top of page

Autoritățile americane insistă să îi deporteze pe imigranții ilegali cât mai rapid


Lupta președintelui american, Donald Trump, de a face America măreață din nou, se bazează intens pe obiectivul curățirii Statelor Unite de imigranți. Această dorință de a izola America de restul lumii nu se referă doar la interiorul teritoriile sale, ci și în exteriorul acestora. Astfel, odată cu deportarea imigranților ilegali și sporirea mijloacelor de împiedicare a celorlalți să intre în SUA, liderul de la Casa Albă s-a focusat și pe retragerea Americii din Tratatele semnate cu mult succes de predecesorii săi. După ce a ieșit din Acordul climatic de la Paris, Acordul nuclear cu Iranul, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și Tratatul forțelor nucleare intermediare cu Rusia, SUA caută din răsputeri să se detașeze cât mai repede și de factorii interni care „o țin pe loc” din evoluția sa.

Cunoscut pentru abordarea sa extrem de dură în ceea ce privește migrația, Trump a promis în timpul campaniei sale electorale, că va ridica un zid înalt de 2 metri la granița cu Mexicul, pentru a-i împiedica pe imigranții din America Latină, să mai invadeze SUA, în speranța trăirii ”visului american”. Cum Congresul nu i-a aprobat exorbitantul buget necesar împlinirii acestei dorințe, Trump caută prin alte căi, să se asigure că mandatul său va rămâne în istorie.

De curând, Guvernul Statelor Unite a introdus o nouă procedură care va permite deportarea mult mai rapidă a imigranților care se află în mod ilegal pe teritoriul celor cinzeci de state americane. Dacă până acum era nevoie de o decizie a unei instanțe în acest sens, potrivit noilor reguli așteptate să intre în vigoare începând de azi, orice imigrant care nu are acte care să îi justifice șederea în Statele Unite și care nu poate demonstra că a locuit în țară timp de doi ani, riscă să fie deportat imediat.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, anterior acestei reguli, „doar persoanele reţinute la cel mult 160 de kilometri de graniţă şi care se aflau în Statele Unite de cel mult două săptămâni puteau fi deportate în regim de urgenţă. Migranţii care nu se încadrau în aceste prevederi trebuiau să fie aduşi în faţa unei instanţe pentru a putea fi deportaţi”.

Evident, cunoscând teama lui Donald Trump de a încheia mandatul de președinte fără a revoluționa maniera de a face politică pe teritoriul Statelor Unite, această decizie nu mai surprinde la fel de mult. Astfel, decizia autorităților se explică astfel, prin criticile aduse politicii de imigrație inaugurate de SUA, în contextul condițiilor precare din centrele de detenție pentru migranți de la granița cu Mexicul.

Trump de altă parte, își întărește abordarea dură față de fenomenul migrației, sperând că atitudinea sa nemiloasă și hotărâtă îi va folosi în viitoarea campanie electorală, atunci când liderul american va candida pentru alegerile prezidențiale din 2020. Totuși, ca reacție la această nouă procedură de a deporta imigranții ilegali într-un timp și mai scurt, Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) a anunțat că intenționează să conteste această nouă procedură în instanță.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page