top of page

Mai multe țări europene sunt victimele unui val de caniculă fără precedent


Dorința continuă de evoluție și cunoaștere a omenirii a provocat natura și legile ei, ajungându-se în punctul în care, cu toate că planeta beneficiază de o serie largă de avantaje de care omul se poate bucura de-a lungul vieții, soarele își arată efectele puterii sale răzbunătoare. În timp ce statele lumii cu potențial de dezvoltare sunt din ce în ce mai ahtiate după primele locuri în clasamentele țărilor care conduc detașat ordinea mondială, natura suferă din cauza tehnologiei și a industriei înfloritoare. Cu toate că specialiștii au avertizat în repetate rânduri că plăcerea momentului nu compensează responsabilitatea pe care trebuie să o purtăm pentru generațiile următoare, astăzi, prea puține țări fac ceva în sensul de a opri încălzirea globală.

Organizațiile non profit și activiștii care militează pentru salvarea planetei par să nu renunțe din lupta pentru a trage un semnal de alarmă, însă, în condițiile în care însuși cel mai puternic om de pe planetă (n.r. președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump) refuză să creadă că încălzirea globală ar fi o problemă, acuzând-o mai degrabă ca fiind o invenție a chinezilor, șansele ca țările lumii să oprească efectele nocive pe care le manifestă prin dezvoltarea industriilor pe pământ, sunt din ce în ce mai reduse.

Cu toate acestea, oamenii devin victimele unor schimbări cum nu s-au mai întâlnit până acum în istorie. Obișnuiți să aibă patru anotimpuri, cetățenii lumii trăiesc un amalgam de schimbări care le afectează sănătatea și starea. În timp ce iernile par să dispară încetul cu încetul, verile sunt atât de toride încât vegetațiile și chiar clădirile monument, iau foc sub razele periculoase ale soarelui.

Săptămâna aceasta, specialiștii au avertizat că Europa va fi din nou afectată de un val de caniculă, specificând că numai în Paris, temperaturile vor depăși recordul din 1947. Pe lângă Franța, Belgia, Germania, Italia, Croația și Olanda sunt vizate cu temperaturi record, fiind așteptate mai mult de 40 de grade Celsius.

Marți (n.r. 23 iulie), orașul francez Bordeaux a înregistrat un record de temperatură, termometrele indicând 41,2 grade Celsius, depășind recordul anterior de 40,7 înregistrat în anul 2003. Potrivit purtătorului de cuvânt al Organizației Meteorologice Mondiale, Claire Nullis, aceste valuri de caniculă se vor produce din ce în ce mai des. „Aşa cum am văzut în iunie, acestea se produc din ce în ce mai des, încep mai devreme şi devin mai intense. Aceasta nu este o problemă care să dispară prea curând”, a punctat reprezentantul Organizaţiei. Până și Parisul este în pericol de a-și depăși recordul înregistrat acum 72 de ani când s-au înregistrat o temperatură de 40,4 grade Celsius. Astăzi, capitala Franței se află sub un cod portocaliu de caniculă, așteptându-se la temperaturi ce le vor depăși pe cele in 1947.

Temperaturile ridicate înregistrate în această săptămână în capitala Franței îl îngrijorează și pe arhitectul-șef al catedralei Notre-Dame din Paris, Philippe Villeneuve. Conform acestuia, canicula ar putea slăbi structura monumentului, grav afectat de un incendiu în luna aprilie. „Sunt foarte îngrijorat în legătură cu acest val de căldură, pentru că, după cum ştiţi, catedrala a fost afectată de un incendiu, dar şi de şocul provocat de apa folosită de pompieri. Zidăria este plină de apă. Specialiştii au plasat senzori în catedrală după incendiu, iar aceştia nu au detectat modificări până în prezent. Îmi e teamă că îmbinările zidăriei, pe măsură ce se usucă, îşi vor pierde rezistenţa şi calităţile structurale, iar bolta va ceda brusc”, a spus acesta, adăugând că unele părţi ale edificiului nu au fost accesibile după incendiu.

În Belgia, „autoritățile au decis să emită o avertizare cod roşu de caniculă pentru toată ţara, o decizie care nu a mai fost luată până în prezent. Spania a emis o alertă cod roşu pentru regiunea Zaragoza, care a fost afectată de incendii de vegetaţie în luna iunie. Serviciile europene de meteorologie au avertizat că riscul de incendii este foarte ridicat în Spania şi Portugalia. În Olanda autorităţile au activat planul naţional de caniculă, iar în Marea Britanie ar urma ca săptămâna aceasta să fie doborâte recorduri de temperatură” informează agenția națională de presă, Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page