top of page

"Trump ar putea folosi abordarea dură față de China în campania electorală din 2020"


După un val de decizii care a surprins întreaga planetă, președintele Statelor Unite ale Americii speră că modul personal de a face America măreață din nou îi va aduce și un al doilea mandat în fotoliul celui mai puternic om de pe pământ. Considerându-se un nonconformist în ceea ce privește politica sa, Donald Trump este convins că schimbările majore pe care le-a făcut pentru Statele Unite ale Americii sunt apreciate atât de cetățenii americani cât și de opinia publică din toată lumea.

Cu gândul la o nouă victorie, Trump este gata să sacrifice toate parteneriate și Acorduri semnate de SUA înainte ca acesta să preia puterea în ianuarie 2017. Dacă în primii doi ani de la mandatul actual, liderul de la Casa Albă a retras deja SUA din Acordul climatic de la Paris, Acordul nuclear cu Iranul, Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, atitudinea sa față de Uniunea Europeană, Iran, Coreea de Nord, Rusia, Venezuela sau China a atras la fel de multă stupoare. În timp ce relațiile externe ale americanilor au fost afectate de comportamentul controversat al lui Trump, competiția cu celelalte super-puteri a crescut considerent.

Venită cu viteză din urmă, China amenință poziția americanilor din clasamentul economic, fapt care nu este agreat de către Trump și dorința sa de a deveni primul președinte din istoria sa care a revoluționat America din toate punctele de vedere.

Pregătindu-se intens pentru următoarele alegeri prezidențiale, liderul de la Casa Albă își pregătește terenul pentru a se asigura că rezultatul voturilor vor înregistra o majoritate care nu pune în risc posibilitatea victoriei sale.

În ceea ce privește strategia de a nu o lăsa pe China să îi amenințe poziția, agenția națională de presă, Reuters informează că, în ciuda faptului că Administrația de la Beijing consideră că disputa comercială cu Washingtonul poate fi depășită prin respect reciproc, echipa președintelui SUA poate opta pentru o abordare dură față de China ca element de campanie electorală în scrutinul prezidențial din 2020.

În timpul summitului G20 desfășurat acum o lună, în Japonia, Donald Trump și omologul chinez, Xi Jinping, au stabilit de comun acord să amâne impunerea de noi sancțiuni reciproce, optând pentru continuarea dialogului în vederea ajungerii la un acord comercial. Chiar dacă nu s-a decis exact când vor fi reluate negocierile și nici cât se vor mai prelungi, Reuters consideră că există posibilitatea ca negocierile pentru depășirea crizei comerciale cu Beijingul să se prelungească până în anul 2020, când în Statele Unite sunt programate alegeri prezidențiale.

"Conform acordului la care s-a ajuns la Osaka de către liderii ambelor țări, echipele de negociere vor relua discuțiile pe teme economice și comerciale pe baza egalității și respectului reciproc. China consideră că ambele părți pot găsi o modalitate de a rezolva problemele dacă se ține cont de preocupările fiecărei părți printr-un dialog al egalilor", a transmis joi Ministerul Comerțului de la Beijing.

În acest sens, Steve Bannon, fost consilier pentru Strategii politice al lui Donald Trump, este de părere că sunt șanse "să ajungem în 2020 înainte de a fi găsită o soluție la această criză. Cred că acest lucru l-ar ajuta politic (pe Donald Trump -n.red.), deoarece aceasta este realitatea lumii în care trăim".

"Donald Trump este primul președinte al SUA care a adoptat o abordare dură față de China, din cauza acțiunilor comerciale negative ale acestei țări de-a lungul multor decenii, o poziție de forță care va avea ecouri în rândurile alegătorilor preocupați de locurile de muncă americane", a declarat Erin Perrine, purtătorul de cuvânt al echipei de campanie electorală a lui Donald Trump.

În opinia lui Sean Spincer, fost membru al echipei lui Donald Trump, "dacă oamenii cred că lucrurile merg în direcția cea bună, dacă observă continuarea exporturilor agricole-soia și alte produse din state-cheie în scrutin -, atunci președintele va putea spune pe bună dreptate că lucrurile progresează".

De altă parte, opoziția democrată crede că abordarea lui Donald Trump, un politician republican, ar putea genera vulnerabilități în scrutinul prezidențial. "De la fermierii din Iowa la locurile de muncă din zona centru-vest, numeroase state l-au susținut pe Trump cu promisiunea că va câștiga războiul comercial cu Administrația din China și va genera locuri de muncă. Până acum, nu a realizat nimic. Un acord rapid în disputa cu Beijingul ar fi util înaintea alegerilor. Poate că acest lucru ne-ar ajuta să trecem de alegeri. Sfatul meu personal pentru Donald Trump ar fi să ajungă acum la un acord și să adopte o abordare mai dură față de China după ce va fi reales", afirmă analistul Scott Mulhauser, fost consilier al fostului vicepreședinte Joseph Biden, care ar putea fi adversarul lui Donald Trump în scrutinul prezidențial din 2020.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page