Theresa May susține că alegerea Ursulei von der Leyen la președinția Comisiei Europene se datorează
La mai bine de o lună de la alegerile europarlamentare când, după o campanie electorală lansată de Uniunea Europeană, numărul alegătorilor a atins un record, liderii de la Bruxelles au reușit să se decidă asupra șefilor a două dintre cele trei instituții de conducere ale blocului comunitar. Astfel, după mai multe întâlniri și runde de negocieri, marți și ieri au fost aleși președinții Comisiei, respectiv, Parlamentului European.
Dacă în locul luxemburghezului Jean Claude-Juncker, viitorul președinte al instituției executive din cadrul comunității europene este o femeie (Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen), în fotoliul președinției Parlamentului European, italianul David Sassoli (63 de ani) va sta pentru o perioadă de doi ani și jumătate. Imediat după propunerea Ursulei von der Leyen ca și președinte al Comisiei Europene, premierul Marii Britanii a ținut să o felicite, mai ales că Leyen este prima femeie nominalizată la această funcție. Cu toate că Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord sunt în plin proces de părăsire a Uniunii Europene, încă actualul premier al britanicilor (până în data de 23 iulie când Partidul Conservator va alege cine va fi succesorul ei), Theresa May s-a arătat extrem de interesată de cine va conduce mai departe UE. Interesul său este datorat faptului că deși Marea Britanie se pregătește să părăsească blocul comunitar, britanicii încă vor mai avea de a face cu UE, în perioada de tranziție și implementare a condițiilor de separare.
Potrivit lui May, Guvernul de la Londra a jucat un rol „constructiv” în cadrul discuțiilor dificile privind setul de nominalizări la conducerea instituțiilor cheie ale Uniunii Europene. „Acesta a fost un pachet susţinut de Marea Britanie şi este în interesul nostru naţional să avem relaţii constructive cu cei care sunt numiţi”, a precizat May în Camera Comunelor.
În ceea ce o privește pe Ursula von der Leyen, anul trecut a declarat în cadrul unui interviu că „toți pierdem” din cauza ieșirii Marii Britanii din UE. Aceasta pleda pentru o ieșire ordonată a celor patru țări din cadrul Regatului Unit, susținând ideea unui Acord negociat de ambele tabere. Totuși, Leyen a intuit și că ar putea exista varianta ca Marea Britanie să nu aibă pregătit un Acord din cauza discrepanțelor dintre Guvernul și Parlamentul de la Londra, fapt pentru care, a sfătuit Bruxellesul să ia măsuri de pregătire pentru o astfel de eventualitate. „La urma urmei, ceea ce este în joc este chiar fundaţia viitoarelor relaţii cu vecinul nostru, Marea Britanie”, declara von der Leyen.
După alegerea recentă a Președintelui Comisiei Europene, (în prezent) Ministru german al Apărării și-a elaborat viziunea asupra direcției politice a UE în următorii cinci ani. Planul acesteia va fi prezentat public în „cel mult două săptămâni”. „Am intenţia de a asculta mult pentru a fi în măsură ca în următoarele 15 zile să dezvolt un dialog cu reprezentanţii Consiliului şi ai Parlamentului UE, o viziune pentru următorii cinci ani pentru Europa”, a transmis Ursula von der Leyen.
În primele ore de la alegerea sa în cea mai înaltă funcție a Uniunii Europene, Ursula von der Leyen s-a deplasat la Strasbourg, unde se derulează primele reuniuni ale noii legislaturi a Parlamentului blocului comunitar. „Aici bate inima democrației europene” a precizat aceasta plină de entuziasm, după o scurtă întrevedere cu politicianul italian David Sassoli, care a fost ales în calitate de noul președinte al Parlamentului European.