Amenzi de un milion de euro pentru ONG-urile care mai salvează migranți din porturile italiene
După ce a fost forțată de Uniunea Europeană (împreună cu celelalte state membre) să primească cote de distribuire a imigranților care au dat năvală pe teritoriile blocului comunitar începând cu primăvara anului 2015, Italia a devenit poarta care a deschis speranța a sute de mii de suflete afectate de conflictele militare sau sărăcia din țările lor natale.
Solidaritatea nemărginită pe care au arătat-o autoritățile italiene față de extracomunitari, s-a transformat într-un factor de amenințare la adresa securității propriilor cetățeni. Fără să se gândească vreodată că invitația ”cu brațele deschise” ale Cancelarului german, Angela Merkel, lansată imigranților și refugiaților, urma să aibă un succes real, italienii s-au trezit invadați de un val parcă fără sfârșit de extracomunitari. În timp ce unii dintre aceștia foloseau porturile din Italia precum o graniță de intrare în Uniunea Europeană, urmând să meargă mai departe spre țările destinație, alții au găsit speranța unui viitor exact în Italia.
Rămași în Roma, extracomunitarii au înmulțit nevoia italienilor de ajutor așteptat de la instituțiile europene. Din păcate, solidaritatea arătată față de navele arhipline la bordul cărora sute de mii de refugiați și imigranți își riscă viețile pentru un viitor mai bun au devenit surse de exasperare pentru Guvernul italian. În scurt timp, italienii au decis să nu mai permită niciunei nave să ancoreze în porturile sale, îngrijorându-i în același timp pe liderii europeni, imigranți, dar și țările vecine care au fost obligate să dea o mână de ajutor sufletelor de pe mare.
Alăturându-se Ungariei, Poloniei, Cehiei și Slovaciei, Italia s-a declarat împotriva migrației, lansând o campanie puternică de respingere a deciziilor Uniunii Europene. Avertizată în repetate rânduri că încalcă principiul solidarității, Roma a preferat să poarte un conflict cu instituțiile europene și în mod special cu Franța, al cărei președinte a contestat cel mai mult noua atitudine a italienilor, decât să mai accepte să devină victima unei decizii care nu a făcut altceva decât să deterioreze buna stare din interiorul blocului comunitar.
Și pentru a arăta cât de serioși sunt cu privire la lupta împotriva imigranților, membrii Camerei Deputaților din Italia a decis creșterea amenzilor pentru ONG-urile care salvează migranți și care astfel, nu respectă ordinele privind acostarea în porturile italiene. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „decizia Camerei, luată cu 322 de voturi pro şi 90 contra, modifică o propunere legislativă promovată de ministrul de Interne, Matteo Salvini, care prevedea amenzi de până la 50.000 de euro în astfel de cazuri. În urma acestei decizii, amenzile sunt ridicate la un milion de euro, însă atât legea promovată de Salvini, cât şi modificarea adusă de Camera Deputaţilor, trebuie să fie aprobate de Senat”.
Data la care aceste modificări legislative ar urma să fie dezbătute de către Senat a fost stabilită pentru 13 august. Aceste amenzi menite să potolească ajutorul pe care organizațiile non-guvernamentale îl oferă migranților din Marea Mediterană, fac parte parte din politica anti-migrație a lui Matteo Salvini. Cu toate că decizia pare una inumană pentru sufletele care străbat marea zile întregi pentru a găsi un viitor mai bun, conform Ministerului italian de Interne, numărul imigranților din Africa a scăzut cu 81% față de 2018.
Două nave care salvează refugiați a fost deja prinse că încalcă interdicțiile privind acostarea și au fost amendate deja de către autoritățile italiene.