top of page

Prima zi din mandatul de nou premier al Marii Britanii s-a dovedit a fi o provocare pentru Boris Joh


Nici nu a intrat bine în pielea noului premier al Marii Britanii și lider al Partidului Conservator, că la mai puțin de 24 de ore de la preluarea celor două funcții, Boris Johnson a fost asaltat cu propuneri privind Brexitul. În timp ce ministrul britanic de Externe, Dominic Raab insistă ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană până la finalul lunii octombrie, ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond, și-a dat ieri demisia din Guvern, respectându-și promisiunea de a desmisiona în loc să rămână sub comanda noului premier.

„Cel mai important lucru este să ieşim din Uniunea Europeană până la finalul lunii octombrie, de preferat cu un acord. În orice caz, trebuie să avem un final al acestui proces de Brexit”, a declarat Dominic Raab după ce a fost numit în funcţia de ministru de Externe. Potrivit noului premier britanic, obiectivul său principal este părăsirea blocului comunitar cel târziu pe 31 octombrie, recăpătând astfel, independenței și autonomia Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord. Boris Johnson a provocat o undă de temeri atunci când a declarat anterior că Brexitul este atât de important și de necesar, încât acesta trebuie să aibă loc chiar și în lipsa unui Acord.

După ce Theresa May a redactat și negociat cu liderii de la Bruxelles un Acord pe care mai mulți miniștri britanici l-au contestat până într-acolo încât și-au prezentat demisiile în semn de protest, documentul a fost respins și de membrii Camerei Comunelor în urma a trei serii de vot. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Considerându-l mai degrabă o sinucidere pentru britanici, Parlamentul de la Londra a făcut imposibilă ieșirea Marii Britanii din UE la data de 29 martie 2019, când s-au împlinit cei doi ani puși la dispoziție pentru procesul de negociere a condițiilor de separare a celor două tabere.

Vizibil obosită, Theresa May și-a recunoscut înfrângerea în lupta pe care a dus-o cu Uniunea Europeană și liderii celorlalte state membre și a anunțat că își depune demisia, urmând să mai rămână la șefia Guvernului doar până pe 23 iulie când Partidul Conservator avea să propună un nou premier. Considerat a fi un fel de „Trump de Europa”, Boris Johnson a fost tot timpul cotat de sondajele de opinie ca fiind candidatul cu cele mai multe șanse. Marți, cu 92.153 de voturi, acesta a câștigat cursa în fața contracandidatului său, Jeremy Hunt, care a obținut un total de numai 46.656 voturi.

Numirea lui ca premier al Marii Britanii nu este însă pe placul tuturor. Ieri, în timp ce Boris Johnson se îndrepta spre Palatul Buckingham, mai mulți ecologiști au încercat să îi blocheze drumul. Formând un lanț uman în calea coloanei oficiale în care se afla acesta, activiștii de mediu au reușit să oprească un polițist aflat pe o motocicletă, însă aceștia au fost îndepărtați rapid din calea noului prim-ministru. Astfel, Johnson și-a continuat drumul spre Buckingham, unde s-a întâlnit cu regina Elisabeta a II-a, preluându-și funcția de premier. Îmbrăcați în tricouri roșii și purtând un banner cu ei, protestatarii au încercat să transmită un mesaj legat de faptul că lumea se confruntă cu o urgență climatică.

O altă provocare cu care noul premier s-a cofruntat ieri a fost și respectarea promisiunii ministrului britanic de Finanțe, Philip Hammond care avertizase încă de dumincă, că va demisiona dacă Boris Johnson va deveni succesorul Theresei May. „Hammond, care s-a opus vehemrnt ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord, a declarat că a lăsat economia într-o stare care îi va permite succesorului său să aleagă între tăierile de taxe, creşterea cheltuielilor şi reducerea mai rapidă a rambursărilor dacă părăseşte UE fără probleme” informează Mediafax.

”După un deceniu în care urmările recesiunii din 2008-2009 a însemnat că nu am avut de ales, acesta este un lux pe care succesorii noştrii ar trebui să îl utilizeze inteligent”, a afirmat Hammond.

În aceiași ordine, liderii grupurilor politice din Parlamentul European au ținut să îl avertizeze pe noul premier britanic încă din prima sa zi de mandat, că retragerea Marii Britanii din UE fără un acord, va atrage efecte economice foarte grave asupra Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord. „Recentele declaraţii, în special cele din campania electorală pentru conducerea Partidului Conservator, au sporit considerabil riscul unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din UE. O ieşire a Marii Britanii din UE fără niciun acord ar avea efecte foarte grave, chiar dacă daunele nu vor fi suportate în acelaşi mod de ambele părţi. Un eventual Brexit fără acord nu ar fi compensat prin nicio formă de aranjament sau miniacord între UE şi Marea Britanie”, au avertizat liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European după o întâlnire cu negociatorul-şef al UE pe tema Brexit, Michel Barnier.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page