top of page

Planul lui Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din UE chiar și fără un Acord a lansat un val de


După ce au avut doi ani la dispoziție pentru a negocia condițiile de separare și termenii relației bilaterale de după Brexit, Marea Britanie și Uniunea Europeană sunt încă în același stadiu de incertitudine. În timp ce valul de imigranți și refugiați veniți din țările afle sub sărăcie sau conflict militar a fost estompat, cele două tabere au rămas în în poziție de luptă, încercând să clarifice cea mai dificilă decizie din istoria blocului comunitar. După ce a declarat public că va ține cont de voturile britanicilor care și-au exprimat dorința ca Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord să părăsească UE, premierul britanic, Theresa May a făcut tot posibilul ca Brexitul să nu pună Regatul Unit într-o poziție defavorabilă, fapt pentru care în toamna lui 2018 a redactat un Acord pe care ulterior l-a negociat cu liderii de la Bruxelles.

Pe cât de necesară era prezența unui Acord, pe atât de contestat a fost documentul propus de May. Acuzată că a gândit un plan care pune Marea Britanie într-o poziție de sinucidere, premierul de la Londra a fost nevoită să confrunte contestațiile mai multor miniștri și chiar demisia unora.

Cu toate acestea, May a găsit oportună ocazia de a prezenta proiectul și în fața Parlamentului britanic, unde avea să fie supus votului final. Din păcate pentru șefa Executivului britanic, membrii Camerei Comunelor au respins Acordul, punând în pericol promisiunea Guvernului de a oficializa Brexitul în data de 29 martie 2019. Cerând o amânare până pe 12 aprilie, Theresa May a încercat să convingă Parlamentul că Marea Britanie nu poate ieși din Uniunea Europeană fără un Acord. Cu toate că au înțeles importanța unui pact între cele două tabere, membrii Camerei Comunelor au respins în total, de trei ori Acordul propus de May.

Vizibil obosită, premierul britanic și-a prezentat demisia în luna mai, anunțând că va mai rămâne la cârma Guvernului londonez până când va fi anunțat succesorul său. În timp ce May a prezentat cu lacrimi în ochi și regrete că trebuie să părăsească chiar ea lupta pentru independența și autonomia Marii Britanii, 11 candidați plini de entuziasm s-au înscris pentru a prelua cel mai înalt fotoliu din conducerea Regatului Unit dar și a liderului Partidului Conservator. După o serie de voturi, în cursă au mai rămas doar doi favoriți, iar rezultatul final va fi făcut public săptămâna aceasta, pe 24 iulie.

Cu toate că mai sunt doar 2 zile până la anunțul așteptat atât de britanici cât și de europeni, Boris Johnson, considerat favorit al acestei curse, a tulburat apele, declarând că dacă nu va reuși să determine Parlamentul britanic să voteze Acordul, în calitate de prim ministru va scoate Marea Britanie din UE, chiar fără nicio înțelegere.

Următorul termen pentru oficializarea Brexitului s-a stabilt pentru data de 31 octombrie, iar liderii celor trei instituții europene au avertizat deja că acesta este ultimul termen limită pe care îl mai oferă Brexitului.

Ideea că Boris Johnson ar putea fi desemnat următorul prim ministru iar planul său de a scoate Marea Britanie din UE chiar și fară un Acord va deveni realitate, a declanșat o serie de reacții în Guvernul londonez. Ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond a anunțat că își va da demisia dacă Boris va fi ales în calitate de premier. „Intenționez să demisionez după audierea de miercuri a premierului. De altă parte, Mediafax notează că "cel mai probabil Hammond ar urma să fie oricum demis în cazul în care Johnson va deveni prim-ministru, în condițiile în care acesta din urmă, favorit pentru ocuparea funcției de premier, ar urmă să le solicite tuturor membrilor Guvernului să accepte posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană fără un acord pe 31 octombrie".

„Sunt sigur că nu voi fi demis pentru că am de gând să demisionez înainte de ajunge în acest punct. Presupunând că Boris Johnson devine prim-ministru, înțeleg că el a impus anumite condiții pentru a fi membru în Guvernul său, inclusiv acceptarea unui Brexit fără un acord pe 31 octombrie. Aceasta este o idee cu care nu aș putea fi niciodată de acord”, a transmis ministrul. Potrivit lui Hammond, "Marea Britanie riscă să piardă controlul asupra mai multor sectoare importante ale economiei în cazul unui astfel de scenariu".

De aceiași părere este și ministrul britanic al Justiției, David Gauke, care a avertizat că "Marea Britanie va fi umilită în cazul unui Brexit fără un acord". Gauke a anunțat și el că va demisiona miercuri, explicând că nu poate lucra cu Boris Johnson, probabilul succesor al Theresei May. "Dacă testul loialității pentru a rămâne în guvern este angajamentul de a susține (Brexit) fără acord pe 31 octombrie (...) atunci asta nu este ceva ce sunt pregătit să fac", afirmă ministrul adăugând că "un Brexit fără acord ar putea chiar duce la destrămarea Marii Britanii".

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page