top of page

Boris Johnson, criticat pentru că nu a reușit să îl susțină pe ambasadorul britanic la Washington


După ce săptămâna trecută, presa britanică a reușit să pună mâna pe documente diplomatice confidențiale din care a divulgat informația conform căreia ambasadorul britanic în Statele Unite ale Americii a declarat că Administrația Donald Trump este "ineptă", în decurs de numai câteva zile, reacția președintelui american l-a determinat pe Kim Darroch să demisioneze.

Cunoscut pentru comportamentul său vulcanic și un discurs "colorat", liderul de la Casa Albă a ieșit la atac atunci când a auzit că reprezentantul Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, are o părere proastă despre modul în care acesta gestionează problemele interne ale americanilor dar și relațiile internaționale ale Statelor Unite ale Americii. Fiindu-i greu să accepte că părerea lui Darroch este una onestă și că un lider străin care locuiește pe teritoriul său are curajul să judece politica internă a națiunii care îl găzduiește, Trump l-a catalogat pe ambasadorul britanic drept "foarte stupid".

Pe fondul acestor polemici, Kim Darroch a demisionat în cursul zilei de miercuri. În timp ce ținta a criticilor și insultelor lui Trump a căzut și premierul britanic Theresa May, candidatul favorit pentru funcția de premier al Marii Britanii și lider al Partidului Conservator, Boris Johnson a devenit o victimă colaterală a acestei situații politice neplăcute. Acesta din urmă, a fost criticat pentru că nu a reușit să îl susțină pe Darroch înainte ca acesta să își prezinte demisia. "Îi voi susține pe diplomații noștri de oriunde în lume", a clarificat Johnson.

De altă parte însă, candidatul pentru fotoliul de șef la Guvernului de la Londra a declarat că acceptă criticile pe care Donald Trump le-a adus modului în care Administrația Theresa May a gestionat negocierile Brexit cu Uniunea Europeană. După ce președintele superputerii SUA a judecat modul "prostesc" în care May a negociat Acordul Brexit, catalogat drept "un dezastru", Boris Johnson a menționat în cadrul unui interviu că "nu poate să nu fie de acord cu acest lucru".

"Donald Trump are opinii puternice despre Brexit și are opinii puternice despre acord. Probabil, din punctul de vedere ale celor care vor ca Brexitul să se producă și să fie un succes, ar fi corect să spunem că aceasta este o dezbatere care trebuie să aibă loc în Marea Britanie. Dar, știți, președintele SUA are stilul său și abordarea sa", a transmis Boris Johnson.

Nu în aceiași manieră tratează și Guvernul Theresa May afirmațiile "lipsite de respect" ale lui Donald Trump. Jeremy Hunt, ministru britanic de Externe și contracandidatul lui Johnson la funcțiile de lider al Partidului Conservator și prim-ministru britanic, a declarat: "prietenii vorbesc sincer, iar eu așa voi face: aceste comentarii sunt lipsite de respect și greșite fată de premierul nostru și față de țara noastră. Diplomații americani îi transmit opiniile private secretarului de Stat Mike Pompeo, așa fac și ai noștri! Spuneți că alianța Marea Britanie / SUA este cea mai mare din istorie și sunt de acord, dar aliații trebuie să se trateze reciproc cu respect, așa cum Theresa May a procedat mereu cu dumneavoastră. Ambasadorii sunt numiți de Guvernul britanic, iar, dacă eu voi deveni prim-ministru, ambasadorul actual va rămâne în funcție".

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page