top of page

Boris Johnson a devenit noul premier al Marii Britanii şi lider al Partidului Conservator


Zilele de suspans până la aflarea numelui celui care avea să o înlocuiască pe Theresa May în fotoliul de conducere a Guvernului de la Londra, au luat sfârșit după o lungă perioadă de voturi ale Partidului Conservator și după o serie de declarații ale candidaților. Ieri, formațiunea de la putere, a făcut public faptul că nimeni altul decât favoritul acestei curse, Boris Johnson, va prelua puterea Guvernului britanic și a Partidului Conservator.

Cu toate că acesta a fost cotat cu cele mai multe șanse, reacțiile nu au întârziat să apară, cei mai mulți temându-se de faptul că Brexitul ar putea fi forțat la data de 31 octombrie chiar și în lipsa unui acord cu Uniunea Europeană. La decizia anunțată de către Parlamentul de la Londra, Boris însuma un număr de 92.153 de voturi, comparativ cu cele 46.656 de voturi obținute de către contracandidatul său, Jeremy Hunt. În cazul scrutinului au participat membri ai Partidului Conservator, centru-dreapta, aflat la guvernare în Marea Britanie, iar prezența la urne a fost de 87,4%.

Urmând să își țină primul discurs în calitate de prim-ministru, astăzi (n.r. miercuri), la Palatul Buckingham, Boris Johnson va prelua cele două roluri obținute, începându-și mandatul de succesor al Theresei May, după ce aceasta și-a prezentat demisia la sfârșitul lunii mai, confirmându-și înfrângerea în lupta de a oferi britanicilor independența și autonomia față de Uniunea Europeană. Cu toate că regretă faptul că nu a fost ea cea care să scrie istorie în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, Theresa May l-a felicitat totuși pe noul prim-ministru, printr-un mesaj postat pe Twitter: „Felicitări lui Boris Johnson pentru că a fost ales liderul Partidului Conservator - trebuie să lucrăm împreună pentru a livra un acord Brexit pentru toată Marea Britanie şi pentru a-l ţine departe de Guvern pe Jeremy Corbyn. Vei avea parte de tot sprijinul meu”.

De cealaltă parte, la anunțarea victoriei în fața contracandidatului său, Boris Johnson a mulțumit pentru susținere, arătându-se pregătit să depună toate eforturile necesare pentru a se asigura că succesul mandatului său va fi împlinirea obiectivului de a scoate Marea Britanie din blocul comunitar, pe 3data de 31 octombrie. „Vă mulţumesc tuturor pentru incredibila onoare pe care mi-aţi făcut-o. Timpul campaniei s-a sfârşit şi a venit timpul să muncim pentru a ne uni ţara şi partidul, pentru a livra Brexitul şi a-l învinge pe Corbyn. Voi munci din răsputeri pentru a vă răsplăti încrederea”.

Simțindu-se atacat din mai multe direcții, pierzătorul acestui scrutin a ținut să precizeze diferența dintre modul în care Boris Johnson a câștigat față de el, explicând că fostul ministru pentru Brexit a obținut susținerea partidului său, însă nu a câștigat susținerea întregii țări. Cei doi candidați au fost mereu în opoziție, având în vedere că Johnson este un adept înfocat al Brexitului, în timp ce Corbyn s-a declarat împotriva ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord. Ba mai mult, pentru Johnson, acest scenariu este posibilă strategie de luat în considerare, afirmând că este hotărât să oficializeze Brexitul chiar și cu prețul părăsirii blocului comunitar fără o înțelegere cu liderii europeni.

Deranjat de faptul că Johnson a câștigat dreptul de a fi premier al Marii Britanii și lider al Partidului Conservator, liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn a cerut organizarea unui scrutin parlamentar anticipat. „Boris Johnson a obţinut susţinerea a mai puţin de 100.000 de membri nereprezentativi ai Partidului Conservator prin promisiunea de reducere a impozitelor pentru cei bogaţi, prezentându-se drept prietenul bancherilor şi pledând pentru un Brexit fără acord care va avea efecte negative grave. Brexitul fără acord promovat de Johnson ar însemna pierderea locurilor de muncă, preţuri mai mari în magazine şi riscul ca sistemul nostru de sănătate să fie vândut corporaţiilor americane într-un acord amiabil cu preşedintele Donald Trump. Cetăţenii ţării noastre trebuie să decidă prin alegeri generale cine devine prim-ministru”, a subliniat Jeremy Corbyn prin Twitter.

Drept răspuns la această recomandare, noul lider al Partidului Conservator le-a spus colegilor din cadrul formațiunii politice că nu dorește convocarea alegerilor parlamentare anticipate.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page