top of page

Organizația Națiunilor Unite semnalează că riscul de foamete este în continuă creștere la nivel mond


Cu toate că planeta a ajuns la un stadiu avansat de evoluție, discrepanța dintre statele puternic dezvoltate și cele sărace demască interesul individualist al liderilor politici de a investi doar în propria națiune. Insumând aproape 300 de țări, pământul încă se confruntă cu o serie de amenințări, printre care surprinzător, foametea primează. Obișnuiți să credem că riscul care amenință viețile umane vine din partea terorismului, dezastrelor naturale, traficului de persoane sau stupefiante, încălzirea globală, sărăcie sau boli, potrivit unui studiu efectuat recent de Organizația Națiunilor Unite, riscul de foamete este în continuă creștere la nivel mondial.

Astfel, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a dat publicității informația precum că peste 821 de milioane de persoane au fost afectate de foamete, insecuritate alimentară și malnutriție în 2018, acesta fiind al treilea an consecutiv de creștere a riscului de foamete. Numindu-l "Starea securității alimentare și nutriției la nivel mondial". Studiul realizat de FAO a fost realizat în colaborare cu alte agenții ale Națiunilor Unite, printre care și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Surprinzător este faptul că deși acum câteva decenii riscul foametei era în scădere, situația s-a schimbat brusc începând cu 2015. Într-o lume generalizată de globalizare, tehnologie, libertatea de circulație, branduri, business-uri care înglobează miliarde de dolari, shopping mall-uri arhipline, o populație care investește din ce în ce mai mult în hobby-uri și vacanțe, sau extravagante în ceea ce privește vânzarea de automobile și locuințe, foametea încă există, iar faptul că aceasta este o realitatea îngrozitoare pentru țările mai puțin vizate de influența "visului american", demonstrează cât de mult a schimbat lumea percepția Hollywood-ului asupra stilului uman de viață.

Alarmate de creșterea riscului de foamete la nivel mondial, Organizația Națiunilor Unite și-a propus să inițieze strategii care să îl facă să scadă până în 2030. Însă, potrivit raportului, eliminarea foametei la nivel mondial rămâne "o provocare imensă".

„Pentru protejarea securității alimentare este foarte importantă existența unor politici economice și sociale pentru a putea contracara efectele unor perioade de criză economică și pentru a evita reducerea bugetelor serviciilor esențiale, cum ar fi sănătatea și educația”, se precizează în raport.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, "malnutriția rămâne foarte răspândită în Africa, unde aproximativ 20% din populație este afectată, dar și în Asia, unde 12% din populație suferă din cauza acestui fenomen. În America Latină și în Caraibe 7% dintre cetățeni sunt afectați de malnutriție".

În același sens, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă vizându-i în primul rând pe liderii mondiali și instituțiile cu un potențial impact de salvare a situației. Potrivit FAO, eforturile actuale pentru eliminarea acestui fenomen nu sunt suficiente.

În 2016, în opt din 117 de țări analizate, nivelul foametei atingea cote alarmante. "Cea mai gravă situație în acest sens, la nivel mondial, a fost înregistrată în Republica Centrafricană. Pe următoarele șapte locuri ale tărilor puternic afectate de foamete se află Ciad, Zambia, Timorul de Est, Sierra Leone, Haiti, Madagascar și Afganistan. În alte 44 de regiuni din lume, foametea a fost evaluată drept o problemă serioasă. Printre acestea se numără Niger, Republica Yemen, Pakistan, Etiopia, Djibouti sau Nigeria" informa acum trei ani, semneletimpului.ro.

Potrivit specialiștilor, nivelul ridicat al foametei este determinat de conflictele și războaiele a căror influență s-a accentuat imediat după 2015. De exemplu, Republica Centrafricană și Ciadul, ocupantele primelor două locuri în ceea ce privea nivelul alarmant al foametei în 2016, s-au confruntat cu o situație politică și cu conflicte violente. „Conflictul reprezintă inversul dezvoltării. Fără pace, obiectivul eliminării sărăciei și a foametei până în 2030 nu va fi niciodată atins. A venit timpul pentru comunitatea internațională să facă din prevenția, atenuarea și soluționarea conflictelor o prioritate politică mult mai înaltă. Este urgentă nevoie, în egală măsură, de putere diplomatică și intenție politică pentru a preveni nivelurile ingrijorătoare de sărăcie, suferință și brutalitate oribilă care par comune în prea multe dintre conflictele actuale”, a declarat Dominic MacSorley, directorul executiv al organizației umanitare Concern Worldwide.

De altă parte, raportul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite notează că "obezitatea este și ea în creștere în toate regiunile lumii, cei mai afectați fiind copiii de vârstă școlară și adulții. La polul opus, aproximativ 149 de milioane de copii suferă de malnutriție la nivel mondial".

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page