top of page

Iranul provoacă stupefacție transmițând că va crește concentrația uranului îmbogățit cu aproape două


Conflictul dintre Statele Unite ale Americii și Iran a atins cote și mai mari de tensiune după ce Administrația de la Teheran a anunțat weekendul acesta că va crește concentrașia uranului îmbogățit cu aproape două procente peste limitele permise în Acordul Nuclear semnat în 2015 cu SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franța și Germania, pentru a produce combustibil pentru centralele nucleare.

În urmă cu o săptămână, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, făcuse public informația precum că iranienii încalcă prevederile Acordului din care oricum a retras SUA în vara anului trecut, avertizând astfel celelalte țări rămase în această înțelegere, de faptul că iranienii nu „joacă” cinstit. Potrivit Ministrului iranian de Externe, Javad Zarif, toate măsurile luate de Administraţia de la Teheran privind renunţarea la angajamentele prevăzute în Acordul Nuclear sunt reversibile, dacă ţările europene încep să îşi îndeplinească îndatoririle, acuzând așadar schimbarea atitudinii acestora după intervenția președintelui american. „Azi, Iranul a luat a doua măsură de remediere. Ne rezervăm dreptul să continuăm să exercităm măsuri legale de remediere, conform Acordului Nuclear, pentru a ne proteja interesele în faţa terorismului economic al Statelor Unite. Aceste măsuri sunt reversibile”, a transmis Zarif prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

În fapt, nu este prima dată când Iranul scoate în evidență faptul că americanii au demarat o campanie de manipulare în masă fără precendent, a cărei țintă este să transforme Teheranul într-o țară periculoasă astfel ca relațiile internaționale ale acesteia să fie afectate de o opinie negativă la adresa ei. În acest sens, autoritățile iraniene au comparat efectele fazei prin care trec cu exemplul aceluiași tip de campanie inițiat de americani la adresa Rusiei, Libiei, Irakului, Afganistanului, Siriei, Coreei de Nord sau Venezuelei.

Însă, deoarece forța de influență a superputerii mondiale, Statele Unite ale Americii crește pe fiecare zi datorită monopolului pe care acestea le au în domeniile economiei, culturii, politicii, tehnologiei și armatei, Iranului îi este foarte greu să demonstreze adevărul pe care îl apără. Între timp, liderii europeni înclină să îl creadă pe Donald Trump și condamnă încălcarea prevederilor Acordului Nuclear. Printre aceștia, președintele francez, Emmanuel Macron s-a arătat extrem de îngrijorat de decizia Iranului de a crește concentrația uranului îmbogățit și de faptul că astfel, Teheranul încalcă prevederile Acordului Nuclear semnat acum patru ani. Ieri dimineață, Macron a reiterat termenul limită de 15 iulie pentru reluarea dialogului cu omologul său iranian, Hassan Rouhani. De cealaltă parte, Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, a explicat intenția Iranului, transmițând că Administraţia de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului Nuclear la fiecare 60 de zile, dacă ţările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancţiunile impuse de Statele Unite. Practic, Iranul cere țărilor care fac parte din această înțelegere să intervină în acest conflict, cerându-le să determine Statele Unite să înceteze cât mai repede această campanie de manipulare și sancțiunile incorecte pe care i le-a impus.

Totuși, Guvernul de la Paris a anunțat că nu va declanșa momentan mecanismul de rezolvare a disputelor din cadrul Acordului Nuclear, dorind să ofere părților implicate o săptămână pentru a reporni negocierile. „Nu este o opțiune în acest moment” a declarat o sursă din cadrul Administrației Prezidențiale din Franța. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „mecanismul de rezolvare a disputelor din cadrul Acordului Nuclear ar putea duce la reimpunerea sancțiunilor din partea Organizației Națiunilor Unite împotriva Iranului”.

De cealaltă parte, inspectorii ONU pentru activitatea nucleară aflați la Teheran, urmăresc îndeaproape evoluția evenimentelor legate de încălcarea Acordului Nuclear, garantând că vor raporta în momentul în care uranul îmbogățit va fi prelucrat la un nivel de puritate mai mare decât cel permis. „Suntem la curent cu anunţul Iranului privind concentraţia uraniului îmbogăţit. Inspectorii din Iran vor raporta la centru după ce verifică evoluţia evenimentelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page