top of page

Ambasadorul britanic în SUA acuză că Adminstrația Donald Trump este inaptă și disfuncțională


De când a apărut pe scena politică, milionarul și vedeta de televiziune, Donald Trump a creat extrem de multă zarvă atât în cadrul Statelor Unite ale Americii cât și în afara acestora. Ideile și comportamentul acestuia au șocat opinia publică încă din timpul campaniei sale electorale când, fără se se sfieze, Trump a vorbit urât despre homosexuali, imigranți, Uniunea Europeană sau succesorii săi. Dorind să rămână în istoria SUA ca fiind liderul care a făcut America, „măreață din nou”, liderul de la Casa Albă a decis că în era tehnologiei, a cancanului, a știrilor scandaloase care provoacă curiozitate și a erei în care opinia publică se crează pe impactul emoțiilor puternice, un discurs acuzator și un comportament bazat pe decizii neașteptate sunt cele care vând cel mai bine.

Fără să stea pe gânduri, încă din primele zile de când a preluat mandatul de președinte ale celei mai puternice națiuni de pe pământ, Donald Trump a început să își pună în aplicare ideile pe care le-a enumerat în timpul campaniei. Unele dintre acestea au creat un adevărat șoc, lăsând de înțeles că nici proprii cetățeni americani nu susțin schimbările bruște și dramatice inițiate de președintele lor.

De la retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris pe motiv că încălzirea globală nu există ci este mai degrabă o invenție a chinezilor, până la ieșirea americanilor din Acordul nuclear semnat cu Iran, China, Rusia, Franța, Germania și Marea Britanie, Tratatul Forțelor Intermediare semnat cu Rusia, Consiliul ONU pentru Drepturile omului sau mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, Trump a lăsat impresia că este un președinte hotărât, direct, curajoș și amenințător în același timp, Cu toate că se consideră o schimbare necesară în poziția liderilor de la Washington, deciziile sale nu sunt apreciate de toți ceilalți. În timp ce relațiile internaționale ale Statelor Unite s-au deteriorat, opoziția insistă să se investigheze modul în care Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale în toamna lui 2016 și posibila legătura a acestui succes cu Rusia.

Mai mult, cu toate că ambasadorii celorlalte state ar trebui să aibă o atitudine de apreciere și suport la adresa SUA, având în vedere faptul că instituțiile în care aceștia operează sunt plasate pe teritoriile americane, de curând, ambasadorul britanic în Statele Unite ale Americii a scos la suprafață multe dedesupturi despre activitatea Administrației Donald Trump pe care o evaluează ca fiind „inaptă” și „disfuncțională”. Înarmat cu o doză serioasă de îngrijorări și dezamăgire, Kim Darroch a mers până într-acolo încât l-a numit „incompetent” pe președintele american. „Chiar nu credem că această administraţie va deveni în mod substanţial mai normală; mai puţin disfuncţională; mai puţin imprevizibilă; mai puţin divizată în facţiuni; mai puţin stângace din punct de vedere diplomatic şi ineptă", afirma Darroch într-o notă confidenţială, descriindu-l pe Trump ca fiind „nesigur pe sine”.

Recunoscut drept unul dintre cei mai experimentați diplomatici britanici, Kim Darroch și-a început mandatul la Washington în ianuarie 2016, cu aproape un an de înainte ca Donald Trump să își înceapă mandatul de la Casa Albă. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, documentele confidențiale trimise la Londra, în care ambasadorul britanic în SUA își exprimă opinia despre Aministrația Donald Trump, „au fost probabil transmise presei de un funcționar din cadrul autorităților guvernamentale britanice”. Acestea fac referire la o perioadă care începe cu anul 2017.

Printre acuzații, Darroch vede politica externă a lui Trump privind modul în care tratează relațiile cu Iranul ca fiind una „incoerentă” și „haotică”. Ministerul de Externe de la Londra nu a negat veridicitatea documentelor diplomatice divulgate de presa britanică. „Publicul britanic se aşteptă ca ambasadorii noştri să ofere miniştrilor o evaluare cinstită, nevăzută a politicii din ţara lor. Opiniile lor nu sunt neapărat opiniile miniştrilor sau chiar ale guvernului. Îi plătim pentru a fi sinceri”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page