top of page

„Brexit sub orice formă”, cea mai amplă campanie de propagandă a guvernului britanic de la sfârșitul


Conștient de faptul că Acordul negociat de fostul premier britanic, Theresa May, cu Uniunea Europeană, a fost respins de trei ori de către membrii Camerei Comunelor, Boris Johnson este pregătit să piardă renegocierea acestuia cu liderii de la Bruxelles. Contestat de foarte mulți politicieni, acest Acord riscă să fie respins pentru a patra oară de către Parlament, dacă structura condițiilor sale nu se va schimba. De cealaltă parte, autoritățile Uniunii Europene au transmis clar noului prim ministru de la Londra, că blocul comunitar nu va mai reveni asupra termenilor acestuia și astfel, alt Acord nu intră în discuție.

Prins oarecum la perete, Boris Johnson se încăpățânează să demonstreze că poate mai mult decât a făcut succesoarea sa, și promite britanicilor că Brexitul va avea loc la data de 31 octombrie, cu sau fără un Acord. În cazul în care, Johnson nu va reuși să îi convingă pe europeni de faptul că Acordul pe care îl au astăzi în mână este unul „mort”, șeful Guvernului britanic este gata să lanseze cea mai amplă campanie de propagandă a guvernului de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial. Scopul acestuia este de a obține sprijinul populației pentru planul său de Brexit. Pregătit să cheltuiască în jur de 100 de milioane de lide sterline (123 de milioane de dolari), Johnson mizează pe faptul că în următoarele trei luni, britanicii vor ajunge la concluzia că Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord trebuie să își recapete independența și autonomia cu orice preț. Mediatizarea argumentelor lui Boris Johnson va fi una fără precedent prin panouri, radio și televiziune.

Totuși, nu toți britanicii gândesc la fel. Potrivit premierului scoțian, Nicola Sturgeon, suma care se va aloca pentru această campanie este „o risipă de bani rușinoasă”. Această afirmație nu a determinat însă Guvernul britanic să nu mai opereze sub presiunea că Marea Britanie va ieși din UE fără un acord, iar potrivit politicianului care conduce pregătirile unui Brexit fără acord, conservatorul Michael Gove, „întreaga mașinărie a guvernului va lucra total pentru pregătirea acestei eventualități”. În acest sens, premierul britanic este dispus să își asume riscul și a cerut miniștrilor săi să accelereze pregătirile unui Brexit cu orice preț, cerând să fie informat zilnic cu privire la progresele înregistrate.

Între timp, Boris Johnson se va astăzi deplasa în Irlanda de Nord pentru a-și expune planul cu privire la a scoate Marea Britanie din UE cu sau fără o înțelegere. Din cauză că Irlanda de Nord este singura provincie a Marii Britanii care împarte o frontieră terestră cu restul Uniunii Europene, planurile legate de această graniță au devenit cea mai controvesrată problemă în negocierile dintre britanici și europeni. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „blocul comunitar insistă asupra unui backstop, o poliţă de asigurare pentru prevenirea controalelor la frontieră, impunând Marii Britanii să respecte anumite reguli ale UE în cazul în care ambele părţi nu vor ajunge la un acord comercial ulterior. Johnson însă, respinge această cerere ca fiind „nedemocratică” şi spune că Marea Britanie va părăsi UE fără niciun acord, dacă UE nu va renunţa la această cerinţă. El spune că tehnologia poate asigura gestionarea mai uşoară a frontieră, chiar dacă Marea Britanie adoptă reguli vamale şi de reglementare separate”.

Îndârjirea premierului britanic de a retrage Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fără un acord, este susținută și de Ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay. Acesta a ținut să îi transmită negociatorului Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, că „Prim-ministrul a explicat clar că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în data de 31 octombrie orice ar fi. Prim-ministrul a transmis că Guvernul va accepta orice negocieri care au loc cu determinare, energie şi în spiritul prieteniei. A explicat clar că preferă să părăsească Uniunea Europeană cu un acord, dar trebuie să fie un acord care elimină backstop-ul”.

Cu aceiași atitudine hotărâtă, Boris Johnson le-a adus la cunoștință liderilor UE că va purta discuții privind Brexit atunci când aceștia vor arăta că sunt pregătiți să își schimbe poziția privind acordul de ieșire.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page