top of page

Candidatul favorit pentru funcția de premier britanic refuză să menționeze dacă va demisiona în cazu


Cursa pentru desemnarea succesorului Theresei May s-a restrâns de la 11 candidați, la numai doi. Avantajele de a conduce Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord într-o perioadă care poate schimba totul în Marea Britanie, pălesc în fața setului de eforturi sau amenințări cărora viitorul prim ministru trebuie să le facă față. Cu toate că Guvernul de la Londra este cel care și-a asumat responsabilitatea de a lupta pentru britanici, respectându-le decizia din urma referendumului din data de 23 iunie 2016, membrii Camerei Comunelor sunt cei în mâna cărora a atârnat și va atârna decizia părăsirii Uniunii Europene.

După doi ani de negociere a condițiilor de separare, Theresa May a fost nevoită să gândească și să negocieze pe fugă un Acord cu UE, lăsând impresia că Brexitul poate fi realizat la data sa inițială, 29 martie 2019. Din păcate pentru fostul premier britanic, mai mulți colegi de-ai Theresei May au contestat condițiile din Acord până într-acolo încât, în semn de protest, aceștia și-au prezentat demisiile. Fără sprijinul propriului partid, dar sub presiunea așteptărilor britanicilor și a liderilor europenei, May a trebuit să facă față a trei valuri de vot asupra Acordului propus. Din nefericire, Parlamentul britanic a respins de fiecare dată documentul, explicând că termenii pe care i-a negociat fostul premier sunt mai degrabă o sinucidere decât salvarea națiunii din influențele și impactul deciziilor Uniunii Europene.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertătii de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale.

Nevoită să ceară amânarea Brexitului de pe 29 martie pe 12 aprilie, Marea Britanie a eșuat în obiectivul de a aproba Acordul, fapt care a dus la o altă amânare, de data aceasta, ultima pe care liderii europeni sunt disponibili să o ofere Regatului Unit. Cu un nou termen care să le permită britanicilor să ia decizia finală, Theresa May a considerat că este momentul să se retragă din această luptă crâncenă de a scoate Marea Britanie din blocul comunitar. În timp ce liderii europenii așteaptă ziua de 31 octombrie pentru a asculta poziția Guvernului de la Londra, Partidul Conservator este în plin proces de a alege noul premier a cărei sarcină va fi una extrem de dificilă.

Favorit în cursa înlocuirii Theresei May, dacă va fi ales noul prim ministru al Marii Britanii, Boris Johnson trebuie să se asigure că membrii Camerei Comunelor vor aproba Acordul negociat de May și Uniunea Europeană, astfel încât, termenul de 31 octombrie să fie respectat cu strictețe.

Curios dacă Johnson va demisiona în cazul în care acesta ar eșua să oficializeze la timp ieșirea Angliei, Scoției, Irlandei de Nord și a Țării Galilor, contracandidatul său, Jeremy Hunt a reușit să obțină un răspuns care I-a pus pe gânduri pe britanici. "Consider că este foarte, foarte important să nu luăm în considerare nicio circumstanță în care am eșua în a ieși din UE la 31 octombrie", a declarat Johnson, refuzând astfel să ofere un răspuns concret.

Cu toate că în cazul în care Acordul ar fi aprobat, Brexitul s-ar produce imediat, prioritar în momentul de față este desemnarea noului premier. Astăzi, Boris Johnson și Jeremy Hunt sunt singurii candidați rămasi în cursa pentru ocuparea funcțiilor de președinte al Partidului Conservator și de premier al Marii Britanii, după ce Michael Grove a fost eliminat în urma votului de săptămâna trecută al parlamentărilor conservatori. Partidul Conservator, responsabil cu alegerea noului premier al țării a transmis că rezultatul votului va fi făcut public pe data de 23 iulie; ceea ce înseamnă că dintr-un total de șase luni cât le-au fost oferite de Uniunea Europeană pentru a-și rezolva problemele, britanicii vor profită doar de trei.

De altă parte, acum câteva zile, Banca Angliei a avertizat autoritățile britanice făcându-le cunoscute riscurile unui Brexit fără acord. Potrivit guvernatorului Băncii Angliei, Mark Carney, în cazul eșecului noului premier de a obține aprobarea Acordului, Marea Britanie riscă un impact negativ semnificativ pentru economia sa. "Există riscuri semnificative în eventualitatea lipsei unui acord. Când sunt schimbări majore, este bine întotdeauna să fie o perioadă de tranziție", a declarat Mark Carney.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page