top of page

"Dominația economică a SUA pe plan mondial riscă să fie afectată de anumite decizii politice&qu


În ciuda faptului că modul în care Statele Unite ale Americii este contestat de foarte mulți politicieni, jurnaliști dar și oameni de rând, americanii rămân în momentul de față în topul clasamentelor privind puterea de influență în domenii precum economia, politica, cultura, tehnologia și armata. Din urmă, China pare să amenințe vertiginos poziția SUA în ceea ce privește puterea economică, fapt care îl deranjează extrem de tare pe liderul de la Casa Albă. Cu toate acestea, comportamentul și discursul lui Donald Trump nu se schimbă deloc, ci dimpotrivă, în ciuda avertizărilor pe care le-a primit de la specialiști, președintele american continuă să acționeze spontan, impulsiv și șocant. Deciziile sale politice luate încă de la începutul mandatului său prezidențial au născut foarte multe controverse, Trump fiind extrem de criticat atât de proprii cetățeni cât și de celelalte țări.

Retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, blamarea Uniunii Europene, încurajarea Brexitului, mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, retragerea americanilor din Acordul nuclear cu Iranul, Tratatul Forțelor Intermediare semnat cu Rusia sau Consiliul ONU pentru Drepturile Omului sunt doar câteva dintre exemplele de acțiuni cu care liderul de la Casa Albă a uimit în numai doi ani și jumătate de la preluarea mandatului.

Cu toate că se consideră un președinte curajos, puternic, direct, unic, Trump nu a înțeles până în acest moment că acțiunile sale nu sunt nici pe placul poporului și nici ușor de înțeles pentru opoziție sau aliații săi. Acest comportament pe care șeful de la Washington îl arată în materie de politică externă afectează modul în care Statele Unite proiectează influență pe plan mondial. Potrivit unui raport elaborat de Centrul pentru Noua Securitate Americană, "dominația economică a SUA pe plan mondial riscă să fie afectată de anumite decizii politice".

"Măsurile de presiune economică, precum sancțiunile, restricțiile privind investițiile, impunerea de limite comerciale și de taxe vamale au devenit în ultimii ani un instrument important al SUA în materie de politică externă. Măsurile de presiune economică au fost intensificate în ultimii ani și urmează să se mentină puternice pe termen scurt și mediu. Măsurile de coerciție economică reprezintă un instrument utilizat de mult timp în politica externă americană, datând de la începutul secolului 19. Dar, de la sfârșitul Războiului Rece, măsurile de coerciție economică au devenit un instrument și mai important al Statelor Unite în materie de politică externă. Această tendință probabil se va menține, în condițiile în care Administrația Donald Trump, liderii ambelor partide din Congres, precum și viitorii lideri politici vor continua să recurgă la sancțiuni, la restricții privind investițiile și la măsuri de control comercial, pentru atingerea obiectivelor de politică externă. În același timp, amplificarea frecvenței de utilizare a acestor măsuri a atras nemulțumirea aliaților, generând represalii diplomatice", arată raportul intitulat "dominație economică, tehnologie financiară și viitorul presiunilor economice exercitate de SUA".

"Folosirea extinsă a măsurilor de coerciție economică se axează pe rolul major al dolarului american, pe amploarea economiei SUA și pe rolul pe care companiile americane îl au pe plan extern. Forța fundamentală a economiei SUA și anvergura globală a acesteia au permis Statelor Unite să recurgă la această putere și interconectivitate pentru a aplica sancțiuni și alte măsuri de coerciție economică în scopul atingerii obiectivelor de politică externă. (...) Pe termen scurt, este foarte probabil ca măsurile americane de coerciție economică să își mențină forța, dar, pe termen lung, există o serie de factori care ar putea afecta eficiența acestora. Utilizarea frecventă de către SUA a acestor măsuri a început să atragă reacții adverse din partea aliaților din Europa și Asia și din partea adversarilor care încearcă să evite sistemul financiar dominat de Statele Unite. Liderii Uniunii Europene discută din ce în ce mai des despre posibilități de creștere a rolului monedei euro și analizează mecanisme și contramăsuri față de presiunile economice americane care vizează interesele europene. De asemenea, ascensiunea Chinei va afecta amploarea măsurilor americane de coerciție economică, în contextul în care China își dezvoltă propria capacitate de a fi o alternativă la dominația financiară și economică a SUA, urmărind utilizarea puterii economice și financiare pentru atingerea obiectivelor sale de politică externă. Evoluțiile în domeniul tehnologiilor financiare ar putea stimula aceste tendințe, în condițiile în care sistemele criprografice de tip blockchain și alte progrese tehnologice ar putea susține treptat îndepărtarea de rețeaua de plăți cu dolari și facilitarea unui flux financiar legal și ilegal în afara canalelor tradiționale", atrag atenția autorii raportului-Peter Harrell, Elizabeth Rosenberg, David S. Cohen, dr. Gary M. Shiffman, Daleep Singh și Adam Szubin.

Astfel spus, potrivit documentului, pe termen lung, factori pur comerciali vor continua să sprijine utilizarea presiunilor economivce de către SUA, însă eficiența acestor metode va fi determinată de opțiunile politice ale Washingtonului. "În fond, opțiunile politice ale Washingtonului și ale altor capitale vor fi cel mai puternic factor determinant al forței măsurilor SUA de coerciție economică. Aceste măsuri sunt acum instrumente puternice, iar Statele Unite dispun de o forță care poate susține în viitor proiectarea presiunilor economice, dar deciziile incorecte luate la Washington, combinate cu inițiative politice agresive adoptate de alte guverne ar putea eroda în viitor măsurile de coerciție economică ale SUA. Factorii decizionali trebuie să ia o serie de măsuri pentru a asigura continuarea eficienței acestor metode", subliniază raportul.








Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page