top of page

Desemnarea lui Boris Johnson în calitate de premier al Marii Britanii și lider al Partidului Conserv


Dacă sub conducerea fostului prim-ministru și lider al formațiunii politice de la putere, Marea Britanie nu a reușit să își împlinească planul de a ieșit din Uniunea Europeană pe data de 29 martie 2019, când se împlineau doi ani de la invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, începând cu ziua de ieri, britanici simt că Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au mai multe șanse de a se separa de blocul comunitar, recăpătându-și independența și autonomia.

Cu toate că Theresa May a propus și negociat un acord cu liderii europeni, Parlamentul de la Londra a fost cel care a pus piedici Brexitului, respingându-l pe trei ori pe motiv că termenii înscriși în această înțelegere cu privire la relația de viitor dintre Marea Britanie și UE sunt o capcană pentru britanici. În fapt, chiar și colegii de breaslă ai Theresei May au contestat Acordul, dându-și demisia ca semn de protest. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Amânând Brexitul de pe 29 martie, pe 12 aprilie și de pe 12 aprilie pe 31 octombrie, Theresa May a înțeles că nu va fi ea cea care va câștiga această luptă în numele britanicilo, fapt pentru care, la finalul lunii mai și-a anunțat demisia. May avea să rămână la cârma Guvernului londonez și a Partidului Conservator până pe data de 23 iulie când va fi ales succesorul său.

Dacă inițial, 11 nume s-au înscris pe lista candidaților pentru a o înlocui pe Theresa May, în cursa finală au mai rămas doar Boris Johnson și Jeremy Hunt. Ieri însă, Boris Johnson a fost declarat noul succesor al lui May. Imediat după anunțarea numelui viitorului însărcinat cu oficializarea Brexitului la data de 31 octombrie, mai mulți lideri europeni l-au felicitat pe Boris Johnson. În timpul unei conferințe comune de presă cu președintele Franței, Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen, cea care va prelua președinția Comisiei Europene pe 1 noiembrie, a transmis: „Sunt diferite subiecte dificile pe care urmează să le abordăm. Cred că este foarte important să construim o relaţie bună şi puternică, deoarece avem datoria de a oferi ceva benefic pentru cetăţenii din Europa şi din Marea Britanie, deci aştept să lucrăm împreună”. Ursula von der Leyen a declarat anterior că este dispusă să ofere o amânare pentru Brexit, dacă Administraţia de la Londra oferă motive întemeiate, menţionând că un Brexit ordonat este esenţial pentru viitorul relaţiilor bilaterale.

O aceiași atitudine de colaborare a arătat și actualul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, arătându-se gata să preia discuțiile despre Brexit. Negociatorul-şef pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că Uniunea Europeană speră la „o colaborare constructivă cu Johnson pentru facilitarea ratificării Acordului de retragere şi pentru realizarea unui Brexit ordonat”.

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, l-a felicitat şi el pe Boris Johnson pentru victorie. „Îmi place de el şi mai mult pentru că extremiştii de stânga îl portretizează ca fiind mai periculos decât Liga”, a postat Salvini pe Twitter, făcând referire la un interviu acordat de fostul premier britanic Tony Blair, care a declarat că Johnson este mai periculos decât partidul lui Salvini. Potrivit premierului Italiei, Giuseppe Conte, acesta plănuieşte să lucreze cu Johnson „într-un mod constructiv, care să garanteze un Brexit ordonat şi care să asigure prosperitatea tuturor cetăţenilor europeni”. Un purtător de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a postat pe Twitter că îl felicită pe Johnson şi că speră la o „bună colaborare”, amintind că „țările noastre ar trebui să continue să fie bune prietene în viitor”.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat că va discuta telefonic cu Johnson de îndată ce acesta va deveni în mod oficial premierul Marii Britanii. Macron a mai spus că aşteaptă să discute cu Johnson nu doar despre subiectele europene comune şi negocierile despre Brexit, dar şi despre alte teme, cum ar fi situaţia din Iran şi subiecte privind securitatea internaţională”. De altă parte și premierul irlandez, Leo Varadkar, l-a felicitat pe Johnson şi a anunţat că aşteaptă să discute cu acesta cu privire la Brexit, Irlanda de Nord şi relaţiile bilaterale.

Din lista celor care l-au felicitat pe Boris Johnson nu a lipsit nici președintele american, Donald Trump, care a dat asigurări că ”Johnson va fi minunat”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page