top of page

”Statele Unite depozitează bombe atomice în mai multe țări din Europa”


Puterea de influență de care se bucură Statele Unite ale Americii la nivel mondial, a reușit să hipnotozeze mințile noilor generații interesate de tot ceea America are mai bun. De la tehnologie, cultură și turism, americanii dețin monopolul asupra opiniei publice. În fond, chiar și mass media internațională este de partea acestora, scoțând în evidență scenarii conform americanii sunt eroii lumii, în timp ce țările rivale ale acestora, sunt inamicii tuturor.

Cu toate că blamează Rusia, Coreea de Nord, Siria, Iranul și Venezuela, scoțându-le vinovate de crearea unor situații care pun în pericol planeta, jurnaliștii de investigație au scos la lumină faptul că americanii nu sunt nici pe departe, așa de cuminți precum se prezintă. Potrivit unui raport secret publicat de Monitorul apărării, Statele Unite depozitează bombe atomice în mai multe țări din Europa.

Conflictele pe care le au cu țările amintite par să le fi determinat pe autoritățile americane să se asigure că în cazul unui război, americanii sunt pregătiți să reacționeze rapid și fără să ”se murdărească pe mâini”. Conform raportului confidențial obținut de presa belgiană, SUA depozitează mai multe bombe nucleare în câteva dintre țările bătrânului continent. Această informație le-a determinat pe două partide din Belgia să ceară Guvernului să nu mai permită staționarea armelor atomice pe teritoriul țării lor.

Astfel, partiddele ecologiste, Écolo şi Groen, au elaborat un proiect de lege prin care cer interzicerea urgentă a oricărei prezențe atomice în Belgia. ”Chiar dacă Guvernul federal a negat permanent prezenţa acestor arme, acest raport NATO confirmă că bombe nucleare B-61 sunt staţionate în Belgia, la Baza aeriană Kleine-Brogel. A venit momentul să punem capăt acestei ipocrizii şi să organizăm o dezbatere transparentă pe această temă. Prin refuzul admiterii prezenţei acestor arme pe teritoriul nostru, liderii politici împiedică orice discuţie. Iar miza fundamentală este să acţionăm. Putem accepta astfel de arme pe teritoriul nostru sub responsabilitatea cuiva precum (preşedintele american -n.red.) Donald Trump? Trebuie să răspundem la această întrebare”, a declarat deputatul Samuel Cogolati, membru al formaţiunii Écolo.

Potrivit raportului, ”în cadrul NATO, Statele Unite au poziţionat în avangardă aproximativ 150 de arme nucleare, în principal bombe B61, în Europa, pentru a fi utilizate de avioane din SUA şi din ţări aliate. Aceste bombe sunt stocate în şase baze americane şi europene - Kleine Brogel din Belgia, Büchel (Germania), Aviano şi Ghedi-Torre din Italia, Volkel (Olanda) şi Incirlik, Turcia”.

Simțindu-se încolțite de veridicitatea informațiilor apărute în presa belgiană, Statele Unite ale Americii nu au negat prezența bombelor sale atomice depozitate în mai multe țări europene. Totuși, în ciuda faptului că Biroul de presă al Adunării Parlamentare a NATO a confirmat existenţa documentului, instituția cu pricina a subliniat că este vorba de un „proiect de raport” al unei instituţii „total separate şi independente” de NATO. „Documentul publicat de Adunarea Parlamentară a NATO nu poate fi considerat în niciun caz un document oficial NATO”, a transmis Alianţa Nord-Atlantică. Cele două entităţi sunt independente din punct de vedere juridic, dar proximitatea politică este evidentă, notează publicaţia La Libre Belgique.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „dezvăluirile au generat polemici în Belgia, iar Guvernul federal belgian a refuzat să confirme sau să infirme prezenţa armelor atomice americane”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page