top of page

Manfred Weber consideră că în spatele eșecului de a ajunge președinte al Comisiei Europene stă „axa


Fostul candidat al Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta) pentru postul de de președinte al Comisiei Europene (ocupat în final de actualul Ministru german al Apărării, Ursula von der Leyen) nu este fericit nici cu alegerea făcută de Consiliul European și nici cu modul în care Uniunea Europeană își tratează deciziile de maximă importanță. Acesta, a denunțat ieri, negocierile de „culise” ale „axei Macron-Orban”, strategie care a condus la desemnarea Ursulei von der Leyen ca președinte al instituției executive europene. Nemulțumirile lui Weber s-au concretizat în dorința de a cere liderilor de la Bruxelles, „democratizarea” Uniunii Europene.

Referindu-se la obiecțiile la adresa candidaturii sale formulate de președintele Franței, Emmanuel Macron și de premierul Ungariei, Viktor Orban, Manfred Weber a declarat: „au fost discuţii în culise şi sesiuni nocturne în care axa Macron-Orban a prevalat, iar sistemul primului candidat a fost desfiinţat. Nu este aceasta Europa pe care o vreau, voi continua să lupt pentru democratizarea UE. Trebuie să revizuim structurile instituţionale, legislaţia electorală, pentru a ne asigura că în viitor cine câştigă alegerile la nivel european devine preşedinte al Comisiei Europene. Europa trebuie să devină mai democratică. Atacurile la adresa mea sunt surprinzătoare, mai ales că, în campania electorală, echipa lui Macron era împotriva lui Orban. Macron spunea «votaţi pentru Europa mea, nu pentru cea a lui Orban», dar brusc ei colaborează şi afectează Europa democratică. Suntem într-o stare de confuzie. Sunt foarte dezamăgit, este clar. În calitate de politician, ştiu că se pot câştiga sau pierde alegeri. Dar ca Emmanuel Macron şi Viktor Orban să măture astfel dintr-o simplă mişcare a mâinii un rezultat electoral, nu mă aşteptam. Argumentul scos din pălărie potrivit căruia eu nu aş avea experienţă în executiv este absurd: o treime dintre şefii de guvern europeni la ora actuală nu aveau anterior experienţă în executiv. Însuşi preşedintele Macron nu avea experienţă în domeniu decât puţin când a fost ales preşedinte în mai 2017”.

Cu toate acestea, fostul candidat al Partidului Popular European a subliniat că o va susţine totuşi pe Ursula von der Leyen pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, despre care explică că „numirea sa a surprins mult Parlamentul şi prima sa prestaţie a fost bine primită”. „Este o europeană, toată povestea vieţii sale o arată, cunoaşte politica internaţională şi este o creştin-democrată convinsă. Ea are şanse bune să obţină o majoritate, dar este un drum presărat cu capcane”, a prezis Weber.

Recent, președintele francez, Emmanuel Macron a insistat pentru desemnarea prin negocieri politice a liderului Comisiei Europene, contestând sistemul primului candidat de pe listele electorale. De asemenea, țări central și est-europene (în mod principal, Ungaria și Polonia), au avut obiecții privind numirea olandezului Frans Timmermans în funcția de președinte ale Executivului Uniunii Europene. Totuși, la propunearea lansată marți de Consiliul European, Ursula von der Leyen a trecut în fața contracandidaților săi, fiind cea mai aproape de obținerea celui mai important fotoliu din blocul comunitar. „Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde ar putea apărea probleme, în contextul nemulţumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice - Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PSE, centru-stânga)”, informează agenția națională de presă, Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page