top of page

Secretarul general NATO învinovățește Rusia pentru o potențială stare instabilă a lumii în viitor

Cu toate că Războiul Rece s-a încheiat oficial în anul 1991, tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și Rusia continuă să rămână prezente, una "înțepând-o" pe cealaltă de fiecare dată când are ocazia. Din nefericire pentru Rusia, americanii dețin monopolul asupra mass mediei internaționale iar puterea sa de influență asupra opiniei publice a creat dintotdeauna un impact favorabil lor și dezavantajos rivalilor SUA. Astfel, de fiecare dată când liderii de peste ocean au arătat cu degetul înspre o anumită țară sau un anumit eveniment, judecata cetățenilor a fost deja prestabilită.

La fel s-a întâmplat de curând în cazul musulmanilor, Irakului, Afganistanului, a imigranților, a Libiei, Siriei, Coreei de Nord, ambasadorului britanic în SUA, Acordului climatic de la Paris, Iranului, Venezuelei și nelipsitei Moscove.

Competiția acerbă dintre SUA și Rusia pare să nu se sfârșească iar acuzațiile americanilor la adresa celor din urmă au devenit din ce în ce mai intense și cu o tonalitate din ce în ce mai gravă.

Odată cu preluarea puterii de către controversatul milionar și om de televiziune, Donald Trump, America a trecut prin schimbări drastice în ceea ce privește atât administrația situației interne cât și a relațiilor internaționale. În timp ce liderul de la Casa Albă a declarat război imigranților (în mod special celor care vin din America de Sud, prin granița cu Mexicul), SUA a fost retrasă din Acordul climatic de la Paris, Acordul nuclear semnat cu Iranul, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare semnat în 1987 cu Rusia.

Această nouă strategie a Administrației Donald Trump de a face America măreață din nou se bazează în primul rând pe izolarea americanilor, întreruperea oricărui tip de alianță și încriminarea superputerilor rivale. La fel cum au fost acuzate de manipulare în cazul mai multor state care au devenit victimele campaniilor de denigrare a americanilor, Statele Unite ale Americii sunt condamnate pentru comportamentul extrem de vulcanic pe care îl au în luarea deciziilor, lăsându-și aliații "descoperiți" în Tratate de maximă importanță.

Anul trecut, după ce SUA s-au retras din Acordul nuclear semnat în 2015 cu Iranul, au luat prin surprindere o lume întreagă. În timp ce americanii incriminau Teheranul că ar fi încălcat condițiile înțelegerii, Franța, Germania, Marea Britanie, China și Rusia s-au simțit "înșelate" de trădarea acestora. Cu toate acestea, la scurt timp a venit și rândul Rusiei să fie ținta unei decizii politice fără precedent. Astfel, după recordul de a se retrage dintr-un pact semnat cu bună știință, Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat acum 32 de ani. Acest acord între cele două tabere, prevede interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. În timp ce liderul de la Casa Albă susține că Rusia a încălcat Tratatul, Administrația de la Moscova a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, constituie încălcări ale acordului. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, "Vladimir Putin a avertizat că Rusia va adopta măsuri simetrice și asimetrice dacă Statele Unite amplasează rachete atomice în Europa după eventuala anulare a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF)".

Pentru a "pipera" situația făcând-o mai dramatică, la finalul săptămânii trecute, Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a declarat după o reuniune a Consiliului NATO-Rsuia că scad tot mai mult șansele de a salva Tratatul, avertizând că planeta trebuie să se pregătească pentru o lume fără INF, așteptată să fie una mai instabilă. "Trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul INF, care va fi mai puțin stabilă pentru noi toți. Există o singură cale de a salva tratatul, și aceasta este că Rusia să înceapă din nou să se conformeze. Trebuie să reacționăm parțial pentru a trimite un mesaj clar Rusiei că nu poate încălca regimul referitor la controlul armamentului fără costuri", a precizat Jens Stoltenberg.



Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page