Oamenii de știință avertizează că în 30 de ani orașele lumii se vor schimba radical
Dorința oamenilor de a cunoaște cât mai mult din ceea ce există pe pământ și în afara lui a impulsionat o serie largă de activități de cercetare și dezvoltare pe care oamenii de știință (și nu numai) și le-au asumat încă de la începutul lumii. Cu precădere, în ultima sută de ani, planeta a suferit multe schimbări în baza curiozității ființei umane de a ajunge pe lună, a călători în galaxie, a descoperi adâncurile oceanelor și a controla natura. În timp ce noile generații au trăit mereu cu un pas în viitor, bătrânii s-au trezit lăsați în urmă de trendurile care păreau că sfidează cu nerușinare modul tradițional, conservator și plin de morală pe care își bazau rutina.
În ultimii ani, planeta s-a modernizat atât de mult încât astăzi, oamenii parcă trăiesc apogeul evoluției. Și totuși, oamenii de rând consideră că încă mai este loc și pentru alte îmbunătățiri, visând la ziua când mșinile zburătoare vor deveni obișnuite, turismul pe Marte va fi accesibil precum cel de pe pământ, mâncarea va fi înlocuită de pastile iar roboții vor fi de nelipsit din fabrici și companii.
Cu toate că par de genul science-fiction, toate aceste visuri au șanse să se împlinească în viitor, având în vedere că proiectele acestora sunt deja discutate de către specialiști.
De altă parte, realitatea de astăzi a devenit un vis împlinit pentru o anumită parte a planetei, în timp ce pentru cealaltă, schimbările par să scoată la suprafață consecințele negative ale greșelilor umane în care oamenii s-au pretins Dumnezeu. Dacă pentru statele dezvoltate ale lumii, evoluția economică, culturală, tehnologică, armată și politică pare să fie de prisos, în țările sărace sau cele care se confruntă cu amenințarea tsunami-urilor, cutremurelor, inundațiilor, incendiile de vegetație, terorismul, conflictele armate, amenințarea nucleară, traficul de persoane sau droguri, corupția și bolile, realitatea pare să pună accent pe o serie de probleme pe care cealaltă tabără le ignoră.
În 2019, în timp ce "visul american" influențează miliarde de stiluri de viață chiar și în cele mai restrânse și conservatoare colțuri ale lumii, oamenii de știință punctează faptul că toate încercările statelor puternice de a depăși statutul celorlalte țări a provocat natura într-atât de mult încât aceasta a început să își arate colții răzbunători. Potrivit oamenilor de știință, lumea este pe care să sufere o transformare drastică: "vom vedea orașe care își schimbă radical clima și împrumută din caracteristicile unor zone aflate la sute de kilometri depărtare".
Conform unui articol postat de yoda.ro, "până în 2050, peste trei sferturi dintre orașele lumii își vor modifica sistemul climatic, iar mai mult de 20% dintre ele vor experimenta condiții fără precedent, care în societatea contemporană nu se regăsesc nicăieri". Toate aceste schimbări drastice sunt rezultatul încălzirii globale, subiect în legătură cu care cercetătorii continuă să tragă semnale puternice de alarmă.
Din păcate, atitudinea celui mai puternic lider de pe mapamond contrastează opinia celorlalți șefi de stat care caută să găsească strategii de înlăturare a riscului acestei amenințări "fierbinți". În timp ce Donald Trump a retras Statele Unite de ale Americii din Acordul climatic de la Paris, liderul de la Casa Albă acuză chinezii că a inventat termenul de încălzire globală, determinând astfel nașterea unui comportament de ignorare chiar și printre cetățeni.
Din cel mai recent raport publicat de oamenii de știință, arată însă că până în 2080, orașele din America de Nord vor ajunge să aibă o climă similară cu cea existentă acum la 800 de kilometri depărtare, mult mai caldă și mai umedă, apropiată de cea a Mexicului. La scală globală, Organizația Națiunilor Unite se ocupă an de an, de conturarea situației încălzirii globale, încercând pe cât posibil să dea publicității scenarii pozitive. Cu toate acestea, specialiștii din Zurich reclamă transformări uluitoare în următorii 30 de ani. Conform studiilor acestora, "Londra va avea o climă precum cea a Barcelonei, Seattle va fi la fel ca San Francisco, iar Stockholm precum Budapesta. Parisul va fi noua Canberra, iar Reykjavik va ajunge, în materie de vreme, ca Wellington".
"Evident, multe dintre aceste modificări implică faptul că zilele vor deveni mai umede și mai călduroase, mai ales în emisfera nordică, pe măsură ce întreaga lume se deplasează către condiții climatice subtropicale. În Europa, de exemplu, atât verile, cât și iernile vor deveni mai călduroase, cu temperaturi de pană la 4,7 grade Celsius mai mari. Aceste mutații vor fi echivalente cu mutarea unui oraș la aproximativ 1000 de kilometric către tropice”, a explicat echipa a cărei analiză a mai arătat și că 22% dintre orașele lumii vor avea, probabil, sisteme climatice nemaiîntâlnite pe Pământ până acum. „Acest lucru inseamnă că vor exista și noi provocări politice, noi provocări de infrastructură cu care nu ne-am mai confruntat până acum. Nu suntem în niciun caz pregătiți pentru așa ceva”, au declarat specialiștii.