top of page

"Iranul a depășit limita privind rezervele de uraniu, prevăzută în Acordul Nuclear"



Pentru a deveni cea mai puternică națiune de pe pământ, SUA au dezvoltat multe strategii care să le ajute să evolueze până în topul clasamentului în ceea ce privește puterea economică, culturală, militară, politică și tehnologică. Surprinzător sau nu, la baza acestor ascensiuni a existat mereu nevoia exigentă de petrol. Pentru a depăși celelalte state rivale, americanii au trebuit să fie mereu cu un pas înaintea lor și a cantității de petrol pe care acestea o cumpărau. Cu toate că SUA nu dețin rezerve mari de petrol, țările care beneficiază de această resursă, nu au și capacitatea de a o gestiona în propriul interes. Astfel, în timp ce statele bogate în această privință, își vând petrolul în afară, americanii caută cu tot dinadinsul să plătească un preț de nimic pe o cantitate din ce în ce mai mare. Nu de puține ori, SUA au fost acuzate și că au creat scenarii conform cărora în țările din Orientul Mijlociu (și nu numai) există un conflict între cetățeni și guvern, pentru a găsi un motiv să invadeze aceste teritorii și a pretinde că luptă pentru eliberarea poporului de sub dominația autoritară a unor regimuri crude.

Potrivit unor jurnaliști de investigație, exemple pentru astfel de cazuri stau situațiile de criză din Libia, Afganistan, Irak, Siria sau Venezuela. De curând, și Iranul a intrat în vizorul americanilor. Cu o rezervă uriașă de petrol, la nivel mondial, Iranul deține aproape 10% din totalul acestei resurse pe pământ. În timp ce americanii cumpărau cea mai mare parte din această trezorerie, iranienii au decis să scumpească petrolul. Sub administrația lui Donald Trump, SUA au decis să nu mai plătească nimic ci în schimb, să transforme Iranul în ținta unei campanii de denigrare așa cum s-a întâmplat și cu celelalte exemple. Astfel, fără nicio dovadă concretă, în primăvara anului trecut, liderul de la Washington a acuzat Teheranul că ar fi încălcat condițiile Acordului nuclear semnat în 2015 între aceste părți, plus China, Rusia, Germania, Franța și Marea Britanie.

Chiar dacă această veste a luat în surprindere o lume întreagă, celelalte țări semnatare au încercat să îl convingă pe Trump că decizia de a retrage Statele Unite din Acord, este o greșeală și că acest gest nu va face altceva decât să înrăutățească situația. Imposibil de înduplecat, șeful de la Casa Albă a semnat retragerea și a anunțat impunerea de sancțiuni pentru Iran.

Luat prin surprindere de această schimbare spontană, Teheranul s-a trezit victima unui complot fără margini în cadrul căruia, americanii au transformat Iranul în cea mai periculoasă țară de pe pământ din cauza acuzației că fabrică ilegal, armament nuclear. Cu toate că în momentul de față, Iranul încă menține Acordul atomic, acesta a avertizat că ar putea renunța la unele condiții ale înțelegerii, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menținerea Tratatului.

Cu toate acestea, Statele Unite nu se lasă, iar mass media internațională controlată de puterea de influență a americanilor, întărește și mai mult ideea conform căreia iranienii trebuie puși la punct înainte de a-și folosi armamentul nuclear. Potrivit agenției Reuters, Iranul este acuzat că ar fi depășit limita privind rezervele de uraniu, în pofida avertismentelor date de semnatarii europeni. "Există puțin dubiu că Iranul încalcă prevederile acordului" a declarat acum câteva zile, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Stephanie Grisham. Mai mult, potrivit unor surse citate de Reuters, Iranul ar fi depășit 300 de kilograme de rezerve cu uraniu.

Totuși, după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a măsurat luni rezervele iraniene, s-a descoperit că Teheranul deține rezerve de 200 de kilograme de uraniu, puțin sub limita de 202,8 kilograme stabilită în 2015. Indubitabil, Iranul a respins rapid acuzațiile americanilor.

Pentru a dramatiza și mai mult situația, Donald Trump a transmis public faptul că Statele Unite și aliații săi nu vor permite niciodată Iranului să dezvolte arme atomice, acuzând Teheranul că "se joacă cu focul". "A fost o eroare că în cadrul acordului atomic cu Iranul să fie permis Iranului să îmbogățească uraniu la orice nivel. Aplicarea de presiune maximă asupra regimului iranian va continua și lansat un apel la încetarea comportamentului malign din partea Iranului. Trebuie să restabilim îndelungatul standard de neproliferare ce prevede interzicerea imbogățirii (uraniului) de către Iran", se arată într-un comunicat lansat de Casa Albă. La rândul său, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Iranul "se joacă cu focul". "Ei știu ceea ce fac. Știu cu ce se joacă, se joacă cu foc", a transmis liderul SUA.

De altă parte, Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a indemnat statele europene să introducă sancțiuni economice împotriva Iranului bazându-se pe faptul că nu este în regulă că Iranul să acumuleze rezerve de uraniu îmbogățit mai mari decât permitea acordul atomic din 2015. "Afirm din nou că Israelul nu va permite Iranului să dezvolte arme nucleare. Astăzi, de asemenea, lansez un apel la toate tările europene să-și asume angajamentele. V-ați angajat să acționați în momentul în care Iranul încalcă acordul nuclear, v-ați angajat să activați mecanismul de sancționare automată stabilit în Consiliul de Securitate (al ONU)", a declarat Netanyahu.







Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page