top of page

Microsoft se pregătește să revoluționeze lumea, investind într-un proiect de inteligență artificială


Dacă pentru cetățenii de rând, internetul și dispozitivele cu care se pot conecta la internet sunt deja cele mai apreciate îmbunătățiri pe care știința le-a adus omenirii, pentru specialiștii IT și tehnologie, viziunea asupra viitorului cuprinde mult mai multă imaginație. În timp creațiile lor prevestesc era mașinilor zburătoare, companiile cu renume în acest domeniu, sunt gata să provoace natura și să creeze primul dispozitiv de inteligență artificială care vrea imitarea creierului uman.

Cunoscut ca un brand revoluționar în ceea ce privește modul inovativ de a trăi viața, Microsoft depășește toate așteptările și investește exorbitant de mult în ceea ce se anunță a fi cel mai ambițios proiect de cercetare în domeniul inteligenței artificiale din Silicon Valley și anume, un aparat cerebral artificial care să poată fi conectat la sisteme de tip cloud.

„Investiţia marchează o nouă etapă a proiectului OpenAI, lansat acum patru ani de vizionari în domeniul tehnologiei informaţionale precum Elon Musk şi Peter Thiel pe fondul preocupărilor că inteligenţa artificială (IA) ar putea sfârşi prin distrugerea rasei umane. Ei voiau să câştige cursa spre Inteligenţa Artificială Generală (IAG), un sistem care să poată egala şi eventual depăşi oamenii, pentru a se asigura că va fi utilizat doar în scopuri benefice” informează agenția națională de presă, Mediafax.

Anul acesta, proiectul a fost supus reorganizării și cu toate că Elon Musk nu mai este implicat, omul de afaceri și fondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, încearcă să se apropie de obiectiv. Beneficiind de fonduri Microsoft și platforma computerizată Azure, OpenAi, este în momentul de față, cea mai îndrăzneață provocare din istoria tehnologiei.

„Testăm o ipoteză care era de la începutul acestui domeniu: că o reţea neurală apropiată de mărimea unui creier uman să fie pregătită pentru a deveni sistem de inteligenţă artificială generală. Dacă ipoteza este reală, progresul pentru omenire va fi remarcabil”, a declarat Greg Brockman, fondatorul şi preşedintele proiectului OpenAI.

Conform jurnaliștilor de la Financial Times, decizia Microsoft de colaborare în proiectul OpenAi este echivalentă cu achiziționarea de către brandul Google în 2014, a DeepMind, o companie de cercetare din Londra care la rândul său, și-a propus să atingă nivelul uman de inteligență artificială. Totuși, în cazul Microsoft, deși compania americană furnizează finanțarea și platforma computerizată, aceasta va fi ținută la o anumită distanță, având doar dreptul de a numi un director. De cealaltă parte, Consiliul de administrație al OpenAI va continua să ia deciziile referitoare la agenda de cercetare și la activități.

Folosind platforma computerizată Azure, OpenAI va efectua experimente prins istemul de centre și de date al Microsoft, urmând ca brandul american să poată comercializa primele rezultate ale proiectului de cercetare într-o perioadă în care, „situaţie care poate intensifica eforturile producătorului de software de a deveni o companie de prim rang în domeniul inteligenţei artificiale, într-o perioadă în care Google a devenit deja liderul recunoscut în acest sector”, informează Mediafax.

Exact ca și în cazul DeepMind, pentru a obține rezultate, OpenAI, utilizează asimilarea profundă (tehnică bazată pe rețelele neurale care simulează modul de funcționare a creierului uman). „Însă activităţile s-au limitat până acum la experimente în scrierea automată, mişcarea unui braţ robotic şi jocurile, mai degrabă decât asupra unui sistem inteligent mai generalizat care să fie aplicat în diverse probleme. În acest context, mulţi cercetători au argumentat că sistemele de asimilare profundă a informaţiilor, chiar dacă obţin rezultate remarcabile în probleme specifice, nu vor aduce niciodată rezultate asupra inteligenţei generale” conchide Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page