou, aşa cum prevede legea de 1 august, Statele Unite vor trebui să sancţioneze firmele ruseşti, chineze şi europene care sunt implicate în proiecte în Iran care au fost stabilite prin acordul nuclear cu marile puteri din 2015”.

În luna mai a acestui an, Pompeo a decis să prelungească cinci din cele șapte derogări de la sancțiuni timp de 90 de zile. Aceste derogări au permis desfășurarea activității uzinei nucleare Bushehr din Iran, a instalației de îmbogățire a uranului Fordow, complexul nuclear Arak și Reactorului de Cercetare din Teheran.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page